Gezellig

Toen ik acht was, zei ik God vaarwel. Ik weet nog dat ik met een buurjongen terugliep van school en zei dat ik best bereid was om te geloven dat Jezus was gekruisigd en aan de gevolgen daarvan was gestorven, maar dat hij was opgestaan, dat ging er bij mij niet in. Ook toen al had ik weinig gevoel voor wonderen.

Wij kregen in die dagen elke woensdagochtend godsdienstles van de plaatselijke dominee. Na mijn terugkeer in Nederland, was het deze dominee die mij had gedoopt. De preek die vooraf ging aan het ritueel, handelde over de kindermoord van Bethlehem. ‘Gezellig’, schijnt mijn grootvader te hebben gemompeld. Hij was een aartsmompelaar. Meestal merkte niemand op wat hij mompelde. Maar dit hoorde iedereen.

Het haar van de dominee was van achteren opgeschoren en zat strak naar achteren. Het gitzwarte haar glom, alsof het met schoensmeer was ingevet. De dominee droeg een klein, rond brilletje op zijn neus. Hij ging altijd gekleed in een zwart pak, zoals Robert Mitchum in The Night of the Hunter. Van de lesstof kan ik mij niks meer herinneren. Ik weet alleen nog dat wij een apart schriftje hadden, waarin wij vooral heel graag godverdomme schreven. Hij zei er nooit wat van.

Hoewel ik op een openbare school zat, waren de lessen van de dominee, naar ik aanneem, niet bedoeld om mij van het geloof te laten vallen. Maar dat was wel wat er gebeurde. In de jaren erna sloot ik nog wel vaak weddenschapjes af met God. Was het een snikhete dag, dan zei ik bijvoorbeeld: ‘Als U het vandaag laat sneeuwen, geloof ik weer in U.’ Uiteraard had God wel wat beters te doen dan het speciaal voor mij te laten sneeuwen op een snikhete zomerdag.

Molovich
Erkend miskend genie. Motto: succes is voor losers.

5 Reacties

  1. Kutgod. Ik wil ook sneeuw :-( Ik had altijd dealtjes met de weergoden, die leken mij logischer dan die knakker uit de bijbel. Weergoden laten tenminste bewijs van hun bestaan zien! Anyhoo, die desltjes werkte wel, omdat ik ze redeneerde naar “Als ik mijn zin krijg, zijn ze mij goed gezindt. Als ik niet mijn zin krijg willen ze mij testen omdat ik zo gaaf ben en we dus eigenlijk een soort goddelijk ravotten doen ofzo.”

    1. Trieste ontwikkelingen voor al dat Perry heet. Op de dag dat Perry Sport op de fles ging, ging er in esthetische zin ook iets in ene Perry Tromp failliet…

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *