Maateenheid

In de ochtend van de tweede januari 2018 kreeg ik het bericht dat er een maateenheid naar mij was vernoemd. Ik kwam erachter toen BBC News mij opbelde om te vragen wat ik ervan vond. Ik zeg, wat ik waarvan vind? Nou, dat er een maateenheid naar mij was vernoemd. Ik zeg ik weet van niks en vraag om opheldering. Blijkt dat de regering van Nepal had besloten vanaf 1 januari 2018 niet meer in meters of inches of wat hun nationale maateenheid ook was, maar in moloviches te meten. Hoewel ik enigszins verbolgen was over het feit dat de regering van Nepal mij hier niet over had ingelicht, voelde ik ook een zekere mate van trots. Hoeveel mensen kunnen zeggen dat er een maateenheid naar ze is vernoemd? Niet veel. Een enkele natuurkundige wellicht, maar die is dan ongetwijfeld dood. Nee, ik denk eigenlijk dat er niemand anders is naar wie er een maateenheid is vernoemd. En zeker geen eenvoudige sterveling zoals ondergetekende.

Omgerekend is een molovich ongeveer één meter zesenzeventig. Dat is precies mijn lengte en ik nam aan dat dit niet toevallig was. Maar volgens de verslaggever van BBC News was dit wel degelijk toevallig. “Tenzij je van mening bent dat niets toevallig is, natuurlijk”, voegde hij daaraan toe. Maar de lengte van één molovich was de gemiddelde schouderhoogte van een wilde yak. Ik vroeg de verslaggever waarom de regering van Nepal de nationale maateenheid dan naar mij had vernoemd, maar daar bleken de Nepalezen niet zo duidelijk over te zijn geweest. Vandaar ook dat de verslaggever naar mij had gebeld. Hij had gehoopt dat ik duidelijkheid kon scheppen, aangezien ik de naamgever was. Er was één Nepalees die iets had verteld over een foto van mij die in Nepal de ronde deed waarop ik naast een standbeeld sta. Maar meer wilde hij niet vertellen.

Na het gesprek met de verslaggever belde ik met het Nepalese consulaat in Nederland. Toen ik zei wie ik was, begon de dame aan de andere kant van de lijn te stotteren. Ik zei vereerd te zijn dat er een maateenheid naar mij was vernoemd, maar vroeg waarom niemand mij dat heeft laten weten. De dame begon nog meer te stotteren. Plots zei ze dat ze het warm kreeg. Ze legde de telefoon neem. Ik hoorde hakjes over het parket. Even later stadsgeluiden. Een raam stond open. Toen ze weer aan de telefoon kwam, zei ze dat niemand het had gedurfd. ‘We wilden u wel verwittigen, maar we dorstten niet’, zei ze in haast accentloos Nederlands. ‘We zijn een erg verlegen volk, moet u weten. Wat als u nee zou zeggen? Dan hadden wij zonder maateenheid gezeten.’ Ik vroeg haar nog waarom de Nepalese regering mij had gekozen, maar ook zij moest het antwoord schuldig blijven. Doorverbinden naar een meerdere durfde ze niet. Ik heb het er maar bij gelaten. Sommige dingen moet je ook niet willen weten.

Molovich
Erkend miskend genie. Motto: succes is voor losers.

8 Reacties

 1. Hoe anders zou het allemaal zijn geweest.

  Lengte van Napoleon Bonaparte: 0,96 molovich.
  Lengte van Adolf Hitler: 0,99 molovich.
  Lengte van het handelsmerk van John Holmes: 0,22 molovich.
  Oppervlakte van een voetbalveld: 2840,90 vierkante molovich.
  Verbruik van mijn leasebakje: 1 op 6,81.
  Hoogte Eiffeltoren: 170,45 molovich.
  Hoogte Big Ben: 54,54 molovich.
  Favoriet voor de 5681,81 molovich: Sven Kramer.
  Beste radioprogramma: Jan Douwe Kroeskes 1,136364 Molovich Sessies.
  Gemiddelde Nederlandse penislengte: 0,08 molovich.
  Peetoom en -tante: Peter en 0,56 Molovich.
  Lengte marathon: 23.974,43 molovich.
  Kleinste kamertje in huis: de molovichkast.
  Populaire besteleenheid in de kroeg: 0,56 molovich bier.
  Niet homoseksueel: holovicho.
  Grootste hit van Henk Wijngaard: Kilomolovichenvreters.

  1. Vierkante Molovich. Klinkt goed. Ook een goede benaming voor een gigantisch salontafelboek, vol met portretten van mij: de Vierkante Molovich.

  1. Daar hebt u een punt. En daarmee doel ik uiteraard niet op de 0,08 molo achter uw gulp. Maar Met De Vlam In De Pijp (in uw geval ‘vlammetje’, vrees ik, doch dit terzijde) was in dit licht iets minder functioneel dan Kilometervreters.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *