Bliksem

Een bliksemstraal is ongeveer 30.000 graden celsius, de snelheid is 60.000 kilometer per seconde, de spanning kan oplopen tot 100 miljoen Volt. Een vrouw met sneeuwwit haar hield een paraplu vol met gaten vast. Ik keek naar een aflevering van Bizarre Stories from the Emergency Room. De vrouw kwam uit Rusland en was vorig jaar getroffen door de bliksem. De arts die haar behandeld had, vertelde dat hij aan de structuur van haar bloed kon zien dat het even gekookt had. In haar borstbeen zat een gouden kruisje vast gesmolten. De draad van het kettinkje was opgebrand. De theorie, als ik het goed begreep, was dat de bliksem via de paraplu in het gouden kruisje was gekomen, waarna het in verzwakte vorm naar het lichaam werd doorgestuurd. Het was natuurlijk al een wonder dat de vrouw de blikseminslag had overleefd, maar er was nog iets anders… Een maand voor de inslag had de vrouw te horen gekregen dat zij kanker had. Het soort kanker is mij ontschoten. Maar na de blikseminslag was daar geen spoor meer van te bekennen. Ze was volledig schoon. Ik nam aan dat mij hier geen leugens werden verkocht en zag iemand die bijzonder veel geluk heeft gehad. Uiteraard zag de vrouw in deze wonderbaarlijke genezing het werk van God.

In zijn commencement speech vertelt David Foster Wallace over een Christen en een atheïst die ergens in een café met elkaar in gesprek zijn over God. En de atheïst vertelt dat hij zich onlangs, in een moment van wanhoop, tot God heeft gericht. Hij was in een sneeuwstorm terechtgekomen en was verdwaald. Ervan overtuigd dat zijn laatste uren hadden geslagen, wierp hij zich ten einde raad op zijn knieën en vroeg hij God om hulp. Maar dan moest hij het bestaan van God nu toch wel erkennen?, vroeg de Christen. Hij zat hier nu! Alive and kicking. God had zijn leven gered! Welnee, zei de atheïst. Vlak na zijn gebed, kwam er een stel eskimo’s langs. Die hadden zijn leven gered.

Molovich
Erkend miskend genie. Motto: succes is voor losers.

4 Reacties

  1. Mooi, maar als kanker God echt aan haar hart ging, dan wierp ze haar bliksems naar elke kankerpatient. Die 100 miljoen volt baren mij nog wel wat zorgen, hoeveel Ampere is dat? Kan zoiets worden opgewekt in een ziekenhuis, of moet men dan met de patient naar een hoogspanningsmast?
    Die David Foster Wallace, die vertelt gewoon oude moppen. Ik kende ‘m (de mop) al eigenlijk (maar dan iets anders). David Foster Wallace wordt in bepaalde literaire kringen als zo’n beetje heilig dan wel als ijkpunt gezien. Dus heb ook een keer een boek van hem gelezen. Dat hij met een cruisseschip meeging. Dat was een essay, stond op de achterkant. Ik vond het met het geniale nogal tegenvallen. Kon ook aan mijn verwachtingen liggen. Meer een doorsnee reisverslag.
    Die andere boeken van hem vond ik toen te dik. Maar als je een tip hebt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *