Brief aan de verkenner – draft

Kijk toch eens wat er op mijn digitale deurmat viel! De eerste versie van de Omtzigts brief aan prof. dr. Plasterk. En deze schenkt, in tegenstelling tot de geredigeerde versie, wél klare wijn.

Wat viel daar ineens op onze digitale deurmat? Jawel, een eerste versie van de brief die Omtzigt aan Plasterk schreef. En deze brief schenkt wél klare wijn.

Den Haag, xx november 2023

Geachte heer Plasterk,

Laat ik beginnen met het overbrengen van mijn waardering voor uw lef om deze moeilijke taak op u te nemen. Ik neem aan dat er een gezonde dosis opportunisme aan ten grondslag ligt alsmede de nodige zelfoverschatting, maar u doet het toch maar mooi! Ik weet dat u zichzelf buitengewoon intelligent acht. Zo zie ik mezelf ook. Ik voeg dan ook met veel plezier enkele extra lusjes toe aan de Gordiaanse knoop die er voor u ligt.

De kiezer heeft gesproken en wij zitten opgescheept met een 37 zetels tellend PVV. Had ik dat van tevoren kunnen inschatten, dan had ik nooit gezegd dat wij bereid waren met de PVV in één kabinet te zitten. Wat dat betreft is het een wijze les: zelfs ik, met een hart zo zuiver als een bergbeekje, kan me laten verleiden tot politieke spelletjes in de hoop de kiezer voor me te winnen. Ik ging ervan uit dat de PVV niet te groot werd en zichzelf in eventuele onderhandelingen zou vergalopperen aan uitspraken waar de honden geen brood van lusten, zodat voor iedereen duidelijk was dat Wilders zichzelf onmogelijk had gemaakt.

De bittere werkelijkheid is dat de PVV de grootste is geworden en Wilders zich premier-waardig gedraagt. Echter, naar die transformatie kijken ik en mijn fractie met het grootst mogelijke wantrouwen. Wilders heeft gezegd bereid te zijn om een aantal van zijn paradepaardjes in de ijskast te zetten. En nu komt het in vele huishoudens voor dat men vergeet wat er in de ijskast zit en pas tijdens een gedwongen ontdooiing ineens een ingevroren boerenkool van twee jaar oud tegenkomt… Maar iets zegt ons dat Wilders de inhoud van zijn vriezer niet zal vergeten en zijn ingevroren paradepaardjes tevoorschijn tovert, opgepoetst en wel, precies op een moment dat onze samenleving daar niet op voorbereid is.

Hoog tijd om man en paradepaardjes de benoemen
Daarom wil ik graag open en bloot op de onderhandelingstafel leggen wat wij opgehelderd willen hebben, voordat wij ook maar bereid zijn de heer Wilders te woord te staan. Komen ze:

  • Blabla – iets gewichtigs over grondwet en de vrijheid van meningsuiting en de godsdienstvrijheid als grondrechten. Wij willen dat Geert Wilders erkent dat de islam een godsdienst is en niet verboden kan worden. 
  • Een nexit is onbespreekbaar. NSC is van mening dat de invloed van de EU een tandje minder mag. Maar we zien in Groot-Brittannië wat voor ellende de brexit heeft veroorzaakt. Wij willen dat Geert Wilders dit erkent en met de hand op zijn hart zegt dat een nexit het stomste is wat Nederland kan doen.
  • Geert Wilders verklaart zich nader over zijn ‘minder Marokkanen’-uitspraken. Wat bedoelde hij met de woorden “Dan gaan we dat regelen”? Hoe wilde hij minder Marrokanen regelen zonder de Grondwet te schaden? Met retorische spelletjes nemen we in dezen geen genoegen. Mocht Wilders over zijn eigen schaduw heen willen stappen, dan zou dit moeten betekenen dat hij onder ede zijn woorden terugneemt en zijn excuses aanbiedt.
  • Soortgelijke publiekelijke excuses biedt hij aan over het gebruik van het woord kopvoddentax. Hij erkent dat het een ongrondwettelijk voorstel was, bedoeld om zoveel mogelijk commotie te genereren en tweespalt te zaaien. 
  • Geert Wilders geeft inzage in de geldstromen van de PVV, zodat iedereen kan zien waar de steun vandaan komt en wat dit zou kunnen betekenen voor de loyaliteit van de heer Wilders.
  • Geert Wilders neemt publiekelijk afstand van Vladimir Poetin, in het Nederlands en in het Russisch. Misschien ook nog iets over Orban en Le Pen of zijn die niet omstreden genoeg? En wellicht over steun aan Oekraïne?

Ik ben vast nog wel wat hoogtepunten uit de carrière van Geert Wilders en het partijprogramma van de PVV vergeten. Aangezien ik niet van verrassingen houd, gaan wij ervan uit dat Wilders en zijn partij proactief eventueel vergeten misstappen en ongrondwettelijkheden opbiechten en toegeven. Dit moet de heer Wilders als geen ander begrijpen, gezien zijn ervaringen met Gom van Strien. 

Hoe nu verder?
Totdat bovenstaande punten naar volle tevredenheid zijn opgelost: Omtzigt niet bellen. Of misschien een grapje met het woord ‘elders’. Om een bekende profeet te citeren: ik zie eerder Geert Wilders op een kameel door het oog van een naald gaan, dan dat het NSC met de PVV in één kabinet komt te zitten. 

Namens de fractie van Nieuw Sociaal Contract wens ik u veel liefs en wijsheid,

P.

Molovich
Erkend miskend genie. Motto: succes is voor losers.

7 Reacties

  1. Ik vind dit qua politiek ook vaak de leukste tijden! Meestal komt het neer op proberen de rechtstaat niet té crimineel hard in de weg te staan terwijl de vooruitgang toch wel doet wat het wil, nu is het leuk spelletjes spelen! Ik denk, Wilders lekker al zijn principes verraden als een Petrus, en dan de boel laten klappen. De vetgevreten boosburger ontgoocheld dat Geert ineens niet meer buitenlanders haat, en dan moet het stembiljet weer ergens elders heen. Elders… Hm….

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *