Roetveeg

Hoe met Zwarte Piet om te gaan als je kleine kinderen hebt? Ik heb een zoon van vijf-bijna-zes, die gelukkig opgroeit in Antwerpen. Gelukkig, want in Vlaanderen is de kwestie in goed overleg geregeld, zodat tijdens de officiële intocht alleen Pieten met roetvegen te zien waren. Niet dat genadeloze gehak dat in Nederland de samenleving onbarmhartig splijt langs dezelfde breuklijn als die van de vluchtelingenkwestie. Pietermanknecht is stilaan gekaapt door het kamp van PVV. En iedereen moet het zelf weten, maar ik wil daar op geen enkele wijze mee geassocieerd worden. Nog los van het feit dat steeds meer mensen getuigen hoe gekrenkt ze zich al jaren voelen. Want ook aan het opzettelijk krenken van mijn medemens – en erger nog: het weglachen of –schelden van dat gevoel – wil ik part noch deel hebben.

Hoe dan ook, de roetpieten riepen niet veel vragen op, wellicht omdat de VRT de goedheiligman al jaren omringt met allerlei randfiguren; Ramon en Conchita (de –waarom niet- Spaanse goedhartige helpers), twee kapiteins (Paelinckx en Verschepen) die de rol van sukkels overnamen, professor Van Den Uytleg, die in verstrooidheid niet onder doet voor de oude baas, en slechts één Zwarte Piet.

In de nieuwste film zegt deze helemaal in het begin tegen Sinterklaas dat hij van de schoorsteen alleen niet zwart genoeg wordt, hij dus moet bijschminken, maar dat hij zijn zwarte schmink kwijt is. Punt.

De zaal vol kinderen slikte de geroetveegde Piet anderhalf uur lang als zoete koek, want zo werkt de kinderfantasie nu eenmaal. Na de film kwamen mijn kleine en ik in de gangen een live Sinterklaas tegen, mét Pieten. Toen ze gepasseerd waren sprak zoonlief:

‘Dat waren geen echte Pieten hè papa? Deze waren veel te zwart.’

Zo snel en rimpelloos kan het dus gaan.

8 responses

  1. Beter gezegd nog als het gaat om de linkse Zwarte Pieten-haters in Nederland en België: het zijn gewoon allemaal kleinzielige, luie, parasiterende, betweterige en akelige nietsnutten, labbekakken, broekschijters en lapzwansen die denken dat ze de klok wel horen luiden maar niet weten waar de klepel hangt! Hopelijk worden ze gewoon op hun beurt hier verjaagd omdat ze totaal NIETS bereiken met hun stupide ideeën!

    • Nee, ik ben van nature geheelonthouder en ik drink in sommige weekenden alleen maar een glas rode wijn en soms een glas bier in een café!

  2. En snuiven, Sjuul? Je snuift, hè? Ik zeg niet dat je vooraf hele Matterhorns aan coke hebt geïnhaleerd, maar je vertoont in je reacties de dwangmatigheid van een chemicaliëngebruiker. Het is de lijm, hè? Dat maquetteplakspul! De oplosmiddelen erin! Snuiven en gáán! Wat ben je toch een briljant kereltje, Sjuultje Snifmale! Waar kan ik dat spul kopen?

    • Je kunt helemaal NIETS kopen omdat ik namelijk nog voor geen 1000% lijm snuif en dus ook GEEN drugs gebruik, laat staan dat ik xtc-pillen koop! Welke beperking ik precies heb ga ik hier niemand aan de neus hangen omdat veel handicaps namelijk in de maatschappij steeds als scheldwoorden worden gebruikt terwijl veel mensen de betekenis ervan niet keen, gelijk aan zij die anderen voor fascisten uitschelden en nog niet eens weten wat de oorsprong daarvan is, gelijk aan de swastika, oftewel het hakenkruis!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *