IJs

[door Rigo Reus]

 

Lente, het eerste ijsje van IJssalon Talamini.

Wil je ook een ijsje?
Ja, lekker
Welke smaak wil je?
Welke hebben ze?

Aardbeien, Banaan, Bosvruchten, Citroen, After Eight, Amarena Variegato, Caramel, Chocolade, Cookies, Fior Pana, Hazelnoot, Kaneel, Kokos, Malaga Mokka, Panna Cotta Brownies, Limoncello, wat was die ene nou? Limoncello? Nee, daarvoor. Panna Cotta Brownies. Nee, toch niet. Maracuja, Tequilla Sunrise, Framboos, Mango, Bloedsinaasappel, Honing Meloen, Panna Crema, Pistache, Pralinone, Smurf, Stracchiatella, Strawberry Cheese Cake, Torta al Limone, Vanille, Witte Chocolade, Yoghurt, Yoghurt Framboos, Zabayone met chocolade, Watermeloen en Suikervrij.

Doe maar aardbei.

44 Reacties

  1. Dat lijkt mij onvermijdelijk. Ooit, in welke jaargang dan ook, moet een protagonist in de Tina of Donald Duck roomijs hebben geconsumeerd. Reikhalzend zie ik uit naar Jules’ bloemlezing hierover.

  1. Bekend is dat in opdracht van Heinrich Himmler bij streng geselecteerde SS’ers sperma werd afgetapt. De techniek hiertoe laat ik even in het midden. Dit zaad werd in blokjes ingevroren en opgeslagen op het mythische Thule. Wat derhalve van het Thule-Gesellschaft een zaadgenootschap maakte, maar ook dit terzijde. Edelweiß, noemden de Germanen in kwestie het zelf. Of Edel Eis, afhankelijk van hun dronk. Feit is dat de geschiedenis niet vermeldt of hiervan door de nazi’s werd gesnoept of gegeten. Ook in de Donald Duck, de Tina en de Margriet werd hierover met geen woord gerept. Zelfs de Viva hield zich wat dit betreft op de vlakte. Mogelijk dat Jules een andere, onverwachte invalshoek in deze kent. Ik zeg: Kom er maar in, Jules. We zijn er klaar voor!

  1. @Rigo Reus, Perry Tromp en Cayaan Chirsi Cali, ik zal jullie nou meteen op jullie wenken bedienen daar ik namelijk ook gek ben op ijs in verschillende smaken! Vroeger betaalde ik in de jaren ’80 voor een softijsje ongeveer 1 gulden en thans voor een hoorntje met twee bollen en met slagroom 3 euro, dus omgerekend (ik heb namelijk zo de pest aan de euro dat ik dus NOOIT het euroteken ergens op zal schrijven en uit elk boek dat ik koop dit teken en de naam euro verwijder) 7 gulden omdat deze muntsoort bij mij gewoon zo diep in mijn geest is verankerd dat deze er nooit meer uitgaat!
   Als je trouwens in Duitsland op bezoek gaat en daar ijs met slagroom besteld dan kom je er trouwens wel achter, zoals ik in de steden Celle en Kassel (de geboorte- en woonplaats van Roland Freisler, de beruchte nazi-rechter!) ondervond, dat ze NOOIT suiker in die slagroom daarginder stoppen, net als in Frankrijk! Blijkbaar houden ze daar blijkbaar niet van gesuikerde slagroom.

 1. Dacht eerst,

  Onze Sjuul Vismale
  Zwijgt in alle tale

  Maar toen,

  Kwam-ie met verhale
  Hoeveel je vroeger moest betale

  Dat heet inflatie. Ooit,

  Kon Barca Johan Cruijff ophale
  Voor een half procent van Gareth Bale

  En nog vroeger,

  Kon Nederland voor spiegeltjes en krale
  Met het negerland van mijn roots prale

  En als jóuw voorouders, Sjuul,

  Geen vis, maar garnale
  Zouden hebben gemale

  Dan was jij waarschijnlijk nu nog steeds,

  Een, zo hielp mij de Van Dale
  Prettig maniakale

  Kroepoekdeskundige

  1. @Perry Tromp, toen ik jouw gedicht las kreeg ik opeens de ingeving dat je erachter kwam dat mijn opa, Jules Vismale Sr. (1911-1991), inderdaad uit Suriname afkomstig bleek! Toen hij in de jaren ’20/30 van de 20ste eeuw, samen met zijn blanke stiefvader, broers en zussen, in Nederland kwamen wonen waren kleurlingen hier nog erg zeldzaam! Sommige blanke kinderen dachten zelfs dat een oudtante van mij, Wies Vismale, van chocolade (ijs) was gemaakt en mijn opa, een geweldige bokser, zou beslist NOOIT zijn om te kopen met glimmende kraaltjes en spiegeltjes!
   Zijn vrouw Anna Dekkers uit Vlijmen was alleen GEEN visverkoopster maar zij werkte bij een groenteboer en samen hebben ze daar een café gehad, ‘De Negerhut’, waar ze evenmin heerlijk ijs verkochten maar wel, tijdens WO II, een Canadese piloot ondergedoken hielden voor de nazi’s! Sarcastisch genoeg werd die kerel na WO II voor het vuurpeloton gezet door de geallieerden wegens “desertie” en hij kreeg vast ook geen ijs na als laatste afscheidsmaal!

 2. @ Jules,
  En een stuk minder dwingend dan bij Sargasso. Nurks Magazine lijkt een heilzame werking op al die toenmalige Sturm und Drang je te hebben gehad, is het niet? Opmerkelijk trouwens, hoe je ook daar Hitler, Stalin, Mohammed, Pol Pot enz. met de Donald Duck en de Tina wist te combineren. Je beschikt over een bijzondere geest, kerel!

  1. Alleen weet je vast niet dat ik vroeger ook op de (opgeheven) site van Michel Krielaars, die altijd artikelen plaatste over Rusland, reageerde! Daar is trouwens nog een artikel van over en als je wilt weten wat mijn reacties waren tegenover allerlei neo-communisten op die site verwijs ik je door naar “70 jaar Molotov-Ribbentrop” van de desbetreffende Krielaars!

   1. Nu wel. Kostte me een halve nacht, maar stijgende verbijstering hield me klaarwakker. In andere tijden zou men jou als een waar orakel hebben gezien. Ben je toevallig ook familie van wijlen Loe de Jong? Of van Peter R. de Vries?

    1. In een enkel woordje te verkondigen: voor de volle 100% NEE!
     En daarbij: heb je het genoemde artikel wat in hier plaatste al gelezen? Dan zul je wel merken dat mijn anti-communistische orakels al de neo-communisten op de site van Krielaars bijna horendol maakten!

  2. Godzijdank ben ik trouwens in augustus 2016 gestopt met het reageren op Sargasso omdat ten eerste een bepaalde filosofische vergelijking van Roodkapje (die at vast natuurlijk bij oma ook geen ijs) verkeerd werd begrepen en ten tweede werden de artikelen daar oersaai!

 3. @Perry Tromp, ik weet niet of jouw opmerking nou als compliment is bedoeld of als een belediging! Want ik heb op alle bovengenoemde sites alleen maar via de computer met al mijn vroegere internet-tegenstanders geknokt en dus niet fysiek!
  Daarbij was er ooit op de site van Michel Krielaars een zekere Henk Gerrits actief, een fanatieke neo-communist die een schrijfstijl hanteerde waarbij je zou verwachten dat hij nog niet eens naar de middelbare school was doorgereisd, en hij verheerlijkte die akelige tiran van een Jozef Stalin op een zodanige wijze dat hij hierna onmiddellijk uit die site werd verwijderd!

 4. Jules, ik weet bijna zeker dat Perry het niet als compliment bedoeld heeft. En deze opmerking is volledig voor míjn rekening. Waar ik vandaan kom heeft men een woord voor doordravers zoals jij. Het luidt (vertaald): zelfbelediger!

  1. Cayaan, iedereen hier,
   Probeer, in de oorspronkelijke geest van dit topic, opgewekte irritatie even kalt zu stellen. Graag eerst even googelen voordat je er met het mes tussen de tanden op knalt.

 5. Jules, het feit dat jij andere reageerders als tegenstanders ziet, en dat je hen op tenenkrommend humorloze wijze ‘horendol’ wenst te treiteren, bracht me op het volgende idee: Postte je eerder op Nurks Magazine onder een andere naam? Onder een naam die begint met een M?

  1. @Cayaan Chirsi Cali, beslist niet! Ik vond het vroeger al zo vreemd dat talloze reageerders op allerlei sites op het internet, en daar zitten er inmiddels al een hele hoop bij, waar ik oftewel NOOIT op zal reageren zoals Geenstijl, Powned en de Dagelijkse Standaard of dat ooit eens deed zoals Sargasso maar daar wijselijk mee stopte daar iedereen elkaar daar tot op het bot beledigde, afbrandde, uitschold etc.
   Ik ben inderdaad intelligent maar verre van intellectueel omdat ik namelijk nog nooit op een universiteit heb gestudeerd en de meeste wijsheden en filosofieën heb ik uit allerlei strips, tekenfilms, fabels, boeken enz. gehaald.
   Als jullie trouwens nog willen weten om welke wijsheden dat precies gaan (Donald Duck en de Tina laat ik even buiten beschouwing) dan ben ik uiteindelijk ook bereid om dat eventueel op een ander artikel van Nurks te plaatsen omdat dit allemaal niets met ijs heeft te maken!
   Tenslotte is een mens altijd het beste in het bedriegen en verloochenen van een ander maar nog het allerbeste in zelfverloochening en-bedrog!

   1. Ps., ik vergat nog te vermelden dat veel van de opgenoemde reageerders op de desbetreffende sites voor zichzelf allerlei vreemde codenamen gebruikten en dus niet onder hun eigen namen!

 6. Sjuul,
  Blijf lekker doorgaan met het ventileren van je onnavolgbaar hybride hersenspinsels, Bossche bol. Ik vermaak me hier kostelijk met jou erbij!

  1. Fijn. Iedereen in zijn waarde.
   Ben je nog weleens een of ander stadje? Ik bedoel: het terroristentuig is goed mak de laatste tijd.

  1. @A. Van Rooy, bedankt voor je compliment maar wat heeft dit nou alleen met ijs te maken? Wie weet verkochten ze vroeger op het oude station van Cuypers inderdaad ijs (tijdens de crisisjaren ’30 werd daar zelfs door het Rode Kruis erwtensoep uitgedeeld aan de armen waar alleen mee werd gestopt omdat veel armen het daarna aan hun honden te eten gaven!) en mijn opa, Jules Vismale Sr., en zijn broer Evert speelden toen daar tijdens Sinterklaas voor Zwarte Piet om alle brave kinderen op pepernoten en marsepein te trakteren!

   1. Sjuul,
    Misschien denkt A. Van Rooy dat je die mooie maquette van ijshoutjes hebt gemaakt. Zou zo maar kunnen ook natuurlijk. Zo had je vroeger in Zweden een ijsfabriek onder de naam Iglö. Deze bestond van 769 tot 1005. Het beroemdste product van dit bedrijf was de zogeheten ChöcöRöck. Die werd zó veel door de Vikingen (766 – 1012) geconsumeerd, dat ze van de overblijvende ijshoutjes (‘ijslepeltjes’ is in deze optiek een veel gemaakte fout) houten schepen konden maken. De zogeheten drakkars. Met deze uiterst zeewierbestendige schepen voeren de Vikingen, al ChöcöRöcks likkend, de wijde wereld in. Maar… op een ver eiland waren de ChöcöRöcks op. Totale Stöck-out. Klöte! Maar geen paniek, zo redeneerde Noormannenleider Jökamme Löningson, er werd gewoon een ijsfabriek op locatie neergezet. Zo werd Iglö feitelijk de eerste multinational. Het zal je niet verbazen dat het eiland in kwestie niet veel later werd omgedoopt tot IJsland!

     1. Nicht aus eiswikkels, meneer Vismale? Das ist nicht lök, want mein eltern haben belangen in Unilever.

     2. Sjuul,
      Wat voor papier precies? Tina-papier? Gouden Gids-papier? Papiergeld? Wc-papier? Suske & Wiske-papier? Vieze (Niet dat ik denk dat jij die leest hoor, je hebt immers gewoon internet)-boekjespapier? Nazidocumentenpapier? Bankafschriftenpapier? Telegraaf-papier? Hele foute krant in WO II, weet je dat? Zwemdiplomapapier? Asieltoeristenpaspoortenpapier? Luchtpostpapier? Blaadjes uit de Bijbel of uit een ander fout boek? Margriet-papier? Sjors-papier? Viva-papier? Boodschappenlijstjespapier? Rizzla-papier?
      Als je ook belastingaanslagenpapier in je bouwprojecten verwerkt, dan kun je me dat laten weten hoor, daar heb ik manshoge stapels van.

    1. Om het gewoon duidelijk uit te leggen: de maquette is vervaardigd uit vrij dun grijs karton, karton afkomstig van dozen die je in een supermarkt gratis kunt meenemen en gewoon blanco A4-vellen papier!

 7. Omdat dit topic, wrang genoeg, een grote ijstijd (zó jammer!) op Nurks lijkt te hebben ingeluid, even een als reanimatie bedoeld citaat.

  “…waren om de tap gedromd waar de baas schaafijs met mintsmaak serveerde dat groen zag als bij een scheikundige proef. Het ijs schoot zo je slokdarm in en het deed pijn midden op je voorhoofd, net als sinusitis.” (Umberto Eco)

 8. Nee, ik heb dat papier gewoon gekocht in een kopiezaak! En daar we thans teveel afdwalen van het oorspronkelijke artikel over ijs wil ik alleen nog maar meedelen dat ik recent geleden opnieuw in Duitsland op reis was en het me daar sterk opviel dat als je ijs wou kopen met je pincode dat onmogelijk was omdat ze bij die ijszaken niet of nauwelijks pinapparaten hadden!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *