Crowdfundbaarheid

“Meneer Achmed? Ja? Komt u binnen.”
“Mag mijn vrouw mee?”
“Dat moet geen enkel probleem zijn. Kom binnen. Kan ik u een kopje koffie aanbieden? Thee? Nee. Goed. Gaat u zitten. U bent hier doorverwezen door Dokter Gijstra, hm?”
“Bent u de specialist?”
“Ik ben de specialist. Ik… Gaat u alstublieft zitten, meneer Achmed, mevrouw…”
“Yasmina.”
“Yasmina, alstublieft. Thee? Koffie?”
“Nee dank u. Ik wil graag weten…”
“Ja… Tsja. Ik heb uw man’s dossier doorgenomen. Ik moet eerlijk zijn, ik breng het liever direct: er is weinig hoop.”

“… Maar…”
“… Wat mijn man graag wil weten is, hoe weet u dat? U heeft hem nog niet eens onderzocht?”
“Onderzocht? Ik heb zijn… Ik heb uw dossier doorgenomen, meneer Achmed. Het ziet er niet goed uit. U bent veertig, u heet Achmed, u bent niet, sorry, ik bedoel het niet bot maar ik breng het liever direct: u bent niet de meest aantrekkelijke man die ik ooit heb gezien. Dan druk ik mij zacht uit. Beleefd. Snapt u wel.”

“… Maar…”
“Wat mijn man bedoelt te zeggen, wat heeft dit met zijn ziekte te maken? Hoe weet u hoe erg het is, zonder hem te onderzoeken?”
“Hoe… Mevrouw, ik heb u nu al twee keer verteld dat ik het dossier van uw echtgenoot heb doorgenomen. Er is geen hoop. Nauwelijks, sorry meneer Achmed, er is natuurlijk altijd hoop, maar… Kijk: dit zijn een paar van de crowdfunding acties die ik heb opgestart. Uw huisarts is heel verstandig geweest u naar mij door te sturen: ik haal de beste resultaten. Maar er moet iets zijn om mee te werken. Hier, dit is bijvoorbeeld Elsa. Leuke naam, leuk voorkomen. Jong, bruisend, super aggressieve kanker die door haar botten raast. En zij heeft wel 1200 facebook vrienden. Kijk, dan is het makkelijk een actie te starten. Er is critical mass. We zetten een casus op, een mooi interview: ‘Ik wil nog zoveel doen voor de mensen om mij heen.’ Dat raakt. Dat werkt. Meer dan genoeg geld opgehaald voor de vervolgbehandeling. Maar… Tsja. Nou ja, dan u, meneer Achmed.”

“Dus wij verdienen het niet? Is dat wat u zegt?? Omdat wij buitenlanders zijn?? Wij betalen ook belasting, meneer!”

“Nou ja wij betalen allemaal belasting, nietwaar? Maar dat is voornamelijk om de staatsschuld van vorige generaties af te lossen. Desondanks kan ik u verzekeren dat de overheid erg efficiënt is, weet elke cent driedubbel om te draaien en leeg te knijpen, waardoor ik nog steeds in het basiszorgpakket zit om te zorgen dat u de best mogelijke crowdfundingszorg krijgt aangeboden. Maar gezondheid is natuurlijk ook uw eigen verantwoordelijkheid, nietwaar? En uw crowdfundbaarheid is gewoon bar en bar slecht. U heeft 62 facebook vrienden, meneer Achmed. En daar drukken gemiddeld genomen maar vier op ‘like’ bij uw spaarzame berichten. Waar zijn uw foto’s van maaltijden, van vakanties, selfies in velden met bloemen? Als u geen fantastisch leven heeft, waarom zou de crowd dan het redden ervan willen subsidiëren? Er zijn een hoop andere zieke mensen, meneer Achmed. En die hebben we foto’s waar ze puppies knuffelen, geliked door wel tweehonderd profielen. Dát is een gezonde basis. U heeft… Nu ja, kijk nou. U heeft een snor op uw profielfoto.”

“Maar…”
“Is er niets wat u kan doen? Mijn man lijkt nog zo sterk! Wat hij ook heeft, het moet nog in het beginstadium zijn!”
“Het spijt me echt mevrouw. Zeker omdat uw man zo’n fatsoenlijk leven heeft geleid.”
“Hoe…”
“Staat dat ook in zijn profiel? Waar haalt u die informatie vandaan?”

“Dat is aan te nemen, mevrouw. Sinds het grootste deel van politiewerk is… Overgeheveld, naar publieke participatie, nou ja, hoe zeg ik dit… Laat ik gewoon direct zijn, mevrouw: uw man is het type man wat een favoriet potentieel doelwit is voor het grootste deel van hackers, en mensen met een telefooncamera. Als uw man ook maar iets op zijn kerfstok had gehad, was hij door de meute wel opgespoord.”
“Kunt u daar niets mee doen dan? Voor het …crowdfunden?”
“Nou nee natuurlijk niet. Mensen zullen zeggen: ‘Dat is toch potverdikke, sorry voor mijn taalgebruik, normaal, dat iemand geen crimineel is?’ Waardoor deze actie natuurlijk erg veel op bedelen gaat lijken. Bijna iedereen heeft een hekel aan bedelaars. Er zullen wat kwartjes uw kant op gegooid worden, meer niet.”

“…”
“Is er niets wat u kan doen? Kunt u het niet gewoon proberen?”
“Luister, het spijt mij echt, meneer Achmed. Maar niemand wil nog in een maatschappij leven. We leven in een loterij. Omdat iedereen denkt speciaal genoeg te zijn om te winnen. Niet ziek te worden, en anders wel te genezen. Als ik een crowdfund-campagne start waarvan ik weet dat die gaat mislukken… Nou ja, hoe meer er mislukt, hoe minder mensen gaan geloven in het systeem. En als dat geloof wegvalt, wat dan? Dan wordt niemand meer geholpen. Kijk, hier, ik zie uw dochter op uw profiel staan. Prachtig blauwe ogen. Echt een zeldzaamheid! Zo exotisch! En toch herkenbaar voor normale mensen! Als zij ziek wordt, zal ze… Hier, kijk, dik 900 vrienden al op facebook. Leuke westerse naam ook, slim gekozen. Die redt het wel.
… Als het systeem in stand blijft, natuurlijk.”

“…”
“…”
“Ik ben blij dat u het begrijpt. Prettige dag nog, meneer Achmed, mevrouw Yasmina. Geniet u van de tijd die u nog rest. Het leven is kostbaar, nietwaar?”

2 Reacties

  1. Hier, gaat een gozer dood omdat zijn gofundme campagne 50 dollar tekort kwam om insuline te kopen tegen iets van 600 dollar per maand!
    https://www.thenation.com/article/alex-azar-trumps-hhs-pick-has-already-been-a-disaster-for-people-with-diabetes/
    … Maar gelukkig vind een ethische medicus crowdfunding voor medische kosten an sich geen probleem. Het is de toekomst!
    https://www.rtlnieuws.nl/gezondheid/tonnen-crowdfunden-voor-medische-kosten-laatste-kans-of-valse-hoop

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *