De teloorgang van de kritische zin

In die hele discussie voor of tegen hipsters stoorde mij dat tegenstanders onder de neus werden gewreven dat hipsters een jeugdbeweging was, net als vroeger de punkers en de hippies. NEEEEE! Schreeuwde alles in mij. De hipsters zijn TRUTTIG! De vergelijking met lui die iets voor stonden liep mank, vond ik.

Mijn onbehagen groeide, omdat ik niet preciezer de vinger kon leggen op wat mij bugde. Het kwartje deed er maanden over om te vallen. Gisteren gebeurde dat. Vanwege een quote van Daft Punk die niet aan extasy doen omdat het ‘hun kritische zin doodt’.

Kritische zin. Géén kritische zin. DAT IS HET! Dat is wat ik maar niet tof kan vinden in hipsters in het bijzonder en hun generatie in het algemeen: de afwezigheid van kritische zin.

De puzzelstukken bleven maar in de lege vakken vallen: schaapachtigheid, beaat materialisme, dom kapitalisme, truttigheid, uiterlijk boven innerlijk, grenzeloze naïviteit. Dat is wat ik verwijt aan de nieuwe generatie. Ze laten zich van alles welgevallen zonder in aktie te komen. Bij de demo tegen TTIP was de gemiddelde leeftijd bedroevend hoog.

Lieve jongelingen, is het de bedoeling dat de ouderen van dagen voor jullie de kastanjes uit het vuur blijven halen? De oude hippies en punkers met wie jullie vergeleken worden? Of komt er nog wat van? Reageer verdomme! Vermijd de gevestigde horeca! Al bedrijven ze volop Nieuw Ruig (Roest, Hannekes Boom), het blijven zakkenvullers! Loop met een grote boog om (zgn) festivals heen! Te duur! Boycotten! Organiseer je eigen dingetjes maar, gratis voor iedereen, zonder al die peperdure techniek. Stap uit de i-phonerace! Besef dat jullie verslaafd zijn GEMAAKT aan die techniek. Om geld aan jullie te verdienen. Veel geld.

Elke generatie heeft zijn drugs. Extasy heeft makke schapen van ons gemaakt. Je zou er bijna een complot achter zien.

Oud Zeikwijf
Beroepsbrokkenpiloot. Vloog nochtans op haar achtste reeds rakelings langs bergkammen om berggeitjes en bergmarmotjes te tellen. Is tot haar eigen verdriet gemodelleerd naar haar vader, een onbehouwen Italiaanse charmeur met een groot hoofd en een passie voor even belachelijke als tijdrovende hobby’s. Komt oorspronkelijk uit Frankrijk. Heeft in Japan gewoond. Woont sinds begin jaren ’80 in een boomhut op het Waterlooplein in ‘Magies Centrum Amsterdam’, van waaruit ze haar schrijfsels via rooksignalen aan de redactie doorseint. Ze schrijft ook voor AT5, Sargasso en voor Kutbinnenlanders. En op haar eigen stukje internet: oudzeikwijf.com.

9 Reacties

  1. Het hipsterdom (hahaha: dom) drijft niet op ideologie, voor zover de punk en de hippies die wel hadden, maar is gewoon een mode-dingetje: wollen mutsjes, palmboompjes op hoofd et cetera.

  2. Onlangs de docu over Daft Punk gezien. Die hadden mooi al zo rond hun 20e door wat ze moesten doen om zich niet door de muziekindustrie te laten kapen. Pientere knaapjes hoor.

  3. We leven in de jaren’50 vd 20e eeuw, als het ware. De echte protestgeneratie moet nog opstaan. Nu is alles materialisme, net als toen. Dat komt omdat beide generaties geboren zijn na een trauma; crisis en oorlog that is. Natuurlijk is WOII niet te vergelijken met de crisis vd jaren 70-80, maar als je ouders toen bv werkloos waren, zal dat een vergelijkbare indruk gemaakt hebben.
    Denk ik dan maar…

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *