Het Geheim van Succes: deel 9

Waren wij al eerder eens vervloekt door een eend (lang verhaal kort, we hadden rond 2005 een dode eend ergens in een speeltuin begraven (jajaja IK WEET HET dat komt ook wel in onze excuusbrief, ok?), toen we die later probeerden op te graven was die op magische wijze verdwenen, en later begon een dood konijn wat ik mee naar huis had genomen mij te straffen via DE VLOEK van DE EEND en, naar alle waarschijnlijkheid, ziekmakende lijkdampen enzo), dit keer werden wij vervloekt door onze eigen hubris.

“Jezus wat kut,” kreunde ik weer eens bij een citaat uit een door Marhime gevonden erotisch gespannen boek.
“Nee check DIT dan,” topte Marhime het met weer een ander citaat, waar we allebei hoorbaar hard (knakkend, vooral) “nee” van moesten schudden.
“Het is ook zo simpel geschreven! Het lijkt wel een formule!! Alles elke keer hetzelfde!”
“Pfff,” zei de Derde Persoon in dit gesprek, “Volgens mij zijn jullie gewoon jaloers. Ik wil het jullie wel eens zien doen. Als het allemaal zo simpel is.”

Ik keek Marhime aan, hij mij. Challenge accepted! Goedkope romantiek, hoe moeilijk KAN het zijn?? Dat moment was iets van zes jaar geleden. Marhime werkt sindsdien aan een trashy action meets office-romance tussen tech-triljardairs, ik aan trashy romance over een chick die de beste commando aller tijden moet worden. Via een kietelfetish ofzo. En nu komt de vloek: wij zijn, aan de ene kant, nog nooit zo geobsedeerd geweest over een schrijfwerk. We kunnen niet stoppen met schrijven! Leuk toch, denkt u dan, maar… We kunnen ook niet stoppen. De trein van vooruitgang… Heeft geen remmen meer.

Romantiek, bijkbaar, raar genoeg, is iets wat we niet begrijpen. We willen er naar toe schrijven, maar het lukt niet: de verhalen worden alleen maar langer, en langer, terwijl wij bezeten doorschrijven richting die romantiek alsof het de laatste decimaal van Pi is. Ik zit nu op twee derde van wat een driedubbele trilogie moet worden en mijn hoofdchick heeft nog niet eens iemand gezoend. Hoe het met de romantiek bij Marhime staat, weet ik niet- de laatste scene die ik mij kan herinneren is een achtervolgingsscene met een hele lading vuilniswagens. Hij is altijd de “Kort maar krachtig” schrijver van ons tweeen geweest, en zelfs hij heeft nu meer op papier dan zeven jaar aan website! Ik zit nu op 120.000 woorden- en ik herhaal, nog geen zoen voorbijgekomen. Wel kannibalisme (per ongeluk, en de hoofdpersonen hebben er allemaal spijt van; dit keer doe ik mijn best het wat realistischer te houden).

Fig: draft kaft voor mijn book-to-be. U kunt vast niet wachten!

Schrijven, schrijven, schrijven, maar hoe publiceren we dit dan als het nooit afkomt? Hoe kunnen we dan ooit rijk worden en een kasteel kopen van de winst waar we in leren stoelen verder kunnen lachen, gieren, brullen?? Vervloekte vloek!! Een paar maanden terug was ik het zat. We moesten deze cyclus van falen, falen, falen nou EINDELIJK eens verbreken. Dan maar van het deel wat we WEL hebben een ebook maken. Cliffhangers doen het altijd goed, en de wereld geilt op eindeloze vervolgen!

Wel. Verrassing. Dat viel ook tegen. Lettertypes kiezen? Doen we niet aan. In de Depperdreck had ik er een stuk of vijftig gebruikt. Geen ondersteboven kaften, geen kleur, geen miljoen lettertypes… hoe moet ik DAN mijn stempel op de literatuur drukken?? Ik heb uiteindelijk calligrafie geleerd en weken besteed om dan maar mooie beginletters voor elk hoofdstuk te maken- goeie investering, ook, dacht ik: die kan ik voor andere verhalen herverbruiken. En het ziet er lekker fancy uit, alle rechten zijn van mij, en zwart-wit plaatjes moeten kunnen in een e-book!!
POETS. Niet zo makkelijk. NIKS bleek makkelijk. Toen ik eindelijk een kopie opstuurde naar Marhime, stuurde hij mij een screenshot terug van regels die een meter uit elkaar lagen. MAAR BIJ MIJ ZAG HET ER GOED UIT!!! Hop, weer terug naar google. Hoe maak ik een ebook?? Wilt u een simpel antwoord? Het begint met niet doen wat jij wilt doen en VEEL FUCKING GELD BETALEN. AAAARRGHHH!!!!
Ik heb het beste software pakket geproefdraait, wat het beste blijkbaar is door zo veel mogelijk opties af te pakken. Wéér in een stramien!! Weer dikke munten dokken als ik een boek wil exporteren! Iets… Knakte.

Negen delen, he? Dit succesverhaal? Tot nu toe? NEGEN. Die spannen over VIERENTWINTIG JAAR. Bijna een KWART EEUW. Wat was ons grootste succes? Met de dood bedreigd worden? Mijn website “maar” vijftien jaar kwijt zijn? Niet de eindbestemming maar alle pret die wij onderweg hebben beleefd?? Dikke lul in je HONDEBEK!! Ik wil GELD!! MACHT!! EN RRRROEM!!! En niet voor mijzelf, he! Voor u! Want BLIJKBAAR is dat wat je nodig hebt om een beetje op je gemak GEILLUSTREERDE TEKSTEN TE MAKEN!!! He, en u hoeft het geeneens te lezen- doe uzelf een plezier, lees wat goeds- MAAR HOE GAAT U IETS GOEDS VINDEN OP OF VIA DIT INTERNET?

Het hele verdienmodel van het internet, en alle economieen die daar nu van afhankelijk zijn, is gestoeld op twee principes:
1: Spam.
2: Andermans spul jatten.

AI-bedrijven die doodleuk zeggen, ja, alles wat jullie sukkels posten op het internet is voor ons om een miljard dollar omzet mee te maken. Fuck you! Als je wat maakt, dan via programmas waarvoor je betaald met bloed via je achtergat. Dikke vinger! Oh, heb je eindelijk een technologische drempel overklommen? Oei! Dat was niet de bedoeling! Weet je wat, we maken het wel weer onmogelijk, en als je over de nieuwe drempel wilt klimmen graai je maar weer in je portemonnee voor nieuwe software, SUKKEL.
Social media en zoekmachines verdienen alleen geld door mensen te laten betalen voor spam, mensen verdienen alleen aan social media door te spammen. Wow, dat moet wel een gezonde cyclus opleveren, TOCH?? Ik kreeg laatst een mailtje van mijn provider, die mij liet weten dat er nu een .sucks domein-extensie is. Bescherm jezelf nou, zei het mailtje, registreer die domeinextensie nu (voor geld), zeg dat je dot sucked, voordat iemand anders je merk afzeikt!! Alsof ze mij bij mijn nekvel grijpen en zeggen, oy, bescherm jezelf! Betaal mij om je kop door de plee heen te duwen, voordat iemand anders het doet! Wat?? NEE!!! GENOEG!!!!

Ah ja dieper dan dit zakken we niet!! Bodem bereikt!! Klinkt alsof de enige weg nu echt alleen nog omhoog kan zijn!! Wauw jongens, zijn jullie net zo benieuwd naar dat illusieve geheim van succes als ik??? ZEKER!! Volgende week komen we erachter! Dan!! Eindelijk!!!! IN DEEL TIEN!!!

2 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *