Ego

Ik las dat het gewicht van de door de mens gemaakte producten inmiddels de massa van al het leven op aarde overstijgt.

En opeens wist ik: het ego van de mens, dat is de schuldige.  De mens is gewoon too much, hij heeft teveel ego, en dat ego vergiftigt de planeet.

Dat ego is in het verleden opgeblazen door (monotheïstische) religies, die de mens op een vermaledijd voetstuk plaatsten.
Wat weinigen weten, is dat de zo bejubelde Renaissance er ook aan meedeed met René “Cogito ergo sum” Descartes als aanvoerder.

Deze lieve meneer, die behalve filosoof ook wiskundige en zelfs bioloog was, besloot dat dieren geen emoties voelden, en geen pijn. Om dat te demonstreren mishandelde hij een trits arme schepsels, tot het hondje van zijn vrouw aan toe.
Hij bond ze vast en pookte in hun ingewanden met staven. De dieren schreeuwden het uit. Maar dat was voor hem geen pijn, enkel reflexen.
Alleen de mens was zo edel dat hij emoties en pijn voelde.

Het ego van de mens heeft genoeg ellende veroorzaakt. Tijd om dat te beteugelen. Einde aan het antropoceen, tijd voor het bioceen.

Oud Zeikwijf
Beroepsbrokkenpiloot. Vloog nochtans op haar achtste reeds rakelings langs bergkammen om berggeitjes en bergmarmotjes te tellen. Is tot haar eigen verdriet gemodelleerd naar haar vader, een onbehouwen Italiaanse charmeur met een groot hoofd en een passie voor even belachelijke als tijdrovende hobby’s. Komt oorspronkelijk uit Frankrijk. Heeft in Japan gewoond. Woont sinds begin jaren ’80 in een boomhut op het Waterlooplein in ‘Magies Centrum Amsterdam’, van waaruit ze haar schrijfsels via rooksignalen aan de redactie doorseint. Ze schrijft ook voor AT5, Sargasso en voor Kutbinnenlanders. En op haar eigen stukje internet: oudzeikwijf.com.

1 reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *