Domtzigt en Dommer (3/7)

“Ok,” tikte Rutte tegen zijn old school kurken bord, in dat Torentje, toen.
“Prognose. Wij worden gedecimeerd. Hier is het speelveld.”
Rutte tikte nog een keer met zijn uitvouwbare aanwijsstok naar het bord, waarop post-its met de namen van partijen stonden, de toenmalige zetelprognoses met roze markeerstift eronder gekrabbeld.
“We maken er een spel van,” zei hij, “Dan leer je het beste. DUS. Wat gaan wij doen?”
Yesilolguz zat op het iets te kleine stoeltje, met haar kin leunend in het bakje van de hand van de arm die op de knie van het over het linkerbeen geslagen rechterbeen rustte. Ze fronste, en met haar vrije arm maakte ze tellende bewegingen, als de conducteur van een kleuterklas tijdens rekenles.
“We laten links er een puinhoop van maken!” concludeerde Yesilolguz tevreden.
Rutte bewoog langzaam zijn wijsvinger omhoog, haalde diep zijn adem in met een enthousiaste glimlach, en zzzeeeeiiiii! “…Nee.”
Yesilolguz fronste weer. Niet?
“Eeeh…”
Ze ging weer tellen.
“Staar je niet TE blind op die prognoses,” hielp Rutte haar op weg, “Links verpest het heus wel weer door iets over transgenders te zeggen of twee miljoen Syriërs naar binnen te willen halen ofzo.”

Yesilolguz knikte. Ok. Ze begon weer met tellen.
“Een kabinet met… Uhm… Ons, D66, CDA, ChristenUnie, Ehh… Omtzigt? En… Ehh…”
“Nee. Neeeee,” schudde Rutte zijn hoofd met een lepe glimlach, “Die bruggen heb ik al redelijk voor je verbrand met, wat was het? Rutte Twaalf? Haha! Nee, die koek is op. Denk goed na.”
Yesilolguz knipperde druk met haar ogen. Denk goed na? Sorry dat ze het moest denken, hoor, Mark Rutte, maar er was volgens haar in die zeventien jaar wel méér dan één koek opgesnoept. Ok. Goed. De tellende vinger bewoog weer op en neer, en haar lippen probeerde mogelijke kabinetten bij elkaar te mompeltellen.
“… De oppositie?” probeerde ze nog een keer. Nu was het Mark Rutte die fronste.
“Nee. Ik zei nog: we laten niet Links de boel verpesten. We moeten aan Nederland denken. Als ik het land verlaat, en er komt een of andere regering die zegt, oh, hee, we gaan fossiele brandstoffen belasten? Hee, we draaien het internationale grootkapitaal de nek om? Denk jij dat Nederland dan de positie van staatsecretaris van de NAVO gaat krijgen? Denk aan al de invloed die Nederland zal verliezen- dat gaat niet, Yesilolguz.”
“Oh.”

Yesilolguz ging weer alle partijen langs. Dat waren fascisten, die waren gek, die waren echt ernstig gestoord, die gewoon dom… En dan had je links.
“… Een… Een…”
Yesilolguz kon het nauwelijks over haar lippen verkrijgen, maar Mark Rutte moedigde haar aan met een glimlachend knikje.
“… Een soort paars kabinet? Dat wij samenwerken met… sommigen van de linkse partijen?”
Nu keek Rutte geschokt.
“Wauw. Ok. Haha. Jij gunt Nederland echt die baan in de NAVO niet, he? Haha. Oei. Ai. Ok. Tsja. Misschien heb ik de verkeerde keuze gemaakt toen…”
“Een regering met Wilders zijn fascisten? Of die gestoorde boeren?? Die lijpe Thierry???” probeerde Yesilolguz in wanhoop. Mark Rutte glimlachte opgelucht.
“Kijk. Nu denken we weer in de juiste richting. Nee,” zei hij, met het dirigerende vingertje, “Maar goed op weg!”

Yesilolguz keek hem met open mond aan. Vroeg hij nou echt serieus aan een Turkse vrouw om samen te werken met iemand die moslims wil verbannen??
“Weet jij nog Balkenende met de LPF? Dat was heel slim. Ik heb dat trucje ook eens uitgehaald met Wilders. Kabinet Rutte acht, negen ergens. Jij moet het die mongolen laten verpesten, Yesilolguz. Handen van het stuur en kijken hoe zij tegen de muur aan knallen.”
“Wat?” vroeg Yesilolguz, nog altijd met open mond.
“Niet met samenwerken,” probeerde Rutte haar gerust te stellen. Hij liep naar zijn versleten attachékoffer, haalde er met een teleurgesteld gezicht zijn platgestampte zakje boterhammen uit, een appel en een bruine banaan, en daarna een stuk papier. Rutte plukte een punaise van het kurkbord, en gebruikte die om het papier erop te bevestigen. Hij wees naar de getergde man op de zwart wit uitgeprinte foto.
“Pieter Omtzigt! Hij gaat de VVD helpen naar de overwinning voor de échte verkiezing, na het fiasco wat dit gaat worden! En jij gaat hém helpen!”

Huh??? Rutte die wil dat er geholpen wordt?? Wauw is hij extreemlinks geworden??? Vast wel!! Maar we weten het pas zeker volgende dinsdag van de Dolle Kippfest Dinsdonderdagen Extravaganza! GEDULD!!

3 Reacties

  1. Haha! Wat is Dilan ook een vertederend dommertje! En dat Mark een bruine banaan meekrijgt van zijn moeder zal ook niet voor niks zijn!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *