Duckstad

In de Donald Duck, zoals u ongetwijfeld weet, stikt het van de verwrongen relaties en gebroken gezinnen. Donald Duck voedt zijn neefjes op die ooit in de steek zijn gelaten door Donalds zus Drumbella. Katrien Duck heeft drie nichtjes onder haar hoede. Geen flauw idee wat er met hun moeder is gebeurt. Katrien doet het afwisselend met Donald Duck en Guus Geluk, twee volle neven van elkaar. Oma Duck is hun oma. Ooit heeft oma Duck dus een relatie gehad, maar dat is inmiddels ook alweer een kleine eeuw geleden. Wat er met opa Duck is gebeurd, lijkt niemand te weten. Waarschijnlijk onder een tractor gekomen… Dagobert Duck heeft voor zover ik weet ook nooit een relatie gehad die langer dan een paar plaatjes duurde. (Zijn hoofd werd ooit op hol gebracht door een barmeiske in een goudzoekersstadje, maar de liefde bleef onbeantwoord waarna hij zijn verdriet smoorde in een onstilbare honger naar geld.) Wolfje woont alleen met zijn vader. Het neefje van Wolfje woont alleen met z’n vader. De Zware Jongens zijn door hun moeder opgevoed. Karel Paardepoot en Clarabella Koe hebben een knipperlichtrelatie. Mickey Mouse kan niet kiezen tussen Minnie en Goofy. Joe Carioca heeft bindingsangst. Tokkie Tor las ik nooit. De enige die volgens mij een beetje serieuze relatie heeft, is meneer Beer. En Willy Wortel natuurijk. Maar of zijn relatie met Lampje  gelijkwaardig te noemen is, durf ik niet te zeggen.

Molovich
Erkend miskend genie. Motto: succes is voor losers.

23 Reacties

 1. Gelukkig is er méér dan voldoende Duckstad-expertise onder handbereik. We zullen binnen de kortste keren van alle ins en outs op de hoogte zijn gebracht.
  Kom er maar in, Sjuul!

  1. @Perry Tromp, je wordt thans op je wenken bediend als het om de filosofie van Duckstad gaat en dat zal ook wel door mij op een zeer lange uitleg vragen! Lees hier en oordeel:

   Vanaf de tijd dat Donald Duck tijdens zijn 70-ste verjaardag dat ging vieren begonnen toen allerlei (amateur)filosofen deze menselijk eend, zijn familie en kennissen in Duckstad constant te vergelijken met onze maatschappij die altijd zeer sterke overeenkomsten vertoond met die van ons.
   Iemand als Dagobert Duck komt inderdaad over als een grootkapitalist die zijn ziel en zaligheid aan de afgod Mammon heeft verkocht daar hij alleen maar houdt van geld, goud, juwelen en zijn geluksdubbeltje en nauwelijks van zichzelf, in tegenstelling tot Donald en zijn omgeving.
   Zo had Dagobert ooit een vrij sterk onsympathiek personeel in dienst dat verschrikkelijk laf en onbetrouwbaar was en zogenaamde boeven braaf voorzagen van hun eigen geld en goed én van hun baas! Ze gedroegen zich haast als de luie knecht die het talent van zijn meester (twee andere knechten deden dat wel) niet wilde vermeerderen en daarop de straat opvloog, net als dat stomme en kinderachtige personeel dat haast gewoon aan het Stockholmsyndroom leed!
   In de maatschappij van Duckstad zijn er helaas al genoeg vormen te vinden onder de inwoners van Duckstad waarin eigenliefde, hebzucht, bedrog (wat vaak ook nog wordt verheerlijkt!), trots, criminaliteit, diefstal, uitbuiterij, luiheid, oneindige ruzies, vraatzucht en sloddervosserij de boventoon voeren!

   In mijn ogen zijn trouwens oplichters in die maatschappij en van ons die babbeltrucs gebruiken om zichzelf zo te verrijken, en zeker tegen ouderen, gewoon vreselijke lafaards! Hebben ze namelijk soms ook het lef om flink uit de kluiten gewassen bodybuilders met babbeltrucs beet te gaan nemen?
   Zo is het me al opgevallen (maar dat had ik al eerder vermeld) dat in de maatschappij van Donald Duck, Duckstad, vrijwel iedereen elkaar bedriegt en oplicht, of men daar nou jong of oud is.
   Alleen hebben veel van deze bedriegers (Donald en zijn familie, vrienden, kennissen en buren doen daar trouwens evengoed aan mee) soms zoveel succes in hun bedrog dat ze er trots en overmoedig van worden en daarna zichzelf opzettelijk gaan verraden. Helaas wel met als enige resultaat dat ze hierna uiteindelijk door hun woedende slachtoffers met stenen en andere voorwerpen worden bekogeld of met zware knuppels achterna worden gezeten!
   En dat vindt ik namelijk prachtig want wie tenslotte zijn/haar eigen bedrog namelijk gaat verheerlijken houdt feitelijk ook veel te veel van zichzelf en voelt alleen maar minachtig voor zijn?haar slachtoffer omdat eigenbelang, hebzucht en eigenliefde dan veel te overheersend zijn.

   Nou heb ik ooit eens een Tina uit 1981 gelezen met als titel ‘De zwarte prinses’ dat zich afspeelde in 1880, waarin bedrog en babbeltrucs wel zeer extreme vormen kunnen gaan aannemen!
   De vader van de meisjes Hanneke en Gerdien Hendrik, een zeekapitein, was toen ook opgelicht door een “vriend” waarna hij bij zijn zwager moest gaan werken om zo zijn schulden te kunnen terugbetalen. Deze kerel, Jacob Hovinga, die de eigenaar was van het schip, ‘De zwarte prinses’, bleek helaas een hebzuchtige en wrede tiran te zijn, een pseudo-kapitalist en hij behandelde zijn nichtjes, samen met zijn even luie, klaploperige en valse familieleden, als halve Assepoesters!
   Later bleek dat Hovinga zelfs nog een nep-aristocraat, een gokker, een dief, een oplichter en een levensgevaarlijke bedrieger en moordenaar te wezen die illegaal gokte en later het schip liet kelderen om hierna zo vele duizenden guldens aan verzekeringsgeld te kunnen innen!
   Hij probeerde toen nog om Hanneke en Gerdien, die hij toen opeens niet meer kon onderdrukken, uit te schakelen maar Jacob Hovinga werd samen met zijn handlangers door de politie gearresteerd en ze vlogen (hopelijk gevolgd door zijn arrogante kreng van een vrouw, Beatrice, en zijn krengen van meiden, Victoria en Lucia) meteen de bak in! Hun “babbeltrucs” tegenover de vrienden van kapitein Hendriks waren hiermee hun eigen ondergang geworden en dat had het tuig terecht verdiend ook!

   Zelfs in de Tina had je allerlei (overwegend vrouwelijke) schurken, die hadden meestal al lelijke heksengezichten, die allerlei meisjes in hun huis haalden om dezen als hele of halve Assepoesters te behandelen, een luxe leven ongevraagd in de strot te duwen, opzettelijk ziek maakten of dat moeten simuleren of de meiden met chantage dwongen om beroemd te worden!
   En ook dit werd vooral weer gedaan uit, zoals ik al steeds herhaal, eigenbelang, zelfliefde, egoïsme en hebzucht hoewel het onsympathieke tuig uiteindelijk daarmee ook het paard van Troje binnenhaalden en op het einde geen enkel plezier meer beleefden aan de meisjes omdat hun omgeving ook uit was ook de ondergang van dat SCUM (uitschot) en dat vond ik pas echt heerlijk om te lezen!

  1. @Henk van S tot S, nou ben ik zelf voor de volle 100% géén vrouw, niet getrouwd en heb ik evenmin kinderen (dat had ik in mijn kinderjaren wel graag gewild maar door een geestelijke beperking is dat voor mij te moeilijk), toch zou ik iets willen toevoegen aan het ideaal van verwennende ouders.
   Als ik namelijk lees en ook persoonlijk aanschouw hoe bepaalde moeders (en vaders) tegenwoordig met hun kinderen omgaan dan ben ik dolblij dat ik niet met hen hoef te ruilen!
   Blijkbaar zien sommige ouders hun kroost steeds als een soort huisdieren die je altijd moet betuttelen, moet oververwennen, altijd lief tegen ze moet zijn, overal hun zin in moet geven als ze krijsen of vervelend zijn, hen nauwelijks normen en waarden hoeft bij te leren, hen gaat toevertrouwen aan pleeggezinnen omdat die ouders allebei werken of hen geen correcte tik meer geven als die kinderen het te bont maken.
   Helaas heb je in de maatschappij van Duckstad talloze ouders rondlopen die precies datgene met hun kinderen uitvoeren wat ik hierboven beschreef waardoor hondsbrutale, vervelende en gehate kinderen worden gekweekt!
   Ik zag ooit jaren geleden in Frankrijk tijdens een wintersportvakantie een documentaire over kinderen in Amerika die werkelijk op een vreselijke manier werden oververwend alsof ze haast afkomstig waren uit het beroemde boek van Roald Dahl, ‘Sjakie en de chocoladefabriek’!
   Deze kinderen kregen (kennelijk nog volkomen ongevraagd) een poppenhuis zo groot als een huiskamer, een garderobe kleren voor een half weeshuis en mechanische skelters cadeau! Misschien was dit wel goedbedoeld maar zulke kinderen zullen op een gegeven moment ontevreden, brutaal en verwaand worden, niet leren voor zichzelf te zorgen en het idee hebben dat liefde gewoon wordt afgekocht.
   Toch zijn er gelukkig ook talloze mensen (wat ze aangaven op het internet) die als kind streng maar liefdevol werden opgevoed. Ze werden vaak door hun ouders of verzorgers over de knie genomen en kregen een flink pak voor hun broek dat zij later niet eens erg vonden.
   Koning Salomo van Israël gaf deze opvoeding het beste voor met de filosofische spreuken: “Wie de roede spaart haat zijn kind maar wie zijn kind liefheeft tuchtigd het!”
   Ouders moeten eigenlijk eens leren dat je kinderen niet moet overbetuttelen, kleineren, moet behandelen als volwassenen en eens duidelijk maken dat kinderen inderdaad geen koningen zijn of zelfs hun beste vriend(inn)en! Je bent tenslotte of hun vader of hun moeder zoals dat duidelijk gemaakt wordt in kinderboeken als Pietje Bell, De Kameleon, De Vijf, Dik Trom, Peter Pan enz. (veroudering van sommige kinderen in deze verhalen maakt jammer genoeg het verhaal ongeloofwaardig en oersaai) al proberen bepaalde kinderen zich hierin te gedragen als volwassenen of zich los te maken van hun ouders.
   Ik wil als laatste nog aangeven dat ik wél met normen en waarden, liefdevol, correct en niét oververwend ben opgegroeid!

    1. Ben jij niet toevallig DE Henk van S tot S die steeds op de site van Sargasso reageert? Ik ben daar namelijk al sinds 2016 mee gestopt omdat ten eerste een bepaald filosofisch verhaal van mij over Roodkapje verkeerd werd begrepen zodat er bijna ruzie door kwam en niets meer werdt doorgestuurd en ten tweede zijn de meeste artikelen daarop in mijn ogen het reageren niet meer waard!

 2. Sjors en Sjimmie hadden geen ouders maar een kololonel. En Suske Wiske hadden tante Sidonia. Zo zijn er vast wel meer – met een bedoeling.

  1. Puk en Max Mouse hadden bijvoorbeeld alleen maar hun oom Mickey Mouse, Goofy had weer zijn neef Kareltje, Willie Wortel had weer zijn neef Newton en de Zware Jongens alleen hun oma, opa en hun neefjes, de Zware Schoffies! Ik heb me zelfs afgevraagd of er ook Zware Meiden hebben rondgelopen in Duckstad!

  2. Ik heb alleen de pornoversie van Suske & Wiske gelezen. Ik heb weinig behoefte aan een kolonel, maar ik kan je zeggen dat een naakte Sidonia me ook niet echt plezant lijkt.

 3. Misschien is het omdat kinderen het publiek zijn van strips, en stiekem elk kind wenst dat zijn of haar ouders dood zijn? Verborgen wijsheden van de wereld!

  1. De Vijf van Enid Blyton (George, Julian, Dick en Annie, hun hond Timmy reken ik even niet mee) hadden ook ouders maar die kwamen maar heel af en toe in beeld als zij avonturen beleefden en in de boeken, strips en tekenfilms uit Peter Pan van James Barrie hadden alleen Wendy Darling en haar broers John en Michael ouders, uitgezonderd in Peter Pan en de Piraten (1990) hoewel in The New Adventures of Peter Pan (2012) de Darlings geen vader leken te hebben omdat deze nooit in beeld komt en hun moeder maar heel af en toe!

 4. Thans lijkt zelf in de maatschappij van Duckstad bepaalde dingen te worden toegelaten die daar normaal altijd werden weggehouden naar aanleiding van dit bericht:

  Eerste Donald Duck met lesbisch stel in de winkels

  In de Donald Duck die vanaf vandaag in de winkels ligt, figureert voor het eerst ook een lesbisch stel. Het weekblad reageert daarmee op een Jeugdjournaal-item over de 10-jarige Fenna, die twee vaders en twee moeders heeft. Zij stoorde zich eraan dat in Duckstad alleen maar verliefde hetero-stelletjes wonen.

  De Donald Duck-hoofdredacteur reageerde direct met de belofte dat er in het vervolg ook lhbt-stelletjes in het blad te zien zullen zijn. Dat begint donderdag met twee vrouwen die duidelijk verliefd samen zitten te eten.

  De Nederlandse Donald Duck heeft de laatste jaren meer stappen op het gebied van inclusiviteit gemaakt. Zo werd in 2016 een vriendje van Kwik, Kwak en Kwak geïntroduceerd dat in een rolstoel zit. En in 2018 kwam het blad met een speciale editie voor blinde en slechtziende lezers en een voor kinderen met dyslexie.

  1. Ik zou het niet eens weten ofschoon Daffy Duck tijdens WO II, gelijk aan Donald Duck, in propagandafilms de spot moest drijven met de Duitsers en de Japanners! Ze waren alleen geen familie van elkaar en de twee eenden probeerden elkaar zelfs tijdens een pianospel elkaar te overtroeven! Overigens zijn zowel Donald en Daffy allebei nogal verwaand, grote pechvogels en verschrikkelijk driftig van aard!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *