Burcht der eenzaamheid

Zap. Leathal Weapon 2. Over de hartverwarmende bromance tussen Riggs en Roger. Die laatste zit op de wc. Het zweet parelt langs zijn hoofd. Niet van het poepen, maar omdat er een bom aan het toilet vastgemaakt zit. En die bom gaat af zodra Roger van het toilet zal opstaan. Roger vertelt aan Riggs dat dit de enige ruimte in huis is waar hij rust kan vinden. Ik heb deze scène altijd onthouden. Werd ik vroeger gegrepen door het vernederende idee om tijdens het poepen opgeblazen te worden, nu zie ik de tragiek van een familieman die nergens meer tot rust kan komen behalve hier, op de wc.

Roger en Riggs. De een wordt vermorzeld door zijn geliefden, de ander door het gebrek daaraan. Hier zit de familieman, op de enige plek waar hij tot zichzelf te komen. Zijn fortress of solitude. En uitgerekend daar dreigt hij nu te ontploffen. Gelukkig vindt hij zijn buddy naast zich. Zijn redding. Ze vinden zichzelf terug in elkaar. Ze maken elkaar compleet. Daarom ook dat Riggs bereid is om hier, samen met Roger, te sterven.

Daar zit hij, met een comic op zijn schoot. Zoals ik ook zo vaak zit. Ik nu met mijn smartphone. Vroeger las ik de Donald Duck. Of de ingrediënten van een fles wc-eend, als er niets voor handen was. Toen ik op mezelf ging wonen, had ik altijd een filmencyclopedie op de wc liggen. Dan las ik bijvoorbeeld de biografie van Robert Mitchum terwijl ik mijn behoefte deed. En meestal, als ik mijn behoefte gedaan had, bleef ik nog wat langer zitten. Om nog wat scherpe quotes van Robert Mitchum te lezen. Nog steeds zit ik vaak langer dan noodzakelijk op de wc. Ook voor mij is dit zo ongeveer de enige plek waar ik nog werkelijke rust ervaar.

Molovich
Erkend miskend genie. Motto: succes is voor losers.

3 Reacties

  1. Boffen zeg. Voor mij nix fortress of solitude. Mijn kroost volgde mij overal en bonkte ongeduldig op de deur. Nu zijn ze niet meer uit hun holen te slepen. #pubers

  2. Er is niets erger dan gestoord worden tijdens het poepen :-( “Duurt het nog lang?” is een zin die dagen op een rij kan vernietigen. Ik heb gezworen nooit meer in een huis te wonen met minder dan twee toiletten. DIT NOOIT MEER.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *