Mannenmode

Een ding vind ik absurd en dat is: hoe mannen zich die vreselijke beperking in de mode laten welgevallen.

In vele voorbije eeuwen mochten zij hun gang gaan, qua attributen. Overdadige pruiken, hakken, kanten jabots, make up, niets was te gek.

Maar nu: pakken en stropdassen.

En Hugo de Jonge met een paar kekke schoenen.

En de travestieten. Diepe zucht. Wurm je je eindelijk los van het dictaat, kom je met niets beters op de proppen dan een hyper mannelijke weergave, ja een karikatuur, van de vrouwelijke seksualiteit.

Waarom komen mannen niet in verzet? Waarom dragen ze niet vaker een jurk? En lippenstift? En staartjes in het haar? En noem maar op: hoornen, krullen, kleuren?

Misschien vinden zij, pragmatiers die zij zijn, dat maar onzin, onpraktisch gedoe.

Bij nader inzien hebben zij vast gelijk ook.

Oud Zeikwijf
Beroepsbrokkenpiloot. Vloog nochtans op haar achtste reeds rakelings langs bergkammen om berggeitjes en bergmarmotjes te tellen. Is tot haar eigen verdriet gemodelleerd naar haar vader, een onbehouwen Italiaanse charmeur met een groot hoofd en een passie voor even belachelijke als tijdrovende hobby’s. Komt oorspronkelijk uit Frankrijk. Heeft in Japan gewoond. Woont sinds begin jaren ’80 in een boomhut op het Waterlooplein in ‘Magies Centrum Amsterdam’, van waaruit ze haar schrijfsels via rooksignalen aan de redactie doorseint. Ze schrijft ook voor AT5, Sargasso en voor Kutbinnenlanders. En op haar eigen stukje internet: oudzeikwijf.com.

7 Reacties

 1. In 1962 was er een strip uitgekomen over Dagobert Duck waarin hij over de hele wereld niets dan ellende had met al zijn bedrijven. Zo werden in Australië zijn schapen door wilde honden (dingo’s) geroofd waarna Dagobert, samen met Donald, Kwik, Kwak en Kwek, op onderzoek uit ging ofschoon de neefjes veel liever naar popmuziek van Harry Herry luisterden.
  Tijdens hun speurtocht, waarbij de hekken om de schapen steeds werden vernield en er zo schapen verdwenen, kwamen de neefjes erachter dat de dingo’s en de kangoeroes een leider hadden in de vorm van een wild meisje die het liefste schapenvlees at.
  Dagobert en Donald wilden het meisje in handen krijgen terwijl zij niet wisten dat deze een erg wild gezicht had. Met behulp van de muziek van Harry Herry weten zij het meisje uiteindelijk te vangen die een tijdje de gevangenis in moest maar daar wel, via de muziek van Harry Herry waar die meid erg dol op was, leerde om zich beschaafder te gaan gedragen.

  1. Mooi gesproken Jules! Harry Herry is the best om meisjes te lokken als die wild zijn! Dat is ook beter want dan kunnen ze gewoon nauwsluitende spijkerbroeken dragen zonder in de gevangenis te komen!

  1. Ik snap niet wat je hiermee bedoeld maar eigenlijk is het moraal van dit verhaal dat een kind, dat eventueel door een wild dier is opgevoed, vaak totaal niet meer kan functioneren in de maatschappij!
   Volgens een plaatselijke farmer in die strip was het wilde meisje door kangoeroes grootgebracht en deze dieren zijn vaak GEEN liefhebbers van wilde honden!

   1. En daarom moeten die zich ook beschaafder gaan gedragen! Helemaal eens! Is het nog wel goed gekomen met de neefjes in het verhaal? Ik weet namelijk dat die dol zijn op honden en die zijn opgevoed door oom Donald. Een eend zonder broek!!

 2. https://www.youtube.com/watch?v=yCQHCYnUNRc&ab_channel=MixedUpEverything

  Mama told me when I was young
  “Come sit beside me, my only son
  And listen closely to what I say
  And if you do this it’ll help you
  Some sunny day”
  Oh, yeah
  Oh, take your time, don’t live too fast
  Troubles will come and they will pass
  You’ll find a woman, yeah, and you’ll find love
  And don’t forget son there is someone up above
  And be a simple kind of man
  Oh, be something you love and understand
  Baby, be a simple kind of man
  Oh, won’t you do this for me son, if you can?
  Forget your lust for the rich man’s gold
  All that you need is in your soul
  And you can do this, oh, baby, if you try
  All that I want for you, my son, is to be satisfied
  And be a simple kind of man
  Oh, be something you love and understand
  Baby, be a simple kind of man
  Oh, won’t you do this for me son, if you can?
  Oh, yes, I will
  Boy, don’t you worry, you’ll find yourself
  Follow your heart and nothing else
  And you can do this, oh, baby, if you try
  All that I want for you, my son, is to be satisfied
  And be a simple kind of man
  Oh, be something you love and understand
  Baby, be a simple kind of man
  Oh, won’t you do this for me son, if you can?
  Baby, be a simple, be a simple man
  Oh, be something you love and understand
  Baby, be a simple kind of man

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *