Imagine

Correct me if I’m wrong, maar volgens mij was er een tijd dat je pas wist wie er nummer 1 was in de (toen nog) top 100 aller tijden, als je de eerste tonen van de nummer 2 had gehoord. Hoorde je Stairway to Heaven dan wist je dat het Bohemian Rhapsody was. En hoorde je Bohemian Rhapsody, dan wist je dat het Stairway to Heaven was. Of Hotel California. Of Child in Time.

De Top 100 Aller Tijden is inmiddels geëxtrapoleerd naar de Top 2000 Aller Tijden en een happening van formaat geworden. Een soort muzikale adventkalender waarmee we een week lang kunnen aftellen naar de laatste seconden van het oude jaar. U begrijpt dat het ver beneden mijn waardigheid is om dit gebeuren van al te dichtbij te volgen, maar ook van een afstand werd me duidelijk dat de uitslag inmiddels al bekend was. Er bestaan geen geheimen meer.

En op nummer 1 bleek eens een keer niet Bohemian Rhapsody te staan, maar Imagine van Johh Lennon.

Nu begreep ik het volgende: als de aanslagen in Parijs niet hadden plaatsgevonden, stond Bohomian Rhapsody nog steeds op nummer 1. Gisteren stelde een vriend van mij dat dit betekende dat de terroristen hadden gewonnen. Ik dacht dat hij gelijk had. De terroristen hadden het immers voor elkaar gekregen een onwrikbaar bastion als De Grote Vier aan het wankelen te brengen. Dat was in wezen net zoiets als de Twin Towers naar beneden halen, in al z’n megalomaanheid al net zo’n gedrocht als Bohemian Rhapsody. De Twin Towers mochten dan wel symbool staan voor de hebzucht van de westerse wereld, maar je moet het verdomme wel met rust laten! En dat zou je ook van de Eeuwige Top 4 kunnen zeggen. In die vier nummers wordt het ergste verenigd dat de westerse popgeschiedenis te bieden heeft, maar aan een aantal zekerheden in het leven moet je niet komen. Dit was onze Nine Eleven!

U begrijpt, ik had het een en ander op. Na een nachtje slapen ben ik van gedachten veranderd. De Top 4 van de Top 2000 Aller Tijden is natuurlijk niet door de terroristen aan gort geschoten, dit hebben we zelf gedaan (althans, de mensen die stemmen). Als reactie: omdat we behoefte hebben aan een positieve boodschap, is het nummer waarin Freddy Mercury aan zijn moeder opbiecht zojuist een man te hebben vermoord, verstoten door een nummer dat een wereld zonder religie wenst. Een boodschap die ik alleen maar kan toejuichen! Ik zie nu in dat de keuze voor Imagine een welkome middelvinger is naar de dienaars van de dood. En een al even welkome omarming van een ieder die het goed voor heeft met de ander.

Niet dat de bad guys aller landen zich door dit soort zoetsappigheid zullen laten tegenhouden. Maar ik blijf met de eeuwige John Lennon dromen dat het kan. Het is immers ook gelukt om de Grote 4 van hun troon te stoten.

Molovich
Erkend miskend genie. Motto: succes is voor losers.

12 Reacties

 1. Ja maar, zeg ik als troll zijnde, is die middelvinger niet precies wat ze willen? Als ik een hekel heb aan iemand, is het liefste wat ik wil dat die persoon ook een hekel heeft aan mij. Dat betekent dat mijn haat werkt! Mijn dag is pas goed als ik die van iemand anders kut heb gemaakt. En Imagine op 1 zetten, nou, dan heb ik het wel heel erg bont gemaakt. Kudos!

  1. Is het niet Italiaans? Maar het klopt, de vertaler heeft zich wel een vrijheidje veroorloofd. Waarschijnlijk gokte hij dat het publiek eerder aan zou slaan bij Obladi dan bij de oorspronkelijke Walrus. Of het was een vertaler van niks. Zijn/haar naam valt vast wel ergens te achterhalen.

 2. Euh, ja, Italiaans natuurlijk. Mijn talenknobbel is hele rare dingen aan het doen, lately. Het zal wel komen doordat die Italianen alles vertalen. Zelfs bandnamen. U2 spreken ze uit als Oe Doewé. En UB40 als Oe Bè Karantè. Als Donnie daar I am the Walrus had gezegd (of: Ik ben de walrus in het Italiaans), had waarschijnlijk geen Italiaan begrepen waar het over ging. Met Ob-la-di-ob-la-da hoeft er geen twijfel over te bestaan dat er naar The Beatles wordt verwezen. Alleen vermoed ik dat Lennon, waar het Donnie om te doen was, geen enkele bijdrage heeft geleverd aan dit nummer. Typische Paul McCartney-ongein.

  1. Terroristen zijn waarschijnlijk mensen met een slechte, bedorven smaak, en dus zullen ze vast wel naar de top 2000 luisteren, helemaal hun wereld immers, en dus zullen ze zich zwaar in hun wiek geschoten voelen als John Lennon op 1 staat.

 3. Het Atheïstisch Verbond, the Four Horsemen en de Goddeloze Volkspartij Vlaanderen hadden ze al bijna zonder terroristische interventie weg geargumenteerd: Christendom, Hindoeïsme, Bhoeddisme, Xzemenisme, Jodendom en noem maar op. Overenthousiast terroristisch repeatgedrag zelf zou voor definitieve liquidatie van de Islam hebben gezorgd. En, zie daar, John Lennons wereld zonder religie zou een feit zijn. Zóu. Bijna. Want opeens was er de onvoorziene revival van het Zuïsme. Van het wát? Van het Zuïsme, door een stelletje sowieso godvergeten IJslanders opgepoetst om op sluwe wijze aldaar geheven religieuze belasting storneerbaar te krijgen. We waren er (god)verdomme zo dichtbij… Só sorry, John.

 4. Duidelijk dat die Top 2000 onder de sfeer van het moment werd samengesteld. Als de onbekende pianist na de tragedie in het Bataclan-theater in Parijs niet Imagine op zijn daarheen versleepte instrument had gespeeld, dan had dit lied nooit die positie gehaald. Het is geen slecht lied hoor, integendeel, maar zeker geen nummer 1 in een lijst van 2000. Tevens geeft het aan hoe democratisch die lijst eigenlijk wordt samengesteld. Alsof iedereen tegelijk op dezelfde gedachte gekomen zou zijn. We hebben ons met z’n alleen weer flink laten bedonderen.

 5. Terrorisme heeft gewonnen. Mond leeg eten en eens tien keer hardop zeggen, die zin. Ja, ook u! Hoort u het uzelf zeggen? Zoals Perry Tromp even over het hoofd moet hebben gezien dat de late Lennon-victorie tot stand kwam door hersenspoelingen via sociale media, zo hoort u na uw zoveelste eindejaarsneut kennelijk niet welke collectieve psychische manipulatie wij op onszelf hebben verricht. Nee, niet door al dat gezuip – door gewenning. Want terroristen, dat zijn toch Moslims? Zei de Verlichtende Venlonaar niet dat niet elke Moslim terrorist is, maar elke terrorist wél Moslim? Moslimterrorisme, zoals het in één adem wordt genoemd. Toch? Mis! Hartstikke mís! Ik zeg: Mark David Chapman. Wie? Mark David prisonmatefucking Chapman, born-again Christian. Lennons moordenaar. Christenterrorist. Begint het euromuntje al te vallen? Terrorisme heeft helemaal niet gewonnen. Terrorisme heeft een genadeoze schop voor de terroristenballen gekregen! Imagine!

 6. De islam, die zich in Duitsland en Europa lijkt te wortelen en daar gastvrij werd ingehaald warbij de meeste moslims zich echter zeer ondankbaar, uitvreterig en vijandig gingen gedragen naar hun weldoeners doet me denken aan een komische horrorfilm, genaamd ‘Gremlins’ (1984), waarin onschuldig uitziende wezens allerlei monsters lijken te baren!
  In het desbetreffende verhaal kreeg een zekere Billy Peltzer, de zoon van de plaatselijke uitvinder Randall Peltzer, van de kleinzoon van een Chinese verkoper, Mr. Wing, een schattig diertje cadeau, een Mogwai (“duivel’) genaamd. Dit wezen mocht echter niet gevoerd worden na middernacht, niet aan zonlicht worden blootgesteld en ook niet aan water.
  Onbedoeld werden deze regels al snel overtreden wat inhield dat als de Mogwai nat wordt hij zichzelf vermeerderd, dat zonlicht dodelijk voor zowel hem en zijn nageslacht is en als hij, of het nageslacht na middernacht worden gevoerd, ze hierna in kwaadaardige en vernielzuchtige Gremlins veranderen!
  Deze Gremlins, reptielachtige en duivelachtige monsters, beginnen dan (nadat ze zijn ontpopt) een waar schrikbewind in het Amerikaanse stadje te zaaien waarbij ze zelfs mensen verwonden en doden, waaronder ook de vreselijke en gierige feeks, mevrouw Deagl, die het op de hond van Billy Peltzer had voorzien omdat deze haar sneeuwpop had vernield.
  De plaatselijke politie leken helaas het verhaal over de Gremlins niet te geloven waarna Billy Peltzer, samen met zijn vriendin Kate Beringer, uiteindelijk toch nog de Gremlins wist te doden in een bioscoop waar ze naar ‘Sneeuwwitje en de zeven dwergen’ (1937) keken!
  De bioscoop werd toen opgeblazen maar de leider van de Gremlins, Stripe, probeerde alsnog Billy uit te schakelen en een nieuw leger Gremlins tot leven te wekken in een fontein waarna hij uiteindelijk toch door zonlicht werd gedood!
  In dit verhaal vertegenwoordigen de Peltzers de linkse elite die de Mogwai gastvrij ontvangen terwijl die later, zij het onbedoeld, de Gremlins (radicale islamieten) binnenhalen terwijl Mr. Wing (een islam-kenner) juist hiervoor had gewaarschuwd! De inwoners van het Amerikaanse stadje vertegenwoordigen de Europeanen die van de islam verlost willen worden wat later met de grootste moeite ook lukt.
  Mevrouw Deal lijkt bepaalde linkse politici te vertegenwoordigen die hun eigen volk verwaarlozen en uiteindelijk zelf het slachtoffer van de islam wordt ofschoon Billy weer een anti- islamitische politicus wordt (zoals Geert Wilders en Marie Le Pen) die de islam koste wat het kost uit Europa wil verdrijven!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *