In de Oren van een Kind – deel 2

“TREK MAAR AAN JE OREN!!” schreeuwde Rut zeven jaar geleden naar zijn zoon, “VINGERS IN JE NEUS!!”
“HAAHHAHAHA!!” lachte Stimmy, wild heen en weer dansend met zijn vingers in zijn neus.

Het zou Rut zijn grootste hit worden: “Het Grote Doe Maar Lekker Raar Lied, door Sjef de Haas Featuring Beat-Box Djie-Vie het Schaap”
Het nummer had alles wat een kinderlied fantastisch maakt: een schedeltrepanerende melodie, teksten vol domme doe-opdrachten die kinderen van vier én snapten, én leuk vonden, geschreeuwd naar ze door een schor konijn en een veels te hoog krijsend meisjeskoor. Het “beat-boxen” van Djie-Vie kwam live meer neer op door Gilles de la Tourette gesommeerde incantaties, maar ach, dat verdronk toch in het kabaal van toeters, xylofonen, house-beats en gegil.

Tegen kinderen moet je niet zingen; daar moet je tegen schrééuwen. Dat was één van de eerste lessen die Rut had geleerd. Dan konden de extroverte kinderen namelijk lekker meebrullen, en de verlegen kinderen onhoorbaar voor iedereen meemompelen. Iedereen gelukkig.
Het klinkt simpel, de formule van een kinderhit, maar er zijn toch nuances die een volwassen brein onmogelijk kan doorzien. Zo had Rut ooit eens het lied “Alle Papa’s zijn Stom” geschreven- een dijk van een knaller, maar Stimmy werd er té opgefokt van.
“ALLE PAPA’S ZIJN STOOOOOOMMMM!” had hij drie dagen naar Rut gegild. Als antwoord op alles. Een streep door dat lied, dus.

Stimmy was al die tijd zijn testpubliek geweest. Ooit als een grapje begonnen: Rut was oorspronkelijk een fatsoenlijke coverband keyboard-toetsenist (die ook gerust (wanneer nodig) de achtergrondzang voor zijn rekening nam), langzaam uit de bruiloftsmarkt geprijsd door hobbierende iPod-DJ’s. Werkloos en zich gek vervelend had hij op een dag zijn keyboard gebruikt om Stimmy te vermaken. Eén van de simpele stomme liedjes bleef plakken, en op een verjaardagsfeestje waar hij het voor de lol zat te spelen, had een nicht gezegd dat hij daar eens iets mee moest doen.
“Dat vinden kinderen fantastisch!”

Goed. Leurend met een demo-cd van kinderkoor tot kinderkoor, naar 10-jarige zangtalentjes en kerkverenigingen, kwam hij uiteindelijk uit bij campings met animatieteams. Muziek voor kinderdisco’s.
Zijn eerste muziekdeal was bij een oude boer, die elk jaar op het braakliggende deel van zijn terrein een camping organiseerde. Zaken gingen hem goed, dus had die boer een tweedehands party-tent gekocht, en voor vijftig euro zwart per avond mocht Rut daar als “Stoere Rut en zijn Wilde Keyboard” in een schier oneindig hangende hitte optreden voor een tiental schommelende kinderen, en wat vaders die gedwongen werden mee te dansen.
“Zijn jullie klaar voor een feestje,” had hij de eerste keer onhandig gemompeld door een krakende versterker, gevold door een scherpe fluit-toon van de microfoon die te dichtbij de luidspreker stond.

“ZIIJJNNN JUULLIIEEE KLAARRRR VOOORRR EEEN FEEEEEHEEEESSTJUUHHHHH??” riep hij twee jaar later op 120 decibel, diep zwetend en zwaaiend met zijn arm en gestrekte wijsvinger.
Alle twintig kinderen mompelden of riepen “Ja.”
“ENNN NU DE VADERRRRRRS EN DE MOEDERRRRRSSSS,” riep Rut, “ALLEMAAL MEEEEEEEEZWAAIUNNNNNNNN!!!”
Het waren gouden tijden. Hij tourde van camping naar camping in de zomer, en in de winter schreef hij zijn nieuwe hits, met de hulp van zijn zoon. Met zelfgemaakte vleugels, alsmaar hoger naar de zon. Daar kon toch niets aan misgaan?

3 Reacties

 1. Iemand als Greta Thunberg mag anders nog van geluk spreken dat ze niet vergeleken kan worden met de Katzenjammer Kids (1897), een strip over een twee-eiige tweeling, Hans en Fritz genaamd, die vrijwel altijd kattenkwaad uithalen, tot groot ongenoegen van hun omgeving.
  Dit was trouwens de eerste Amerikaanse strip die ooit werd gemaakt en waarin generatieconflicten en de strijd tussen verschillende generaties en betweters vrijwel altijd in een puinhoop veranderen!
  Ik zal hieronder al de personages in deze strip, die meestal een mengeling van Duits en Engels praten, uitvoerig beschrijven opdat men misschien hier overeenkomsten aantreft waar het om Greta gaat:

  Hans:

  Hij is blijkbaar de oudste van de tweelingbroers en heeft een blonde rechtopstaande kuif op zijn hoofd. Hans is, gelijk aan zijn broer Fritz, een groot dierenvriend, dol op allerlei verkleedpartijen en kattenkwaad uithalen om dan bijvoorbeeld het autoritaire gedrag van hun opvoeders hierdoor te ondermijnen, ijs, snoep of taart te bemachtigen of om allerlei bedriegers te ontmaskeren. Ze zijn haast gelijk in hun karakter ofschoon Hans wel veel driftiger is dan Fritz.
  Hans krijgt niettemin, net als Fritz voor het uithalen van kwajongensstreken, vaak een flink pak voor zijn broek wat echter geen verbetering bij hem aanbrengt.

  Fritz:

  Hij is de jongste van de tweelingbroers en heeft zwart stekelhaar dat rechtop staat als lange grassprieten. Wat karakter betreft is hij haast hetzelfde als Hans ofschoon Fritz veel slimmer is en meestal ook de plannen bedenkt om verkleedpartijen en kattenkwaad uit te halen om dezelfde redenen.
  Ook Fritz krijgt hiervoor geregeld van zijn omgeving een flink pak voor zijn broek en soms lijken de broers zich naar elkaar als homo’s te gedragen omdat zij, als ze veel succes hebben met hun streken, elkaar vaak op de mond kussen!

  Miss Kay:

  Zij is de moeder van Hans en Fritz en de pleegmoeder van haar (pleeg)familie. Ze is een vrij grote en gezette vrouw en nogal naïef of goedgelovig maar daarnaast ook vrij driftig, streng en autoritair en Miss Kay heeft een grote afkeer van de kwajongensstreken, luiheid, klaploperij en steelgedrag van haar (pleeg)familie.
  Als deze het echter te bont bij haar maken geeft Miss Kay haar zoons of de overige kinderen meestal een flink pak voor hun broek en laat ze de anderen keihard werken om hen te genezen van hun klaploperijen.

  De Kapitein:

  Deze naamloze schipbreukeling is een vrij gezette kerel met een kaal hoofd en een vrij grote baard. Hij is echter vrij opvliegend van aard en wordt dan ook geregeld het slachtoffer van Hans, Fritz en Rollo die hij dan ook geregeld een flink pak voor hun broek geeft.
  De Kapitein heeft een haat/liefdesverhouding met de Inspecteur en Bongo, de koning, en in sommige verhalen wordt haast geopperd dat hij met Miss Kay is getrouwd. Hij spreek haar echter gewoon met Mama aan en zij is de enigste die hem onder de plak heeft al gedraagt de Kapitein zich soms ook tegen haar alsof ze echt een echtpaar vormen.

  De Inspecteur:

  Deze voormalige schoolinspecteur is een oudere kerel met een vrij lange grijze baar en lang haar. Hij is vrij driftig maar ook onuitstaanbaar lui, een klaploper, een nietsnut en een opschepper die het liefste gedresseerde dieren of machines inzet die voor hem moeten werken omdat hij een grote hekel aan werken heeft, overigens tot groot ongenoegen van Hans, Fritz en Miss Kay.
  Zoals gezegd heeft de Inspecteur ook een haat/liefdesverhouding met de Inspecteur en Bongo, de koning, en wordt hij constant het slachtoffer van de streken van Hans, Fritz en Rollo waar hij hen dan ook voor afstraft als hij de kans krijgt.

  Miss Twiddle:

  Deze vrij lange en stijve vrouw is de pleegmoeder van Rollo en Lena en ze heeft een nogal zuur gezicht. Ze is heel goed bevriend met Miss Kay en zij heeft, gelijk aan deze, een vrij grote afkeer van de kwajongensstreken, luiheid, klaploperij en steelgedrag van diens (pleeg)familie.
  Jammer genoeg heeft Miss Twiddle niet of nauwelijks door dat haar pleegzoon Rollo zelf ook dol is op kattenkwaad uithalen en probeert ze deze constant te beschermen tegen Hans en Fritz wat niet altijd in haar voordeel is.

  Rollo:

  Hij is de verwende pleegzoon van Miss Twiddle en de pleegbroer van Lena met wie hij ook een haat/liefdesverhouding heeft. Rollo heeft een grote afkeer van Hans en Fritz en is eveneens, net als zij, dol op het uithalen van kattenkwaad.
  Alleen is hij hierin veel gemener en geniepiger dan zij, hij probeert hen dan ook geregeld op te laten draaien voor zijn streken of steelgedrag van snoep, ijs en taart waarna Rollo natuurlijk, als hij wordt ontmaskerd, van de oudere generatie een flink pak voor zijn broek krijgt of gewoon het slachtoffer wordt van zijn eigen onuitstaanbare gedrag.

  Lena:

  Dit goedaardige meisje is de pleegdochter van Miss Twiddle en de pleegbroer van Rollo met wie zij een haat/liefdesverhouding heeft. Ze is gek op snoep en ofschoon Lena eigenlijk niet erg dol is op kwajongensstreken voelt ze wel sympathie voor Hans en Fritz en helpt zij hen nu en dan tegen de streken van Rollo of de strengheid van de oudere generatie.
  Hoewel Lena veel pech heeft met het uithalen van kattenkwaad wordt zij daar maar zelden door de oudere generatie voor afgestraft maar soms wel door hen vernederd.

  Koning Bongo:

  Deze vrij gezette en autoritaire negerkoning is de heerser van de streek waar de (pleeg)familie van Hans en Fritz wonen. Ofschoon ook hij geregeld het slachtoffer wordt van hun kwajongensstreken helpen zij hem nu en dan in het geheim daar de koning vaak allerlei mooipraters, klaplopers en bedriegers op zijn dak krijgt die in staat zijn om hem allerlei uitvindingen of dieren te verkopen voor een appel en een ei.
  Als deze figuren dan worden ontmaskerd door Hans en Fritz worden ze hierna vernederd of gedreigd hen in kokende olie te stoppen wat overigens nooit wordt vertoond. De koning heeft daarnaast een haat/liefdesverhouding met de Kapitein en de Inspecteur die hem soms ook meer, onbedoeld, dwarszitten dan dat ze hem steunen.

  De Superpygmee:

  Dit negerjongetje is een vrij slim en pienter kereltje die vaak praat in telegramstijl of in omgekeerde woordvolgorde. Hij vliegt meestal rond op een enorme kraamvogel en hij lijkt zelf ook een haat/liefdesverhouding te hebben met Hans, Fritz, Rollo, de Kapitein en de Inspecteur omdat hij steeds de ene partij tegen de andere steunt als ze onderling streken uithalen.
  Heel af en toe is zelfs de Superpygmee niet vies van kwajongensstreken maar hij wordt daar, in tegenstelling tot de andere personages, vrijwel nooit voor afgestraft en hij heeft dan ook niet of nauwelijks pech.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *