Tikibad

Dit is geen recensie van Boek, 256 Blz.

Geen van de vier Akoboekhandels had het meesterwerk op stok (ziet u wat ik hier doe?). “Maar we kunnen het wel voor u bestellen mijnheer”. Neen, toch maar niet. Van de week bij toeval langs een Kwaliteitsboekhandel voor een puntenslijper voor dochterlief. De puntenslijper en gummenhoek was ingewisseld voor een kek Italiaans design koffiemachien. Maar Boek, dat bleken ze te hebben!

Geluidswal. Gegil en ruisend water versmolten, een echte geluidswal, zo overdadig aanwezig dat hoogtepunten in geluid smoren. Af en toe klinkt een soort misthoorn. Even later stromen de opgewonden kinderen toe. Nog een misthoorn. Zoonlief heeft zijn plaats in de impactzone ingenomen en straalt. Voor mijn neus begint het te golven. De geluidswal wordt nog wat sterker en overal beweegt water en bewegen mensen. Het lijken wel de miertjes die meedrijven op de vloedgolven als ik het terras weer eens onder water zet om van die schaamteloze ondergravers af te komen. De badmeesters en juffen (het zijn echt geen meesteressen) laveren door de geluidswal door elkaar met een schril fluitje aan te spreken.

’Maar we kunnen dus niet naar mijn huis, en ik ook niet naar het jouwe, want ik heb myxomatose’ (…) Mijn opmerking deed haar werk: het konijn haalde haar hand weer van mijn schouder. ‘Het is al in een vergevorderd stadium,’vervolgde ik, aangemoedigd door haar gebaar. ‘Daarom drink ik ook zoveel, dat verdoofd de pijn.’

Grote verscheidenheid aan mensen. Ik moet af en toe op vier kinders letten dus mijn oog glijdt over alles wat voorbijkomt. Een prachtig gebouwde man, mooie torso. Bruin. Geblond haar. Klein en subtiel tatooetje. Een vuist in het gips ingepakt in een plastic zakje. Hoeveel grappen over een boksongeluk zal hij al over zich heen hebben gehad? Kinderen tot mensen in alle overgangen, soorten en maten. Een joch, geen grammetje vet te veel. Vijftien hooguit. Met een grote taoeage op zijn buik. Het lijkt wel een uitdijende schimmelvlek. Een prachtige neger. Krijgt het wel aan de stok met de badmeesters en juffen die allen nauwelijks de pubertijd lijken te zijn ontgroeid. Mannen wiens armen gewesleyd zijn, zwart van de tekeningen. Een schitterend rondborstige orientaalse. Ik twijfel, Turks, misschien wel Iraans? Ogen vol plezier, vol vuur. Af en toe een moment van herkenning en blij gezwaai van dochter of vriendinnetje.

Terwijl ik in gedachten met duizenden andere trotse onderpresteerders in kleur liep te marcheren over de Maliebaan, evenzoveel meisjes in rokjes met fantasiepanty’s eronder aan de kant van de weg om ons toe te juichen en coupons met korting voor een maaltijd bij de McDonald’s naar ons te gooien, had ik nog steeds geen eten

Even benen strekken. Zoveel uur zitten is zelfs met Het Boek in de schoot geen groots idee. Al vier keer ben ik bijna opgestaan om de benen te strekken om vervolgens weg te zinken in een moedeloze inertie in mijn wit-plastieken stoel om toch vooral verder te lezen. Vijf keer is scheepsrecht en ik overwin mezelf. Ik kom langs een soort reuze beslagkom met een gat in het midden. Van tijd tot tijd komt er een schaars gekleed mens met hoge snelheid ingeschoten die twee of drie rondjes maakt om vervolgens in het putje midden onderin te verdwijnen. Ik mis het mixer element waarmee ik de aardappels, groeten en vlees tot een amorfe hap weet te prakken een beetje. De muur van geluid is overal.

In mijn woonkamer was het zeventieneneenhalvegraad. Wat een geluk dat mijn thermostaat tot op de halve graad ingesteld kon worden. Sommigen van mijn vrienden hebben zo’n ouderwetse thermostaat met een analoge draaiknop waarbij je nooit weet of het ding nou op twintig of eenentwintig graden staat. Uiteindelijk krijg je het dan zo warm van het steeds opstaan van de bank om aan de thermostaatknop te draaien, dat je temperatuurbeleving compleet in de war is en je de knop op achttien graden moet zetten om het twintig graden te laten lijken.

De lucht is zwanger. Niet van geuren, die worden vakkundig afgeblazen en vervangen door een Vinexeur. Neen, het is dertig graden, luchtvochtigheid totaal. Elke porie is nat. Achter me turen door het net niet beslagen raam een stel Duitse toeristen het bad van mijn jeugd in. Kijkend naar alles dat beweegt en lawaai maakt. Maar de zware deken van de lucht binnenin krijgen ze niet mee. Net als in natuurdocumentaires over Tropenwouden. De zware warme deken, daar overigens wel met wilde geuren, is niet te vatten in beeld. Aan de andere kant van het bad zit een moeder te kijken naar haar dochter. Van top tot teen in meerdere lagen zwart. “Gelukkig is je Ramadan weer voorbij” denk ik dan maar.

217 Bladzijden. Tijd om te gaan. Vakantie is voorbij. Kut, Boek net niet uit.

5 Reacties

   1. Ja, dat is het Tikibad waar Oxysept naar toe gaat om de verbouwing te ontvluchten en waar hij terecht komt in een lawaaihel van gillende kinderen en dat hij gek ervan wordt en een extra chocoladdereep opeet die hij eerst niet wilde maar moest kopen van de kassière en dat hij daar ziek van wordt en op het EHBO belandt en… #SPOILERALERT!!!!

 1. OZ, als ik google op Oxysept en tikibad dan krijg ik alleen maar links naar Levensvloeistof (blijkt bij nadere inspectie met bril op lenzenvloeistof te zijn, levensvloeistof en Oxysept vond ik al wat raar). Heb jij een linkje?

 2. Maar je hoeft zelfs tegenwoordig niet eens meer lid van een koningshuis te wezen als men hieronder gaat lezen hoe bepaalde wereldsterren hun eigen kinderen als verwende prinsjes en prinsesjes doen opgroeien alsof het voor hen haast elke dag konings- of koninginnedag is:

  Extravagant is een understatement: hoe deze sterren hun kinderen verwennen is werkelijk absurd!!!!!!

  Iederéén had vroeger wel die ene klasgenoot die alles kreeg waar hij of zij maar om vroeg. En als je het toen al tenenkrullend vond, dan heb je dit lijstje van verwende nesten nog niet gezien. Deze bekende kinderen leiden een waar luxeleven. Zonder dat ze daar iets voor hebben moeten doen.

  Kate Middleton en prins William zijn maandag de ouders geworden van hun derde kind. Hoewel velen een leven vol luxe en weelde verwachten, staat de jongen – gezien de omstandigheden – toch een relatief normaal leven te wachten. Je kon er eerder deze week bij ons al alles over lezen. Benieuwd of de kleine prins straks jaloers wordt als hij ziet hoe deze kinderen in de watten worden gelegd.
  Maakt geld nou gelukkig of gek? De aankopen van deze sterren hou je écht niet voor mogelijk zoals talloze voorbeelden hieronder zijn te lezen:

  Suri Cruise (12), dochter van Tom Cruise & Katie Holmes

  Over deze minifashionista is al heel wat inkt gevloeid. Suri Cruise is dan ook loslopend wild voor de paparazzi, sinds de scheiding tussen haar beroemde ouders. Al van bij haar geboorte wordt ze als verwend nest bestempeld. Suri staat op veel paparazzi foto’s dan ook met een pruillip, hoewel ze steeds de duurste designerkleren en accessoires draagt én steevast met het laatste nieuwe speelgoed en technologische snufjes wordt gespot. Suri zou er volgens haar nanny trouwens een hekel aan hebben dan andere kinderen haar spullen aanraken.
  Suri Cruise krijgt alles waar ze om vraagt. Toch ziet ze er vaak erg ongelukkig uit.
  Toen Suri vijf jaar oud was, was haar schoenencollectie al zo’n 132.000 euro waard. Daar zaten onder meer op maat gemaakte en speciaal voor haar ontworpen exemplaren van Marc Jacobs en Christian Louboutin en andere topmerken tussen. Wanneer mama Katie en haar dochter samen gaan winkelen bij luxelabels, spenderen ze op enkele uren tijd duizenden euro’s. Haar garderobe wordt nu dan ook op zo’n 826.000 euro geschat!
  Enkele jaren terug kwam Vogue te weten dat Suri ook een 82.000 euro kostende speelhut kreeg om in te vertoeven. The Huffington Post meldde dan weer dat papa Tom jaarlijks zo’n 5,7 miljoen euro uitgeeft aan een privéjet die Suri overal naartoe vliegt. Van Cruisen door het leven gesproken.
  Dit is de hut van 82.000 euro waar Suri naar hartenlust kan in spelen.

  North (4), Saint (2) en Chicago (3 mnd) West, de kinderen van Kim Kardashian en Kanye West

  Al meer dan een decennium lang domineren de Kardashians realityland. Ieder lid van de familie heeft miljoenen volgers op de sociale media, en ze timmeren nog volop verder aan hun imperium. Kim spant nog steeds de kroon, en dat brengt natuurlijk ettelijke miljoenen op. En die geeft ze met veel plezier uit aan alle mogelijke spullen voor haar kinderen.
  Nog voor de kleine kids geboren waren, vulden Kim en Kanye al een hele kleerkast voor hun kleine wondertjes. Natuurlijk enkel met designers als Chloé, Christian Dior, Alexander Wang en Chanel. Er werd zelfs gefluisterd dat North, Saint en Chicago al een persoonlijke stylist hadden, nog voor ze ter wereld kwamen. En opmerkelijk detail: het trio zou honderden kledingstukken bezitten die ze nooit hebben gedragen.
  Tijdens de modeweken zitten de kids steeds front row. Toen kleine it-girl North haar mama vergezelde naar de Paris Fashion Week in september, kreeg ze samen met haar nanny een eigen penthousesuite van 28.000 euro per nacht in het Royal Monceau-hotel. Om in de Franse hoofdstad te geraken maakten ze gebruik van een privéjet. Maar ook tijdens andere feestdagen worden ze in de watten gelegd. Om niet te zeggen: iedere dag van het jaar!
  Kim en Kanye spendeerden bijvoorbeeld ruim 32.000 euro aan een wieg van Dolce en Gabbana. Een schommelpaard dat volledig werd versierd met Swarovski-kristallen kostte hen 112.000 euro. Een teddybeer van Luis Vuitton? Een duizelingwekkende 140.000 euro. En voor een unieke gouden fopspeen van luxemerk Suommo legden ze nog eens zo’n 78.600 euro neer.
  Van links naar rechts: de teddybeer, het schommelpaard en de gouden fopspeen.

  Brooklyn (19), Romeo (15), Cruz (13) en Harper Beckham (6), kinderen van Victoria & David Beckham

  Nadat ze drie zonen op de wereld had gezet, was Victoria door het dolle heen met haar dochtertje. Harper wordt door haar designer-mama dan ook steeds getrakteerd op de meest stylish outfits. Toch willen papa en mama Beckham hun kinderen naar eigen zeggen “niet te hard verwennen, tenzij met liefde”. Zo zouden de kids enkel zakgeld krijgen als ze klusjes afgewerkt hebben. Maar met vijf man personeel in huis, waaronder een nanny, poetsvrouw, tuinman en persoonlijke kok, is het natuurlijk maar de vraag welke klusjes de mini-Beckhams nog moeten doen.
  Voor de geboorte van hun zusje Harper kregen de drie jongens een luxueuze boomhut ter waarde van 44.000 euro cadeau. Daar bleef het niet bij, want net als Suri Cruise kregen ze ook nog een speelhuis. Een klein Beckingham Palace, zeg maar. Dit kostte 165.000 euro. Victoria deelde op Instagram al beelden van de boomhut, die ’s avonds knap wordt verlicht. “Groetjes vanop het platteland X”, schreef ze bij de foto. Dat ze gewoon in haar eigen tuin zat, leek ze wel even vergeten te zijn.
  Dochter Harper draagt steevast outfits van duizenden euro’s van ontwerpers als Chloé en mocht tijdens de New York Fashion Week naast Anna Wintour zitten, de beroemde hoofdredactrice van de Amerikaanse ‘Vogue’. Ook de kleine Romeo heeft een passie voor mode en mocht al schitteren als model voor Burberry. Hij poseerde in 2013 voor het eerst, en voor één dag werken kreeg hij toen 55.000 euro. Dat is op een draaidag van 8 uur omgerekend 114 euro per minuut. Spend it like Beckham, Romeo! Al hadden mama Victoria en papa David ongetwijfeld iets te maken met dat contract.
  RomŽo was destijds het gezicht voor de Kerstcampagne van Burberry.

  Maddox (16), Pax (14), Zahara (13), Shiloh (11), Vivienne (9) en Knox (9) Jolie-Pitt, de kinderen van Brad Pitt en Angelina Jolie

  In 2016 kondigde ‘Brangelina’ hun scheiding aan. Die verliep heel moeizaam, omdat Brad en Angelina ruzie bléven maken over de voogdij van hun kinderen. Desondanks de moeilijke periode kwam hun kroost nooit iets te kort, wel integendeel.
  De kinderen verdelen hun tijd over de verschillende huizen van hun ouders in Californië, New Orleans, Frankrijk en Italië en vergezellen Brad en Angelina tussendoor naar filmsets en trips over de hele wereld. Daar wordt tijd gemaakt voor qualitytime: tijdens een uitje naar Parijs spendeerde Brad bijvoorbeeld 16.740 euro aan kleding in dure boetieks.
  Angelina Jolie en haar kinderen trokken er begin dit jaar samen op uit in Parijs.
  Reporters Angelina Jolie en haar kinderen trokken er begin dit jaar samen op uit in Parijs.
  De kinderen staan erom bekend de meest extravagante verjaardagsfeestjes van Hollywood te hebben. Zo was Shilohs feestje eentje met graffiti en skateboardlessen, vierde Zahara haar achtste verjaardag op een privéresort op de Caraïben en kreeg zoon Maddox een feestje in Londen in het thema van de Olympische Spelen. Inclusief mini-atletiekpiste en basketbalveld. Pax zijn 7de verjaardag werd in de bloemetjes gezet in Parijs, waar hij een ballonvlucht over de stad en een luxueuze boottocht over de Seine kreeg.
  Maar ook voor andere gelegenheden zoals Halloween gaan ze ver: een medewerker van een verkleedwinkel lekte in 2013 uit dat de kids er elk een outfit kregen aangemeten van zo’n 830 tot 850 euro!

  Louis Bardo Bullock (8), zoon van Sandra Bullock

  De geadopteerde Louis werd voor zijn eerste verjaardag niet alleen verwend met duizenden euro’s aan speelgoed en taart. Hij kreeg van zijn beroemde mama ook een schilderij van Andy Warhol ter waarde van 12.350 euro. Nu maar hopen dat hij er niet zelf op is gaan kleuren.

  Blue Ivy (6), Sir en Rumi Carter (10 mnd), de dochter en tweeling van Beyoncé & Jay-Z

  “Ik weet dat ik allicht het meest verwende kind ooit zal opvoeden”, biechtte rapper Jay-Z al op aan Oprah nog voor hun dochtertje Blue Ivy ter wereld kwam. Hij en Beyoncé doen er alles aan om die voorspelling waar te maken: voor haar geboorte huurden Beyoncé en Jay-Z de hele vloer van het Lenox Hill-ziekenhuis in New York af.
  Na de geboorte kochten haar beroemde ouders een stoel bezet met kristallen ter waarde van 10.000 euro, een met roze kristallen bezette badkuip van 4.280 euro, een wieg van 33.000 euro, een gouden hobbelpaard van 493.000 euro en een mini-Bugatti, mini Cadillac en mini Ferrari. Die kosten elk meer dan 25.000 euro. Net als elk ander meisje droomde Blue ook van een eigen pony, en die kreeg ze. Een Arabische volbloed nog wel, die 68.000 euro waard is.
  Haar garderobe is intussen enkele miljoenen waard en bevat op maat gemaakte Tom Ford-schoentjes, Jay-Z-tour-T-shirts in kindermaatjes en tiara’s. Ze werd bijvoorbeeld al gezien in een kleedje van Mischka Aoki dat ruim 9.000 euro kost, en in een zijden T-shirt van zo’n 4.200 euro.
  Dit is het kleedje van Mischka Aoki. Het is ruim 9.000 euro waard.
  Op 13 juni vorig jaar stond de wereld even in rep en roer: Beyoncé is toen bevallen van tweeling Rumi en Sir Carter. De overgang van één dochter naar drie kinderen is natuurlijk veeleisend, en dus namen de superster en Jay Z liefst 18 extra mensen in dienst. Volgens Radar Online bestaat het team van nanny’s uit acht dames: twee voor Blue Ivy, drie voor elke baby. Die wisselen elkaar af in shiften van acht uur, zodat er 24 uur op 24 iemand aanwezig is. Ze verdienen naar verluidt zo’n 85.000 euro per jaar.
  Ze namen verder ook dokters, schoonmaaksters en huishoudsters, bodyguards, chauffeurs, en een financiële expert aan. Want de tweeling heeft nu al een marktwaarde van bijna 7 miljoen euro.
  Ook op tournee willen Beyoncé en Jay-Z niet aan luxe inboeten. Zo eisen ze bijvoorbeeld twee reiswiegjes voor Rumi en Sir die met 18-karaats goud bekleed moeten zijn. Vanbinnen moeten ze bekleed zijn met pure zijde. Beyoncé wil ook dat het altijd 25 graden warm is in de ruimte waar de kinderen verblijven. Bovendien moet de kamer gevuld zijn met geurkaarsen die naar rozen ruiken en moet er altijd een chef-kok ter beschikking staan. Beyoncé eist te allen tijde minstens zes bodyguards en een aantal nanny’s in de kamer.

  Kingston James McGregor (11), Zuma Nesta Rock (9) en Apollo Bowie Flynn (4), de kinderen van Gwen Stefani en Gavin Rossdale

  “Ze zijn zo verwend, ik weet niet meer wat te doen”, gaf Gwen Stefani zelf al toe aan People Magazine. En ze liegt niet, want voor Kingstons vierde verjaardag spendeerden zij en Gavin meer dan 13.000 euro aan het feestje in superheldenthema. If I was a rich boy, horen we hem al meezingen met zijn mama.
  Misschien is het een normaal bedrag voor hen, maar ook voor Kerstmis gaf de zangers veel geld uit: zo’n 24.500 euro aan kleding van Gucci voor haar oogappels. Zoon Kingston Rossdale wordt in Hollywood overigens aanzien als de tegenhanger van Suri Cruise.

  Max (10) en Emme (10), De tweeling van Jennifer Lopez en Marc Anthony

  De ouders van de tweeling zijn intussen niet meer samen, maar dat weerhoudt hen er niet van om hun kids als echte diva’s te behandelen. Als baby waren hun rammelaars bezet met diamanten, en sliepen ze enkel in 100% gekamd Egyptisch katoen. Er werd een ‘Welcome to the world’-feestje gegeven, dat 164.000 euro heeft gekost.
  Ze kregen meteen een hele garderobe, waaronder veel stuks van Chanel. Zo kregen ze elk een outfit 1.900 euro, die versierd werd met een persoonlijke borstspeld van 250 euro per stuk. Ook rugzakjes van 1.700 euro mochten niet ontbreken. Nu hebben Max en Emme elk hun eigen shetlandpony – Prijskaartje: 54.125 euro – en krijgen ze geregeld een professionele massage. Hun bezittingen worden nu al op zo’n 2,1 miljoen euro geschat!

  Valentina Paloma Pinault (10), de dochter van Salma Hayek en François-Henri Pinault

  Ze is amper 10, maar nu al gaat de dochter van Salma Hayek mee naar kunstgala’s in Italië of rode loper-events op Saint-Barthélemy. Daar kan ze met een gerust hart praatjes maken met de andere gasten, want Salma zou erop gehamerd hebben dat haar dochter minstens drie talen – Engels, Spaans en Frans – kon spreken.
  Met 17 miljard euro op de bankrekening behoren Salma Hayek en haar man veruit tot de rijkste koppels in Hollywood. En dus is investeren in de toekomst van hun dochter geen probleem: haar vader heeft al 9,8 miljoen euro aan vastgoed gekocht is Los Angeles. Allemaal op naam van Valentina, uiteraard!

  Ik zou haast gaan wensen dat die afschuwelijke ouders al hun rijkdommen nog VEEL sneller gaan verliezen dan dat hier in Nederland koningsdag wordt afgeschaft want vriendschap, liefde, geluk, blijdschap en een goede gezondheid zijn namelijk met al het aardse geld en rijkdommen voor geen goud te koop!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *