De ontdekking van de matrix (3)

‘What are the odds we are living in a computer simulation’, heette het artikel dat de algoritmes van The New Yorker aanbevolen na lezing van het artikel over McAfee. De schrijver was op een congres aanwezig waar Elon Musk (van Tesla), de vraag kreeg of hij dacht dat we in een computersimulatie leefden. Musk bleek zeer vertrouwd met de materie. Hij had het idee in eindeloos veel gesprekken met vrienden besproken. De schrijver vermoedde dat Musk zich had laten overhalen door het ‘simulatie-argument’ van Nick Bostrom, dat in het kort op iets neerkomt wat niet in het kort is uit te leggen.

Maar in het kort komt het erop neer dat de technologische ontwikkelingen zo snel gaan dat het niet lang meer duurt voordat computers sterk genoeg zijn om een mensenleven te simuleren. En aangezien computerintelligentie exponentieel groeit, zal het ook niet lang meer duren voordat computers sterk genoeg zijn om een hele wereld te simuleren. En als dat het geval is, dan kunnen we ons afvragen of wij op dit moment niet in een dergelijke simulatie zitten. Want als het in de relatief nabije toekomst mogelijk is om een complete wereld met menselijk bewustzijn te simuleren, dan is de kans dat wij de biologische samenleving zijn die op het punt om dat punt te bereiken, een stuk kleiner dan de kans dat de mensheid die staat al heeft bereikt. En dat wij ons dus momenteel in een simulatie bevinden.

Misschien zijn we zelfs een simulatie in een simulatie, bedacht ik me. De wolkten pakten zich samen boven onze camping.

Molovich
Erkend miskend genie. Motto: succes is voor losers.

5 Reacties

  1. Dat kan, zeker. Maar daarvoor gaan toch veel te vaak de servers plat, is er geen wifi, blijkt het geheugen vol of begint het apparaat..euhm..de wereld zichzelf ongevraagd te resetten. Toch?

  2. Je kunt natuurlijk ook, qua vakantie, even die matrixontdekking terzijde schuiven en lekker onder een boom gaan zitten met het boek Poubelle van Pieter Waterdrinker, heeeerlijk.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *