Roetveeg

Hoe met Zwarte Piet om te gaan als je kleine kinderen hebt? Ik heb een zoon van vijf-bijna-zes, die gelukkig opgroeit in Antwerpen. Gelukkig, want in Vlaanderen is de kwestie in goed overleg geregeld, zodat tijdens de officiële intocht alleen Pieten met roetvegen te zien waren. Niet dat genadeloze gehak dat in Nederland de samenleving onbarmhartig splijt langs dezelfde breuklijn als die van de vluchtelingenkwestie. Pietermanknecht is stilaan gekaapt door het kamp van PVV. En iedereen moet het zelf weten, maar ik wil daar op geen enkele wijze mee geassocieerd worden. Nog los van het feit dat steeds meer mensen getuigen hoe gekrenkt ze zich al jaren voelen. Want ook aan het opzettelijk krenken van mijn medemens – en erger nog: het weglachen of –schelden van dat gevoel – wil ik part noch deel hebben.

Hoe dan ook, de roetpieten riepen niet veel vragen op, wellicht omdat de VRT de goedheiligman al jaren omringt met allerlei randfiguren; Ramon en Conchita (de –waarom niet- Spaanse goedhartige helpers), twee kapiteins (Paelinckx en Verschepen) die de rol van sukkels overnamen, professor Van Den Uytleg, die in verstrooidheid niet onder doet voor de oude baas, en slechts één Zwarte Piet.

In de nieuwste film zegt deze helemaal in het begin tegen Sinterklaas dat hij van de schoorsteen alleen niet zwart genoeg wordt, hij dus moet bijschminken, maar dat hij zijn zwarte schmink kwijt is. Punt.

De zaal vol kinderen slikte de geroetveegde Piet anderhalf uur lang als zoete koek, want zo werkt de kinderfantasie nu eenmaal. Na de film kwamen mijn kleine en ik in de gangen een live Sinterklaas tegen, mét Pieten. Toen ze gepasseerd waren sprak zoonlief:

‘Dat waren geen echte Pieten hè papa? Deze waren veel te zwart.’

Zo snel en rimpelloos kan het dus gaan.

Hugo Luijten
Werd geboren, vermoedelijk dan. Of gevonden, men is er mee bezig. Woont volgens aanwijzingen van zij die het kunnen weten in Antwerpen. Veel columns gaan dan ook over het leven in de Scheldestad. Veel ook niet trouwens. Sterker, de meeste columns kennen een ander onderwerp. De vergelijking Nederland-België bijvoorbeeld. Of de stand van zaken in de duistere kroegen die hij frequenteert. Of over zijn zoontje, waarover onlangs het boek 'Baby C' verscheen. Voorts zijn al zijn megalomane projecten te bewonderen op zijn website www.hugoluijten.be

9 Reacties

 1. Beter gezegd nog als het gaat om de linkse Zwarte Pieten-haters in Nederland en België: het zijn gewoon allemaal kleinzielige, luie, parasiterende, betweterige en akelige nietsnutten, labbekakken, broekschijters en lapzwansen die denken dat ze de klok wel horen luiden maar niet weten waar de klepel hangt! Hopelijk worden ze gewoon op hun beurt hier verjaagd omdat ze totaal NIETS bereiken met hun stupide ideeën!

  1. In, ‘De klepel of de klok (1979)’, hoefden Maarten en Marjan, de hoofdpersonen van dit verhaal die vast zelf ook nog in sinterklaas en Zwarte Piet geloofden, niet eens naar een avondklok te luisteren omdat ze liever achter een goudschat aanzaten.
   Ze logeerden daar bij Peter en Bamber, twee jonge studenten, van wie de vader van de laatstgenoemde, een Britse piloot, de doodsklok zou hebben geluid als hij in handen van de Duitsers was gevallen!
   Alleen kapitein Arend, die allerlei raadsels kon oplossen, had het idee dat voor de vier kinderen of jongvolwassen de klok wel hoorden te luiden maar zij niet wisten waar de klepel hing! Op zijn beurt was de kapitein ooit tijdens de oorlog goed bevriend geweest met Klaas Krentenbrood, een postbode, maar de relatie was hierna tussen hen danig bekoeld geraakt om de eventuele goudschat en het feit dat de hond van de kapitein, Max, de schapen van de postbode zou belagen!
   Pas toen het zestal de “goudschat” had gevonden, met enige hulp van de kapitein, bleek deze alleen maar uit een klepel en een klok te bestaan die er juist voor had gezorgd dat Maarten, Marjan, Peter, Bamber, kapitein Arend en Klaas Krentenbrood onderling geen ruzie meer met elkaar maakten of nog uit waren op een onbereikbare goudschat!

  1. Nee, ik ben van nature geheelonthouder en ik drink in sommige weekenden alleen maar een glas rode wijn en soms een glas bier in een café!

 2. En snuiven, Sjuul? Je snuift, hè? Ik zeg niet dat je vooraf hele Matterhorns aan coke hebt geïnhaleerd, maar je vertoont in je reacties de dwangmatigheid van een chemicaliëngebruiker. Het is de lijm, hè? Dat maquetteplakspul! De oplosmiddelen erin! Snuiven en gáán! Wat ben je toch een briljant kereltje, Sjuultje Snifmale! Waar kan ik dat spul kopen?

  1. Je kunt helemaal NIETS kopen omdat ik namelijk nog voor geen 1000% lijm snuif en dus ook GEEN drugs gebruik, laat staan dat ik xtc-pillen koop! Welke beperking ik precies heb ga ik hier niemand aan de neus hangen omdat veel handicaps namelijk in de maatschappij steeds als scheldwoorden worden gebruikt terwijl veel mensen de betekenis ervan niet keen, gelijk aan zij die anderen voor fascisten uitschelden en nog niet eens weten wat de oorsprong daarvan is, gelijk aan de swastika, oftewel het hakenkruis!

     1. Ach, er zijn zoveel strip- en tekenfilmfiguren die allerlei schrijffouten maken terwijl ik liever foutloos schrijf. Of ga anders gewoon op bezoek bij Sinterklaas en Zwarte Piet in de hoop dat de laatste NIET in telegramstijl praat!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *