Over tijd

Wet en denkwijze over ongewenste zwangerschap zijn contraproductief.

De wet wil het leven beschermen, wat lovenswaardig is. Je zou zeggen: hoe eerder je een conceptie weghaalt, hoe beter. 5 dagen bedenktijd is al een gotspe, want in die 5 dagen wordt dat klompje cellen nog meer een mens. Maar sowieso, die sfeer van vingertje wijzen werkt tegen. Zo schamen meisjes zich, durven er niet mee voor de dag te komen en stellen het weghalen onnodig uit.

Ik ben er van overtuigd dat vrouwen niet graag een foetus laten weghalen dat al gevormd is. Een klompje cellen wel. Dat is ook het verschil tussen abortus en overtijdbehandeling. Meestal weet een vrouw heel goed dat ze een baby niet wil.

Ik ben het dus met Gomperts (Women on Waves) eens: overtijdspil vrij verkrijgbaar, bij de drogist.

Als die pillen gewoon te koop zijn, desnoods om te beginnen morning-afterpillen, dan haal je zwangerschapsafbreking uit de taboesfeer, de schuldsfeer, en last but not least het strafrecht. Je wint tijd, en dat is cruciaal in gevallen van leven. Meisjes (het zijn vaak meisjes, zag ik met eigen ogen in de wachtkamer van de klinieken tijdens mijn 3 overtijdbehandelingen) zullen (veel) sneller handelen. Dan zullen het overtijdbehandelingen zijn, en niet meer abortussen. 

En overtijdbehandelingen, die moeten zelfs voor de religieuzen te behappen zijn. Sterker nog, die passen prima in de waaier aan voorbehoedsmiddelen, zeker voor vrouwen zonder vaste relatie, die vaak maanden lang hormonen slikken voor die ene keer dat ze seks hebben, voor gedwongen seks en voor gescheurde condoms. Dan maar een keer per jaar een tiental cellen door de WC spoelen.

Die hele schaamtecultuur rondom ongewenste zwangerschappen moet acuut op de helling.

Oud Zeikwijf
Beroepsbrokkenpiloot. Vloog nochtans op haar achtste reeds rakelings langs bergkammen om berggeitjes en bergmarmotjes te tellen. Is tot haar eigen verdriet gemodelleerd naar haar vader, een onbehouwen Italiaanse charmeur met een groot hoofd en een passie voor even belachelijke als tijdrovende hobby’s. Komt oorspronkelijk uit Frankrijk. Heeft in Japan gewoond. Woont sinds begin jaren ’80 in een boomhut op het Waterlooplein in ‘Magies Centrum Amsterdam’, van waaruit ze haar schrijfsels via rooksignalen aan de redactie doorseint. Ze schrijft ook voor AT5, Sargasso en voor Kutbinnenlanders. En op haar eigen stukje internet: oudzeikwijf.com.

3 Reacties

    1. Niet goed voor je prostaat, tho… Die moeten regelmatig gemolken worden! Niet dat ik daar nu een single issue party voor ga maken, maar, elk voordeel heeft zn nadeel!

  1. Gomperts, gommers, ik moest het even opzoeken, maar erg flatterende namen zijn het beide niet. Het is ook moeilijk werk, de één vaart de wereld rond om in internationale wateren bezwangerde vrouwen te aborteren terwijl de ander iedereen ongewild een spuitje wil geven terwijl dat helemaal niet nodig is. Een vrijwillig ingenomen pil lijkt mij dan toch te preferenen en door de schepper toch wel vergeven te kunnen worden?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *