Catharsis

Het Amerika van de jaren 60 produceerde een golf van verontwaardiging tegen rock n roll. Tegen, met de kennis van nu, zoetsappige lieden als Chuck Berry en Elvis Presley.

De burgerlijke braveriken van weleer vonden de teksten aanstootgevend. Of het ritme. Of de moves. Het deugde allemaal van geen kant en zou de jeugd linea recta naar het afvoerputje van de samenleving meesleuren, direct de opengesperde muil van Satan in.

Muziekgenres in ogenschouw nemend die nadien zijn ontstaan concludeer je: ophef voor niets. Punk, metal, hiphop… daartussen hoor en zie je pas dingen waar de honden geen brood van lusten. Hedendaagse braveriken zijn hier ook niet perse van gecharmeerd. Ik ga een eindje mee in hun verontwaardiging en angst: ik hoor weleens een hiphoptekst die mijn feministische wenkbrauwen doet fronsen.

Ik hervat me tijdig. De rock n roll! Denk aan de rock n roll. Ik denk eraan en stel vast: CATHARSIS. De Amerikaanse jeugd moest zich los wrikken van de verstikkende religieuze moraal van de jaren 50. In de 21ste eeuw zuchten en kreunen de mannen. Westerse vrouwen hebben in een ongekend korte tijdspanne macht veroverd. Veel mannen hebben hier moeite mee. De vrouwonvriendelijke hiphoppers leggen raak de vinger op de zere plek. Sign o’ the times.

De pubertijd is het korte moment in een mensenleven waar de doorsnee ik zich nagenoeg ongestraft mag/kan verzetten tegen geldende normen en regels. De oprispingen van eigenwijsheid die het voortbrengt moeten we geduldig tolereren. Afgezien van het feit dat uit gekke creativiteit wegen ingeslagen worden die de mensheid vooruit kunnen helpen uit middelmatige conservatisme, gaat het niet aan het belang van catharsis te negeren. De mens ontdoet zich daarmee van demonen die hem anders een leven lang zouden kwellen. Gepurgeerd staan we klaar voor het zware werk:  een gelukkig (burgelijk) leventje gaan leiden.

Dat met de regelmaat van de klok een muzikant zichzelf vroegtijdig naar de gallemiezen helpt is de prijs die we betalen voor het welvaren van de rest.

Oud Zeikwijf
Beroepsbrokkenpiloot. Vloog nochtans op haar achtste reeds rakelings langs bergkammen om berggeitjes en bergmarmotjes te tellen. Is tot haar eigen verdriet gemodelleerd naar haar vader, een onbehouwen Italiaanse charmeur met een groot hoofd en een passie voor even belachelijke als tijdrovende hobby’s. Komt oorspronkelijk uit Frankrijk. Heeft in Japan gewoond. Woont sinds begin jaren ’80 in een boomhut op het Waterlooplein in ‘Magies Centrum Amsterdam’, van waaruit ze haar schrijfsels via rooksignalen aan de redactie doorseint. Ze schrijft ook voor AT5, Sargasso en voor Kutbinnenlanders. En op haar eigen stukje internet: oudzeikwijf.com.

1 reactie

 1. Angela Merkel denkt natuurlijk, gelijk aan Vladimir Poetin en andere despoten, dat ze het eeuwige leven op Aarde heeft en dat ze zowel over haar eigen volk en vreemden kan blijven regeren hoewel de dag des oordeels haar ooit zwaar gaat treffen. Ik heb haar al eens vergeleken met een aantal figuren uit een strip van De Rode ridder genaamd ‘De Dame van de poorten’.
  In deze strip probeerden Johan, de Rode Ridder, en Huon de Eenzame, in de burcht Castellamar waar Vrouwe Ingrid, een tovenares en haar butler Zero, heerste een vreselijke dreiging onder het kasteel in toom te houden. Het betrof hier het Nachtvolk, een groep duivelse demonen en monsters uit de onderwereld waarvan een groot deel van hun soortgenoten zich al over de hele wereld had verspreid.
  Later bleek dat Gardian, de Heer der Poorten en de gemaal van Ingrid, was overgelopen naar het Nachtvolk achter de poorten en hij samen met hun soortgenoten de ganse wereld wou veroveren!
  Dit werd echter verhinderd door Johan, Huon en Zero waarna het Nachtvolk weer achter de poorten werden verdreven en hun soortgenoten toen door het zonlicht werden uitgeschakeld of op de vlucht sloegen.
  Een aantal dingen waren niettemin onverklaarbaar in deze strip zoals;

  1. Waarom reisden sommigen onder het Nachtvolk steeds maar op en neer tussen Castellamar waarbij ze allerlei ridders en anderen ombrachten en niet in staat leken om Ingrid en Zero uit te schakelen of hun soortgenoten te bevrijden?

  2. Hoe kon Gardian achter de poorten komen en daar een jaar verblijven tussen het Nachtvolk wiens leider hij werd en liet hij hen niet ontsnappen door een geheime gang die hij had gegraven onder het kasteel?

  3. Waarom vroeg men zich niet af dat Gardian het eindeloze bestaan in Castellamar, waar niemand verouderde en de behoefte aan slaap, eten en drinken was uitgeschakeld, niet meer kon volhouden?

  4. Waarom lieten sommige monsters van het Nachtvolk zich verrassen door het daglicht en kozen hun soortgenoten in de onderwereld een heerser met toverkrachten uit als leider?

  5. Was Zero in staat geweest om met zijn eigen toverkracht te overleven tussen het Nachtvolk dat hem, samen met de gewonde Gardian die hij neerstak, later meevoerde naar de onderwereld?

  6. Had Bahaal, de Prins der Duisternis en de aartsvijand van de Rode Ridder, anders niet beter over het Nachtvolk kunnen gaan heersen om de wereld te veroveren en de uitgeschakelde demonen onder hen weer kunnen doen herleven?

  Dus Angela Merkel is haast te vergelijken met Gardian hoewel zij meer over de moslims wil heersen om Duitsland in diens greep te houden en de extremisten onder hen zijn nog erger dan het Nachtvolk terwijl Geert Wilders, Thierry Baudet, Viktor Orbán e.a., gelijk aan Johan, Hugo, Zero en Ingrid, willen voorkomen dat de islam zich verspreid over de ganse wereld al is het een troost dat de moslims, gelijk naar talloze guerrilla’s, partizanen en andere verzetslieden in WO II, elkaar ook letterlijk op leven en dood bevechten en hierdoor NOOIT een eenheid gaan vormen!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *