The Last Kingdom

The Last Kingdom’s first two seasons made by the BBC were jewels. Very close to the initial story written by Bernard Cornwell who, as a historian and a fan of C.S. Forester (Hornblower!), felt the urge of telling historical tales in an entertaining way, in an attempt to teach the Britons something about their past. Thus doing he never swayed far from reality. He even gave Uhtred, main character of The Last Kingdom, the very personalia of his own ancestor.

When Netflix took over the task of making this beautiful series, it soon went ‘over the shark’. The faithful correspondence with both Cornwell’s tale and historical reality loosened up in a manner that makes me cringe, even as the monotonous sound that never ceases to accompany the images and the abundance of truer than life, ghastly atrocities. All for dramatic purposes, no doubt. And the increase in viewers that goes with it.

I particularly mourn the fierce Aethelflaed, daughter of Alfred the Great, sister of the Wessex king Edward and wife of Mercian king Aethelred (a surprising lot was called Aethelsomething). At first we see her bold and courageous, walking with a sword stuck in her belt, battling first row alongside the bravest of men. But soon she is confined in a little property of her own, far from the court of Mercia.
In reality, she was always a true ruler. Even when her husband was alive, they were a well functioning team. She definitely mingled with affairs of the state (charters signed by her hand to prove it). At that time (9th century!)  it was not that normal for a woman to rule in England (or what went for it). In Wessex, where she came from, it was absolutely not done. But in Mercia there were precedents, and she did have Mercian roots,  a Mercian mother even, who however, married to Alfred of Wessex, was never allowed to officially do so herself.

Aethelflaed’s husband’s health deteriorated so much that for years before he died, she was the one holding the scepter. Caring and just, she was much loved by her people who called her Lady of the Mercians. She worked relentlessly, in cooperation with her brother Edward king of Wessex, to reinforce their lands against the ongoing intrusions of the feared Danes, having fortresses built all over the place.

I am not happy seeing Netflix picturing her as a helpless nobody at the time of her husbands death. As if he had been the sole leader, and that his disappearance created a power vacuum in which all kinds of sharks greedily plunged. When in reality, she naturally went on with her task, unchallenged, and continued to do so for almost a decade. There was no succession problem there.
For their daughter, other story: a few months after Aethelflaed’s departure, she was removed from her throne by her uncle Edward, hereby annexing Mercia.

But that he never dared to do as long as Aethelflaed was alive.

I love this story with all my heart and wish Netflix had the guts to promote it as it truly was, presenting millions of girls this example of feminine deeds and expertise whence they could draw courage for their own actions, as it is absolutely romantic, and would fit the needs of an historical movie to perfection.

Oud Zeikwijf
Beroepsbrokkenpiloot. Vloog nochtans op haar achtste reeds rakelings langs bergkammen om berggeitjes en bergmarmotjes te tellen. Is tot haar eigen verdriet gemodelleerd naar haar vader, een onbehouwen Italiaanse charmeur met een groot hoofd en een passie voor even belachelijke als tijdrovende hobby’s. Komt oorspronkelijk uit Frankrijk. Heeft in Japan gewoond. Woont sinds begin jaren ’80 in een boomhut op het Waterlooplein in ‘Magies Centrum Amsterdam’, van waaruit ze haar schrijfsels via rooksignalen aan de redactie doorseint. Ze schrijft ook voor AT5, Sargasso en voor Kutbinnenlanders. En op haar eigen stukje internet: oudzeikwijf.com.

4 Reacties

 1. OMG ja, die namen!!! Haar moeder heette Ælswith en haar dochter Ælfwynn en zo zijn er nog een paar. Als die prefixen Aethel- en Ael- zo in de mode waren, hoezo zijn ze nu compleet verdwenen? Oproep aan de lezer: noem je kinderen Aethel- something!

 2. ik heb er niet zo veel mee, met die engelse bijdragen van het zeikwijf, maar… het blijkt jules vismale lekker op afstand te kunnen houden. daarom zeg ik doorgaan!!!

  1. Je kunt het dus weer niet laten om me weer vervelend te bejegenen, nietwaar? En natuurlijk zal ik hier wederom (terwijl ik de laatste tijd nog nauwelijks op Nurks had gereageerd) het wederom herhalen: jij doet blijkbaar (gelijk aan bepaalde figuren op allerlei sites waar ik ooit op reageerde en die totaal NIETS lijken te begrijpen van filosofische vergelijkingen, strips, boeken, films, tekenfilms) net of je zelf helemaal niets mankeert, altijd perfect, goed, lief, aardig en zonder enige zondes bent en ook nooit zal liegen!
   Dat je het inderdaad niet met anderen altijd eens kunt zijn dat kan ik nog heel goed snappen maar als jij eventueel ooit had gediscussieerd met Anti-Fascist, Alexander, Rik Min en Henk Gerrits, (vier neo-communisten) op de opgeheven site van Michel Krielaars dan was je van die lui al knettergek geworden omdat vooral Anti-Fascist altijd met zijn vervelende hunspotten op de proppen kwam en hij totaal niets snapte over de filosofische lessen uit de Donald Duck!
   Henk Gerrits was echter een verheerlijker van Jozef Stalin, die een schrijfstijl hanteerde als had hij de kleuterschool niet eens afgemaakt, en altijd beweerde dat de nazi’s in de bossen van Katyn (Wit-Rusland) rond 1940 daar 20.000 Poolse officieren had vermoord terwijl dit juist door de NKVD was gedaan!
   Het was echter een wolf die deze massaslachting had ontdekt en als Stalin had geweten dat een wolf zijn misdaden aan het licht bracht dan had hij het dier graag afgeschoten! Vooral politici zijn vaak zo stronteigenwijs omdat ze alles beter denken te weten dan wie ook, zij ook nooit naar hun eigen fouten kijken en het allerbeste zijn in het bedriegen en verloochenen van anderen maar dan ook vooral bij zichzelf!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *