Momentalisme

“Kindertjes in Afrika zouden daar een MOORD voor doen!” hoorde ik als ik weer eens mijn mondhoeken neerwaarts verkrampte bij het zien van tot snot gekookte witlof, tot Frankensteiniaanse blubber geprakt met aardappelen en jus. Ik had het graag in een envelop gesmeerd en opgestuurd om ze daar te laten stoppen met moorden (blijkbaar)(of elkaar juist te laten beginnen met moorden om die envelop, bedenk ik mij nu) maar dat was dan ook weer geen optie. Hoe dan ook, het punt is: heel veel mensen gingen dood aan de honger, en wij hielden er een mooie uitdrukking aan over. En het punt daarvan is, hoe gemankeerd ook, je denkt er tenminste over na. Je hebt een basis van bewustzijn! En het punt wat ik DAAR mee wil maken is, natuurlijk, die duikboot!

Kijk, ik wil niet zeggen dat ik blij was, of dankbaar, toen vijf mensen implodeerden, maar u voelt de maar al aankomen. “Die duikboot” en u weet precies wat ik bedoel. Dat ding zit in IEDERS gedachten.
“Eindelijk,” dacht ik, en niet eens zozeer omdat er vijf mensen implodeerden omdat één daarvan te dom om te kakken en te gierig om te vegen was, maar omdat er EINDELIJK vijf mensen implodeerden omdat één daarvan te dom om te kakken en te gierig om te vegen was! En ja ik begrijp dat die zin raar lijkt te lopen, het is niet dat ik het erom doe het is… Gewoon…. Lees de klemtoon anders! Laat mij met rust! DAAR GAAT HET NIET OM! Waar het om ging was dat ik de perfecte metafoor had gevonden! Voor ALLES!

U beseft, aangezien ik er in 2013 al over geschreven heb en mijn genialiteit woorden uw brein inbeiteld als uitgebaggerd tot een kanaal vanaf God, dat wij een Parodiseringsprobleem hebben.
He, en het is ook niet alsof dit de afgelopen tien jaar beter is geworden. Trump, die Trien van de BBB, Thierry Toilet, Twitter, en dat is alleen nog maar een fractie van de letter T! Je kan er zo een eindeloos lang comedylied van maken, waarin je heel snel melodisch een gigantische lijst afgaat. Bitcoin, Mark Kutte, Corona, gasputten, Putin en Tiktok, wezens met kutten, lalalalaaa… Hoort u het ook?? Ziet u Billy Joel al rammen op die piano??

Goed, dus, een snel verachterlijkende wereld. Dat is één ding. Daar heb ik al moeite mee. Maar (dat is de maar die u al aan voelde komen) waar ik verreweg de meeste moeite mee heb zijn: momentalisten. Dat is een nieuw woord. VAN MIJ. Mensen die de grootst mogelijke stupiditeit met eigen ogen zien, gewaarschuwd worden voor de mogelijke gevolgen, drie keer knipperen, stil staan bij het moment en zeggen: maar het gaat toch allemaal prima?

Dude bouwt een duikboot van karton en plastic. Met als enige zitplaats een plee. Hee, cool, ik ben helemaal voor de “Veel goedkoper en bijna net zo goed” Aldi-aanpak… Maar misschien niet als er drie en een halve kilometer waard aan water bovenop je knar aan het persen is om naar binnen te komen? Dude krijgt al sinds 2018 van elke duikbotenclub waarschuwingen met de non-hysterische versie van “WAAR DE FUCK BEN JE MEE BEZIG??” en wat doet hij? Haalt zijn schouders op en zinkt dat ding. En komt weer boven.
“Kijk dan! Het gaat toch allemaal prima? Wat zeurt iedereen nou met al die veiligheidsregels? Hee. Je kan ook stikken in popcorn op de bank. Durf te leven!”

Net zo’n klapmongool als Elon Musk! En momentalisten vinden het prachtig! “Het gaat toch ook prima??” juichen ze hun held toe, als er weer een paar steunbalken worden weggeslagen onder zijn toren en die wéér net niet instort. Al dat overdreven paniek zaaien! Weet je wel hoe duur fundering kost??? Wat een briljante zakenman is het toch ook! Zolang het goed gaat totdat het fout gaat!
Wetenschappers over het klimaat? Jongens… Vandaag was het in Klapkutterveen 25 graden! Dat noemden ze vroeger “Lekker weer”, ja! Wat nou, massale uitstervingsgolf door catastrofale planetaire opwarming! Stikstofcrisis???? Hee… Degene die mij budgetvlees verkoopt zegt dat ik gewoon budgetvlees kan blijven kopen, wat voor reden heeft hij nou om mij te beliegen??
Mensen eindeloos gevraagd wat er nou zo geniaal is aan bitcoin. Glazige blik terug, drie keer knipperen, en: “…Maar de koers stijgt toch? Wat is dan het probleem? Gaat toch allemaal prima?”

Eén moment, vijf jaar lang, alles gaat prima. Totdat de boel implodeert. Ik vond het nog een genadig einde voor zoveel waanzin, maar goed, bedenk maar zo, er had op het laatste moment ook minstens ééntje van gered kunnen worden en dan hadden we volgend jaar weer allemaal huilend in de bioscoop moeten zitten om hun “dappere heldendom” te eren. Genade werkt twee kanten op, wil ik maar zeggen.

Vanaf het moment dat die duikboot implodeerde, moest ik er bij alles aan denken. “Verdomd! Dat is net die duikboot!” riep ik, keer, op keer, op keer maar weer. Ik hoop u ook, of anders, dat dit dan dat zaadje uw mentale kut inramt (bij wijze van spreke) en u bevrucht en keizwanger maakt. Dat als mensen een vies gezicht trekken bij wetenschap en een beetje gezond verstand u heel belerend kan zeggen: “Daar zouden miljardairs in duikboten een MOORD voor doen!”
In tegenstelling tot die vier moorden uit domme hubris, haha! Toch? He! Denk er ook zelf eens aan! Bij het consumeren van weer die 30 liter benzine, het zoveelste nieuwe apparaat of verre vliegticket, of die veels te grote zak snoep, of alcohol, lachgas, kapsalon of siliconen injectie, wat dan ook: denk aan die dom lachende imploderende Stockton Rush! Blip! Elke rit kan de laatste zijn, de druppel die de emmer doet imploderen! Ik ga zijn kop uitprinten en boven de kachel hangen. BlllllliP!

En als het dan allemaal ook nog eens zo pijnloos kon gaan, he?? Denk er eens aan! Liever niet! Maar ja! Wat een wereld!

7 Reacties

 1. hmm, ik denk bij een duikboot juist aan die duurzaamheidsbubble

  Iedereen stapt met een nobele inborst aan boord, VOLLEDIG overtuigd dat ze moreel het juiste doen en SLIMME HELDEN zijn!! Ondertussen wordt de planeet daardoor, in EXTRA rap tempo EXTRA verkracht ( gigantisch veel oerbos afgraven om zeldzame metalen voor accu’s te winnen, of dat bos in de oven stoppen om “duurzaam” energie op te wekken) terwijl er GEEN ALTERNATIEF is.

  ELKE DEBIEL die iets weet van natuurkunde, WEET dat de ENIGE manier om grote hoeveelheden betaalbare energie op te wekken fossiele brandstof IN DE FIK steken is. THERE IS NO ALTERNITIVE ACCORDING TO SCIENCE! (het enige andere alternatief is kernenergie, maar dat is OOK vies boeh bah!).

  Maar nee, de mensen uit lala land denken dat als ze maar aan boord van die Duikboot stappen en koers naar de bodem zetten, er vanzelf en EXTRA MAGICAL een NIEUWE NATUURWET uitgevonden wordt!

  HET EINDE DER TIJDEN NADERT!!

 2. Dom is dom, maar hier lees ik toch vooral een variant op “(diepe zucht) Ik wil dolgraag elk jaar vliegen en een nieuwe tv en een nieuwe keuken en auto rijden naar om de hoek op een GROENE manier… Maar ja?? Dat kan niet he???? Hoe gaat een windmolen mijn ONVERZADIGBARE HONGER naar energie stillen??? Gooi dus maar gewoon nog driehonderd kilo kolen op de BBQ cuz we fucked anyway.”
  Hee prima joh, ik heb geen kinderen en ben zo goed als dood, het is JOUW planeet doe lekker wat je niet laten kunt. Geniet ervan!! Je weet maar nooit of je misschien niet implodeert, amirite? Durf te leven!

 3. Meegekregen dat toen door de boycot van poetin de gasprijs 50 cent per kuub omhoog ging, ruim een miljoen mensen hun rekeningen al niet meer konden betalen?

  1. Meegekregen dat toen mensen ineens wel massaal energie konden besparen? Maar goed, noem het meest zielige voorbeeld ad extremis uit die groep, laten we kei- en diephard zuchten terwijl we hoofdschuddend kijken naar die Dickensiaans blauw aangelopen figuur, verstopt onder honderd dekens, en uitroepen: energie bezuinigen, het heeft blijkbaar gewoon geen zin. Wat ik zei: het is jouw planeet. Droom lekker de realiteit die jij wil.

  1. Ik heb al twee artikels gelezen met dezelfde metafoor! Iets over internet in het algemeen, en over de wereld in het algemeen. Bedankt, Stockton Rush!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *