Try a little tenderness

Mijn dochter kan niet slapen. Ze is bang dat een zwaan haar slaapkamer binnenvliegt. Ik zeg dat zwanen dat niet doen. Dat het onmogelijk is. Je raam is dicht. Zwanen kunnen geen ramen openen. Als een zwaan bij ons naar binnen wilt, moet hij aankloppen en vervolgens via de trap naar jouw kamer lopen. Geen zwaan die dat doet.
Het wil er niet in. Er is altijd een kans, hoe klein ook, dat een zwaan weet door te dringen tot haar kamer. En als die zwaan dan jongen heeft, hou je dan maar vast, want dan zijn ze levensgevaarlijk. Met één klap slaan ze je bewusteloos.
Toen ik laatst met mijn vrouw naar The New Pope keek, vroeg zij hoe groot ik de kans achtte dat zij paus zou worden. Ik achtte die kans vrij klein. Kleiner dan de kans dat ik paus zou worden. Zij is immers een vrouw, vrouwen kunnen geen paus worden. Ik ben een man, ik zou wel Paus kunnen worden. Maar dan moeten eerst alle katholieken komen te overlijden. Als het gevaar vervolgens geweken is, kan ik katholiek worden. Dan ligt het pausdom voor het oprapen.
De nieuwe paus sprak zijn kardinalen toe. De kerk, zei hij, ging ten onder aan liefde. De hele wereld ging ten onder aan liefde. Alle ellende op de wereld was het gevolg van het menselijk onvermogen om goed met de liefde om te gaan. Jezus kon dat wel, wij gewone stervelingen niet. Gebrek aan balans. Jezus had de mensen te hoog ingeschat. Dacht dat ze klaar waren voor liefde. Maar dat waren ze niet. Daarom moest de kerk zich niet meer concentreren op liefde, maar op tederheid.
Buiten hing een goudkleurige maan in een purperen hemel. Een donkere wolk schoof ervoor. De maan verdween. Alles werd donkerder. Ik bleef kijken tot de maan weer terug was. Het duurde een tijdje en even dacht ik dat ik de maan nooit meer zou zien, maar toen blonk daar toch ineens een gouden schittering. De schittering werd groter en voor je het wist hing de maan weer op haar plek, alsof zij mij nooit verlaten had.
Ik las dat Elon Musk kritiek had op de bitcoin. De koers van de bitcoin nam een duikvlucht. Eerder had het enthousiasme van Elon Musk juist gezorgd voor een enorme stijging. Niet zozeer omdat heel veel mensen Elon Musk blind volgen. Maar omdat heel veel mensen denken dat heel veel mensen Elon Musk blind volgen. Daar hopen zij van te profiteren. Met als gevolg dat de koers van de bitcoin doet wat ze hadden verwacht. Waardoor ze worden bevestigd in hun idee dat heel veel mensen Elon Musk blind volgen. Wat dus helemaal niet zo heel veel mensen doen.
Misschien werkt de hele wereld zo. Mensen denken te weten wat ander mensen denken. Daar spelen ze op in. Ze willen de situatie voor zijn. En doordat ze daarop inspelen, veranderen ze de situatie en krijgen ze gelijk. Terwijl ze helemaal geen gelijk hebben. Maar dat zien ze niet, totdat de hele boel in elkaar stort. En zelfs dan zien ze niet dat ze geen gelijk hadden. Want dat de hele boel in elkaar zou storten, zagen ze al aankomen. Daar hadden ze op geanticipeerd. Door alles zelf alvast naar de knoppen te helpen.
Mocht de kerk inderdaad ten onder gaat aan liefde, zal ik haar redden. Dan zal ik de tederste paus denkbaar zijn.

11 responses

 1. Gedicht van Frank Koenegracht. Voor zijn moeder, maar het ook best voor een dochter kunnen zijn: zo zijn zwanen, ze slaan hun vleugel om je heen.

  Moet je horen, mamma, luister je?
  Ik lees hier over een aanbod
  waarbij zeer oude moeders met
  meestal zeer oude zonen die
  om niet tastbare redenen niet meer
  bij ze willen slapen
  een zwaan ter beschikking wordt gesteld
  door de thuiszorg.
  Het gaat om Hollandse zwanen.
  Ze zwemmen overdag rond,
  maar ’s avonds worden ze opgeborgen
  in prachtige vitrines.
  Ze worden thuisbezorgd en in je bed gelegd.
  Ze slaan hun linker vleugel om je heen: dat
  is tegen angst voor duizeligheid en ze legggen
  hun snavel op het andere kussen:
  dat is tegen eenzaamheid.

  ’s Ochtend worden ze weer opgehaald.
  Nou, doe het maar, mamma.
  Je bent er immers voor verzekerd.

 2. Ja mn reet! Zwanen zijn bloeddorstige moordenaars! Raam niet open WHAM er recht doorheen, schervenstorm om dat flappende beest heen. Zwanen?? Nee dank u.

 3. Ik zou van die hele Pauskwestie niet zo’n punt maken, er is zelfs ooit een Paus opgevolgd door zijn… zoon. Dus, ja wat kan daarna nog een probleem zijn?

 4. Leuk stukkie overigens. Verder denk ik dat de katholieke kerk nooit ten onder zal gaan of dat de katholieken zullen uitsterven. De katholieke vruchten smaken zoet voor velen! Zo niet dan volgt beloning toch zeker in het hiernamaals! Maar om je dochter nou te vertellen dat als een zwaan haar ombrengt ze beloond zal worden in de hemel lijkt mij wat cru maar een God die haar in de gaten houdt en beschermt kan geruststelling bieden. Enfin, met dat soort verhalen moet je vroeg beginnen. Bij ons overigens zonder effect, want onze dochter verklaarde op haar vijfde jaar al stellig dat ze niet in God gelooft en dat is niet meer veranderd.

 5. Het is trouwens erg opvallend dat in bepaalde sprookjes bijvoorbeeld prinsen of prinsessen door boze stiefmoeders en tovenaars in witte zwanen worden veranderd en dat hun zussen of verloofden hen weer moeten redden uit de betovering daarvan!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *