Ketikoti

Bigi_spikri,_Suriname,_2018_-_1

Toen ik naar Nederland verhuisde, was Sinterklaas lange tijd mijn favo feestdag. Niet vanwege Zwarte Piet, die ik altijd als een uitwas der moderniteit beschouwde, vanwege alle info uit geschiedkundige boeken die mijn leermeester Jasper Grootveld, zelf enorm fan van Nicolaas van Mira, mij voorlas.

Anno 2021 kun je hier niet meer aankomen.

Enters: Ketikoti.

Deze vrolijke dag is ons komen overwaaien uit Suriname, waar het in Sranang Tongo  “de ketting is gebroken” betekent, las ik op wikipedia. Ik woon al eeuwen in Amsterdam Oost en ben de kleurrijke taferelen op 1 juli rond en in het Oosterpark gaan koesteren.

Wat een prachtfeest.

De Surinaamse medelander van het vrouwelijk geslacht stroomt in groten getale voornamelijk uit de Bijlmer naar het Oosterpark in haar mooiste “boubou culturel” zoals wij Fransen hebben leren zeggen van onze eigen ex-kolonie Senegal. Een schouwspel dat u niet wilt missen.

Dat is het minste waardoor ik al jaren pleit voor het invoeren van Ketikoti als Internationale Feestdag. Mij lijkt het de beste feestdag die u kunt hebben. Winwinner kan niet. Het is een balsem op de ziel van de nabestaanden van tot slaaf gemaakten, en je belooft beterschap.

Want laten we wel wezen: de slavernij is helemaal niet afgeschaft.

De wokeactivisten focussen op het verleden. Tot aan Belle van Zuylen toe wordt de een na de andere inwoner van de geschiedenis postuum aan de schandpaal genageld vanwege hun aandelen in plantages in Suriname. “Ze werd rijk door het werk van de slaven” heet het dan. Maar rijk zijn op kosten van slaven, zijn we in NL, in het Westen, allemaal. Zelfs de allerarmsten in dit land hebben baat bij de erbarmelijke condities waarin slaven in vervanmijnbedlanden, vaak kinderen, gedwongen zijn te werken. Onze comfortabele leventjes drijven op slavenarbeit.

Dus: Ketikoti! Verbreek de ketting! Nu en in de toekomst. Werk aan een wereld gespeend van die exorbitante verschillen in rijk en arm, een wereld waar elk mens eerlijk beloond wordt voor zijn werk.

Ketikoti internationale feestdag: zelfs de meest rabiate discriminateur moet dat toch inzien? Want stel dat je vreselijk voor slavenarbeit bent, dan moet je toch toejuichen dat (nabestaanden van) slaven voor een dag in het zonnetje worden gezet? Zo hou je ze toch lekker zoet? Dat doen we al jaren met moeders en secretaressen, en het werkt fantastisch.

Oud Zeikwijf
Beroepsbrokkenpiloot. Vloog nochtans op haar achtste reeds rakelings langs bergkammen om berggeitjes en bergmarmotjes te tellen. Is tot haar eigen verdriet gemodelleerd naar haar vader, een onbehouwen Italiaanse charmeur met een groot hoofd en een passie voor even belachelijke als tijdrovende hobby’s. Komt oorspronkelijk uit Frankrijk. Heeft in Japan gewoond. Woont sinds begin jaren ’80 in een boomhut op het Waterlooplein in ‘Magies Centrum Amsterdam’, van waaruit ze haar schrijfsels via rooksignalen aan de redactie doorseint. Ze schrijft ook voor AT5, Sargasso en voor Kutbinnenlanders. En op haar eigen stukje internet: oudzeikwijf.com.

8 Reacties

 1. Schuif maar gezellig aan bij de 5 mei Bevrijdingsdag zou ik zeggen. Die focus op ww2 is er toch al lang vanaf. In in de Bijlmer mogen ze het van mij best elk jaar vieren maar daar heeft de rest van Nl toch niks mee van doen.

 2. Mijn opa, Jules Vismale Sr., was als een van de eerste Surinamers in de 20ste eeuw naar Nederland toe verhuisd waar hij keihard heeft gewerkt om hier een fatsoenlijk bestaan op te bouwen. Blijkbaar hoefde hij niet mee te doen aan die Ketikoti, laat staan dat hij ooit schadevergoedingen wou hebben voor de slavernij!
  Want de linkse roeptoeters en bepaalde allochtonen die thans menen dat de huidige autochtoonse Nederlanders excuses moeten gaan maken voor die slavernij en hierna schadevergoedingen aan de nazaten van de slaven moeten afbetalen lijken een paar dingen te vergeten wat de geschiedenis betreft en die benoem ik hieronder:

  1. Niet alleen de Europeanen deden eeuwenlang aan slavernij maar ook bijvoorbeeld de Arabieren, de Afrikanen onderling, de Chinezen, de indianen, de Russen (tsaren en communistische machthebbers), de Duitsers (nazi’s), de Japanners enz.!

  2. De afstammelingen van de desbetreffende slaven zijn hier in vrijheid opgegroeid en zij hebben nog nooit geleden onder die slavernij.

  3. Die nazaten zijn hier trouwens, hypocriet genoeg, jarenlang door links zodanig verwend, overbetutteld en voorgetrokken boven anderen in de vorm van geld, woningen, voeding, feestdagen enz. dat zij helemaal geen recht op schadevergoedingen hebben, laat staan dat zij die nodig hebben.

  4. Door al die lui hier te gaan voortrekken zorg je helemaal niet voor verbindingen maar juist voor nog meer verdeeldheid, wantrouwen, afkeer, haat, racisme enz. en dat was toch zeker niet de bedoeling van links?

  Bovendien is slavernij overal ter wereld nog springlevend en daarom denk ik niet dat een nationale feestdag over de afschaffing van de slavernij bepaald goed bij de Nederlanders zal overkomen!

  1. Jouw opa was Surinamer! Weer iets geleerd.
   “een nationale feestdag over de afschaffing van de slavernij”: een INTERNATIONALE feestdag aub!

   1. Ik vrees anders dat heel wat Europeanen en Amerikanen werkelijk helemaal NIETS meer hebben om te vieren want nou willen de Verenigde Naties dat wij hier in het westen belastingen gaan heffen om de Afrikanen te ondersteunen! Maar dat feest zal hopelijk NOOIT doorgaan omdat ze daarginder al teveel bakken met geld van ons kregen waar zij totaal niet mee overweg kunnen!
    Het is tenslotte evenmin de bedoeling dat wij figuren gaan onderhouden die van de hand in de tand leven en niet eens zelf voor hun geld werken! Laten ze daar in de VN mooi de lucht in vliegen met hun idiote anti-racisme en onzalige plannen!

   2. Mijn vader is Suri met Ghanese roots. Een neger, wwweetjewwwel. Zodat ikzelf een halve neger ben. Ik meen daarom wwwat tegendraads recht van spreken te hebben als het om slavernijverleden en excuses gaat. Nederland behoorde met Engeland en Portugal wwweliswaar tot de slavenhalers-Top Drie, maar matroosjes van de onderbemande scheepjes in kwwwestie gingen zelf het oerwoud niet in om negertjes te vangen – die wwwerden hen op het strand door andere negers aangeboden. Overwonnenen in stammenoorlogen, lastige concurrenten in de polygame dimensie, e.d. Toen de voorloper van het huidige NL Suriname met Engeland voor Manhattan ruilde zaten de pechnegers al in Suriname. Dus… wwwie moeten die excuses nou eigenlijk maken?

    1. Er is een club Surinamers die jarenlang bewust en succesvol geleeched heeft op de schuldgevoelens van de blanke Nederlander maar inmiddels heeft een veel grotere groep elkaar een trauma aangepraat vanwege de slavernij van verre voorouders. Het is ook heerlijk jezelf als slachtoffer te positioneren! En waarom mogen de joden wel shinen met hun rol in de holocaust en de zwarten niet met hun rol als slavernijslachtoffer? Justice for all!

     1. Ik wil een vrije dag voor de bevrijding van de Spanjoolse bezetter, en eentje voor die van de Habsburgers, en één voor de Romeinse onderdrukking, en eentje voor alle ellende die Napoleon over ons heeft uitgestort, en Genghis Khan, Willem van Oranje, Lubbers (ik heb niet op die vent gestemd om zijn karwei af te maken!) etc etc ik denk dat we wel tot 365 kunnen komen. “Maar wie gaat dat dan allemaal betalen, Kippfest?”
      BAM!! Herstelbetalingen!!! Er kan geen verwerking plaatsvinden tot mensen bereid zijn hun verantwoordelijkheid te nemen.

 3. Dan moeten in Rusland ook een hele hoop Esten, Letten, Litouwers, Oekraïners, Wit-Russen, Kozakken, Krim-Tartaren, Wolga-Duitsers, Kaukasiërs, Russen, joden enz. allemaal ook miljoenen tonnen aan schadevergoedingen gaan eisen in Rusland daar zij daar ook decennia’s lang werden onderdrukt en tot slavernij werden gedwongen door de tsaren en de communistische machtshebbers!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *