Het bankje voor mijn huis

Het bankje voor mijn huis is weggehaald. Ik zat er graag, je had er lang zon. Het bankje stond bij een afvalpunt voor vuilnis, glas en papier. Buurtgenoten die hun troep weggooiden stelden dat het lekker weer was en dat het handig was, zo’n afvalpunt. Ik beaamde wat ze zeiden en las verder in mijn boek. Het bankje was de enige plek in de buurt waar ik wel eens iemand anders sprak dan mijn hospita.

Soms was het bankje bezet. Dan liep ik honderd meter verder. Daar stond nog een bankje, ook bij een afvalpunt. Ook dat bankje is weggehaald.

Op Twitter vroeg ik de gemeente Amsterdam waar de bankjes gebleven waren. Twaalf dagen later kreeg ik antwoord: ‘Uit het oogpunt van veiligheid is besloten om deze banken weg te halen. Eén bank wordt echter teruggeplaatst.’

Ik heb vaak op die bankjes gezeten en ze leken me uitermate veilig. Op mijn verzoek lichtte de gemeente het besluit toe: ‘De banken zijn verwijderd om te voorkomen dat jongeren er samenscholen.’

Er zaten inderdaad regelmatig scholieren van het nabijgelegen ROC op de bankjes. Ze luisterden via hun telefoons naar rapmuziek en ze ruimden niet altijd netjes hun energiedrankblikjes op maar meestal wel. Ik ben natuurlijk geen veiligheidsexpert. Misschien is mij met het verwijderen van de bankjes veel onheil bespaard. Toch had ik niet het idee dat er veel dreiging van die jongeren uitging.

Wanneer mijn hospita en ik niet over het weer spreken, gaat het over haar computer. Dan begrijpt ze iets niet en vraagt ze of ik ernaar wil kijken, wat ik doorgaans wel wil. Laatst had ze een probleem met haar computer terwijl ik niet thuis was. Ze heeft toen aan de jongeren op het bankje gevraagd of iemand er verstand van had. Een scholiere heeft haar probleem toen verholpen. Ik zou dat geen overlast noemen.

Waarom wordt één bank teruggeplaatst? Gaan jongeren daar niet samenscholen? Of wordt het samenscholen pas onveilig bij meerdere bankjes in een straat? Hoe zou het besluit tot verwijderen tot stand zijn gekomen? Hebben zich incidenten voorgedaan? Worden alle bankjes in de buurt van scholen preventief verwijderd? Of hebben buurtbewoners preventief geklaagd, bang gemaakt door wat ze op de televisie zien?

Kort geleden ging een filmpje over het internet waarin een op het oog keurige vrouw een meisje lastigviel, omdat ze een hoofddoekje droeg. Die vrouw leek compleet in de war door ‘al die aanslagen en IS’, om haar eigen woorden te gebruiken. Op het moment dat ze werd aangevallen, zat het meisje met het hoofddoekje op een bankje.

12 Reacties

 1. Dat het bankje voor uw huis is weggehaald komt niet door de gemeente Amsterdam, maar door Kevin Morby-fans, die de song ‘I have been to the mountain’ het beste (volkomen terecht!) nummer vinden van dit jaar. En dan zijn er van die zuinige recensenten (ik noem een Trouw) die daar anders over menen te denken. We kunnen ook uw hospita weghalen hoor…..

  1. Hehe! Het duurde even voordat het kwartje viel. Heb de recensie gelezen noch het lied gehoord. In beide zal ik een dezer dagen verandering brengen.

  2. Wordt de Kevin Morby-fanclub geleid door Recep Tayyip Erdogan? Nog een geluk dat die Morby er drie sterren wist uit te persen. Ik wil niet weten wat mij anders allemaal ontnomen was.

 2. Een kennis van een kennis, ene Dirk, was ook helemaal ontdaan toen hem zijn bankje ontnomen werd. Ik meen dat hij het verlies nooit echt goed heeft kunnen verwerken.

 3. …daar! Heeft u nu uw zin, knoeihuizen? Dirk ongelukkig! Had hij nou maar geweten dat ‘I have been to the mountain’ van Kevin Morby zo’n geweldig nummer was, was Dirk niet ontdaan geweest, had uw bankje er nog gestaan. Het leven kan zo simpel zijn – maar je moet er wel voor open staan. En nou, sorry, moet ik me even om Dirk bekommeren.

  1. Fijn dat u zo meeleeft. Wellicht wilt u Dirk eens een opbeurend kaartje sturen. Zijn adres: D. Scheringa, Laan van Profijt, 1990 $$ Wognum.

   1. Bedoelde je dollartekens of SS-symbolen? Ik vind ze allebei goed bij die spijkerharde Frysk passen.

 4. Nu zijn er banken die, ondanks de bedreiging van neoliberalen, niet worden weggehaald, maar op kosten van de belastingbetaler keurig worden hersteld ; -)

 5. Bij ons in de straat is ook een bankje waar je lang zon hebben kan. 10 minuten voor 5 euro, 25 minuten voor 8 euro. Willy, de exploitant ervan, zal vandaag niet blij zijn.

  1. En vandaag al helemáál niet… Een zaterdag die tegelijkertijd meer dan overtuigend zondag is. Arme Willy.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *