Ctrl

We worden controleurs.
In alle aspecten van ons leven. En dat is niet leuk.
Neem software. Steeds meer neemt die ons werk uit handen. Yay! Maar wat is het resultaat? Dat wij (in het geval wij goed werk willen leveren) eindigen het werk van de software na te gaan, op zoek naar fouten.
Bijvoorbeeld: boekhouding.
De koppeling tussen je bankafschriften en het boekhoudprogramma klinkt aanlokkelijk. Totdat je je realiseert: ik boek niet meer zelf. Ondertussen laat de software veel steken vallen, dus ga je schoorvoetend zijn werk controleren.
En controleren is niet fijn werk. Het voelt beter om actief te boeken. Je bent bézig. Je dóet iets. Je beslist bij elke boeking: in welke post moet deze aankoop? Je komt zelfs uitdaginkies tegen, ja dilemma’s. Die je vervolgens moet oplossen. Reken maar dat dat je dopamine-fabriekjes stimuleert.
Controleren achteraf, dat is zielloos turen naar een hoop karakters achter elkaar, door iemand/iets anders opgesteld. De ultieme geestmoord.

Idem kassa’s. Zelfscan, leuk! Tot dat er zoveel fouten worden gemaakt dat je een controleur op je nek krijgt. Voor beiden geen optimale oplossing. Want een kassière mag haar werk geestdodend vinden, het is het vele malen minder dat dat van politieagent van de zelfscanners. Voor de ondergaande partij hetzelfde. Veel beter een kassière in levende lijve, met wie je kan praten, die antwoorden geeft, die in een goede bui zelfs lacht om je grappen, dan een situatie waarin jij als potentiële dader wordt behandeld.

Dit geldt voor alles. Let maar voortaan op! En ageer tegen de controlisering van de samenleving. We dienen de controle (LOL) over ons handelen heroveren. Voor het te laat is.


Oud Zeikwijf
Beroepsbrokkenpiloot. Vloog nochtans op haar achtste reeds rakelings langs bergkammen om berggeitjes en bergmarmotjes te tellen. Is tot haar eigen verdriet gemodelleerd naar haar vader, een onbehouwen Italiaanse charmeur met een groot hoofd en een passie voor even belachelijke als tijdrovende hobby’s. Komt oorspronkelijk uit Frankrijk. Heeft in Japan gewoond. Woont sinds begin jaren ’80 in een boomhut op het Waterlooplein in ‘Magies Centrum Amsterdam’, van waaruit ze haar schrijfsels via rooksignalen aan de redactie doorseint. Ze schrijft ook voor AT5, Sargasso en voor Kutbinnenlanders. En op haar eigen stukje internet: oudzeikwijf.com.

4 Reacties

  1. Ja en dan KUNNEN wij het nog controleren door twintig jaar ervaring! Hoe gaat de generatie na ons ooit nog een fout kunnen herkennen, laat staan corrigeren?

      1. Ik zie het nu al, zelfs van ouwe lui: het systeem zegt dit? Het zal wel. Systeem zal het toch wel beter weten! En dan gooi ik de klep open van dat systeem en… nou ja het digitale equivalent van honderd vleermuizen die er fladderend uit ontsnappen. En dan willen ze nog over op AI ook. Want dat is zooooo slim! Soort vergaarbak aan roofbouw op 25 jaar menselijke input. Dat wordt dus ook een leuke surreele echoput.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *