Mandrin

De Dauphiné, mijn geboortestreek in Frankrijk, heeft illustere sujetten voortgebracht: Champollion, het wonderkind dat de hiëroglyphen ontcijferde; romancier Stendhal, met Le Rouge et Le Noir; verder de kasteelheer van de Château de Vizille, die de lont aanstak van de Revolutie etc. Maar op niemand, niemand ben ik trotser dan op Mandrin. Als kinderen zongen wij zijn lied uit volle borst “Mandrin! Mandrin!” en dat doe ik tot de dag van vandaag. Louis Mandrin (in als in pain), de Robin Hood van Frankrijk, hoewel hij onder de vergelijking lijdt, want die laatste is enorm geromantiseerd door de eeuwen heen, en Mandrin blijft the real stuff.

Wereldberoemd in zijn dagen door een publicatie in La Gazette d’Amsterdam, hét internationale blad dat in Nederland in het Frans werd gedrukt, en gelezen werd door alle bobo’s. De Gazette vermelde onder andere:

« Beau de visage, blond de cheveux, bien fait de corps, robuste et agile. À ces qualités physiques, il joint un esprit vif et prompt, des manières aisées et polies. Il est d’une hardiesse, d’un sang-froid à toute épreuve. Son courage lui fait tout supporter pour satisfaire son ambition » Kortom: he was hot.

In 1725 geboren in een in zwaar financieel weer geraakt voorname familie, werd hij in zijn jonge jaren geconfronteerd met de wreedheid van de belastingdienst van Louis XV, die zijn beste vriend en zijn broer liet executeren. Hijzelf werd vanwege een vechtpartij veroordeeld tot de galeien, maar hij ontsnapte, en zwoer een levenslange vete tegen die oppermachtige dienst.

In eerste instantie stal hij voedsel voor zijn familie, waar hij kostwinner van was sinds de dood van zijn vader op zijn 17de. Maar al gauw stapte hij over op de (groot)handel in goederen die hij in Savoie (toen nog Italiaans gebied) en Zwitserland aanschafte om ze in Frankrijk, onbelast, te verkopen. Zijn handel bedreef hij in alle openheid, soms in grootschalige publieke verkopen. Hij bevoorraadde zelfs de kerk, de adel en… ambtenaren.

Volgens de overlevering, was hij een innemende persoon, lief, eerlijk en rechtvaardig. In alle opzichten een aanbiddelijke man. Hij werd op handen gedragen door het volk, dat gebukt stond onder de tirannie van de belastingdienst. Mannen sloten zich dus gretig aan bij zijn troepje, soldaten deserteerden om zich bij hem te voegen. Voltaire spreekt van 6.000 man, die Mandrin als een bataljon van het leger managede, met orde, eerlijke behandeling en dito betaling.

Het kan niet uitblijven of hij gevangen wordt genomen, in de Savoie, verboden terrein voor de Franse politie die toch heimelijk binnentreedt, 500 stuks, vermomd als boeren. De ironie zijnde dat de Nemesis van Mandrin, de belastingdienst, de Fermiers werd genoemd (de Boeren). Hij wordt meegenomen naar Valence. Het Hertogdom Savoie eist zijn uitlevering, maar de Franse autoriteiten haasten zich om hem terecht te stellen, en het vonnis te voltrekken. Mandrin wordt op het wiel geradbraakt, omringd door een menigte woedende sympathisanten. Hij geeft geen kik terwijl zijn armen, benen en nieren kapot worden geslagen. Uiteindelijk mag hij worden gewurgd. Hij is 30 jaar.

In de Dauphiné blijft hij onverminderd populair, tot de dag van vandaag.

URLs:
La Complainte de Mandrin https://youtu.be/Fdi8lh3Zg80
Mandrin website: https://www.mandrin.org/
Histoire de Mandrin https://le-chateau-de-fassion.blogspot.com/ (naar beneden scrollen)

Oud Zeikwijf
Beroepsbrokkenpiloot. Vloog nochtans op haar achtste reeds rakelings langs bergkammen om berggeitjes en bergmarmotjes te tellen. Is tot haar eigen verdriet gemodelleerd naar haar vader, een onbehouwen Italiaanse charmeur met een groot hoofd en een passie voor even belachelijke als tijdrovende hobby’s. Komt oorspronkelijk uit Frankrijk. Heeft in Japan gewoond. Woont sinds begin jaren ’80 in een boomhut op het Waterlooplein in ‘Magies Centrum Amsterdam’, van waaruit ze haar schrijfsels via rooksignalen aan de redactie doorseint. Ze schrijft ook voor AT5, Sargasso en voor Kutbinnenlanders. En op haar eigen stukje internet: oudzeikwijf.com.

2 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *