Hoe het grootkapitaal de wereld regeert

Op mijn leeftijd aangekomen kun je niet anders concluderen dan dat de wereld geregeerd wordt door het grote geld.

Het lijkt een open deur, maar sta er eens bij stil. Doe die bril eens op. Kijk voortaan naar alles door die bril. De zin om te lachen vergaat je.

Nu is dat het laatste wat ik wil bewerkstelligen. Want groot geld of niet, lachen is toch het beste medicijn. Het enige zinvolle, wat mij betreft, in onze verder compleet onzinnige levenspaden op deze godverlaten aardbol. Lachen brengt geluk, zo simpel is het, al is dat enkel kortstondig en verandert het verder niets aan een eventuele miserabele gang van zaken.

Het grote geld dus. De machtige bedrijven die de wereld runnen. Die onze westerse regeringen in hun ijzeren klem houden. Die onze democratische politici omkopen, die de wetten dicteren, die desnoods een federale regering boven de onze stichten om toch nog hun lucratieve doelen te behalen. Die in een democratisch land als de VS niet schuwen een heksenjacht op linkse intellectuelen te ontketenen onder het mom van vermeende sympathie met het communisme. Precies als in het standaardboekje van dictaturen.

Speech van de topman van Shell gehoord? Had u niet een wtf-moment? Van: hoe kan iemand pontificaal alle bezwaren die momenteel onder de bevolking leven van tafel vegen alsof ze geen grond hebben? De opwarming van de aarde, het zojuist bereikte akkoord daarover, straal negeren? Het waarom legt hij zelf ongegeneerd uit: die speech is er voor de aandeelhouders. Zij moeten blijven geloven dat het Shell voor de wind gaat (pun intended). In zo’n wereld leven wij.

Maar, zult u opperen, in een democratie, de habitat van deze kapitalisten, kiest het volk toch de leiders? Het volk dat toch meestal tegen dit soort uit de kluiten gewassen organisaties is? Het volk dat toch het algemeen belang voor ogen, en het goed met de mensheid voor heeft? En met de dieren, de natuur? Het welzijn van alles wat leeft? En dus links is? Het volk dat toch beslist wie de macht krijgt, en ze af zet wanneer ze niet doen wat wij willen?

Het antwoord is even simpel als walgelijk: dan zorgt het grootkapitaal ervoor dat onze democratisch gekozen regeringen een klimaat scheppen waardoor het volk toch nog rechts gaat stemmen.

Vul de rest maar zelf in.

Oud Zeikwijf
Beroepsbrokkenpiloot. Vloog nochtans op haar achtste reeds rakelings langs bergkammen om berggeitjes en bergmarmotjes te tellen. Is tot haar eigen verdriet gemodelleerd naar haar vader, een onbehouwen Italiaanse charmeur met een groot hoofd en een passie voor even belachelijke als tijdrovende hobby’s. Komt oorspronkelijk uit Frankrijk. Heeft in Japan gewoond. Woont sinds begin jaren ’80 in een boomhut op het Waterlooplein in ‘Magies Centrum Amsterdam’, van waaruit ze haar schrijfsels via rooksignalen aan de redactie doorseint. Ze schrijft ook voor AT5, Sargasso en voor Kutbinnenlanders. En op haar eigen stukje internet: oudzeikwijf.com.

5 Reacties

  1. Onwennig zette zij haar eerste stapjes in de volwassenenwereld. Hoe kan ik erbij horen? Hoe kan ik hen imponeren? Ze besloot wat Karl Marx-clichés op te poetsen en uit te brabbelen. Misschien zouden de grote mensen die wel hip vinden. Retro. Dat de volwassenen om haar woordjes begonnen te lachen, hard lachten, het uit gíerden, zag zij als de enige geneeswijze voor hun tot dan ongecorrigeerde westerse decadentie. Toen. Pas later zou ze inzien wat er werkelijk mee werd bedoeld.

  2. Beetje moeite met verplicht links voorsorteren, Criticali? Dit is Nederland hoor, hier mag men ongestraft de ruif bevuilen door welke men in leven gehouden wordt. Zolang het bruto nationaal product dit toestaat althans, want winsten gemaakt door Nederlandse bedrijven onder buitenlandse vlag vallen hier niet onder. Jammer dat dat steeds meer het geval is/wordt. Jammer dat nog niet iedereen dat door heeft.
    Opvallend trouwens, dat voor veel sneue Gutmenschen het woord ‘democratie’ een vieze smaak oproept als ze het ergens niet mee eens zijn…
    En dat de democratie de habitat van de kapitalist is, is de waanzin ten top. Waarschijnlijk heeft OZ nooit van oliesjeiks en oligarchen gehoord. Wat haar niet te verwijten valt natuurlijk, want Karl Marx heeft daar nooit een woord aan besteed.

  3. De democratie is door de multinationals buitenspel gezet. We mogen elke vier jaar onmachtige regeringen kiezen, maar het zijn de grensoverschrijvende grootste bedrijven die ongeacht de uitslag hun eigen gang (kunnen) gaan. Door ook het militair industrieel complex tot een commercieel gerund instituut te maken, hebben ze ook daar niks van te vrezen: zolang de militairen hun duren speeltjes maar krijgen en zo nu en dan op een ogenschijnlijk ongevaarlijk hand in de verte hun bommen mogen afwerpen. Je zou de haat van de slachtoffers daar tegen het ongebreidelde kapitalisme nog bijna als de enige resterende redding gaan zien..

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *