Mode verwekt onzekerheid

[Een column van een 15-jarige]

De cultuur in Nederland is veranderd, en niet op een goede manier; meisjes moeten nu make-up op hebben om mooi te zijn en alles draait nu om mode. Voor de 21e eeuw was dat nog niet zo. Toen kwam er mode. Maar wat is mode nou eigenlijk? Waarom is mode zo belangrijk? Alleen iets dragen, omdat het ‘in de mode’ is, waarom zou je dat doen?

Als je geen merken draagt, hoor je er niet bij. Dan heb je ‘neppe’ kleren, en neppe kleren zijn lelijk, ondanks dat ze er hetzelfde uitzien als merkkleding. Je moet niet dragen wat de mensen om je heen mooi vinden, je moet dragen wat jij mooi vindt. Bovendien verandert de mode vaak. Wat als je dan een aantal leuke kleren hebt die niet meer in de mode zijn, is dat dan een reden om te worden uitgelachen? Dat slaat nergens op.

Gelukkig hebben we er op het Cygnus geen last van, we denken beter na over of het nou echt van belang is om mee te doen met al die onzin. In de lagere niveaus zoals het vmbo en ook wel de havo speelt mode echter wel een grote rol. Dat zie je niet alleen aan de kleren, maar ook aan make-up. Make-up hoort uiteraard ook bij de mode, iedereen draagt het omdat ooit iemand heeft verzonnen dat dat mooi is en dat het zo hoort. Sindsdien is het nooit meer uit de mode gegaan. Als je rond kijkt op vmbo of havo scholen zie je meisjes rondlopen wiens hoofden knal oranje zijn. Vinden zij dat mooi? Of mooier dan zonder? Wat meisjes vaak zeggen is: ‘Ik ga echt niet naar buiten zonder make-up, dan ben ik veel te lelijk’ of ‘zonder make-up herkent niemand me waarschijnlijk’.

Ten eerste denk je er helemaal niet bij na als je een meisje, dat je niet eens kent, zonder make-up ziet. Het valt niemand op. Wie wel opvallen zijn de meisjes die te veel op hun gezicht hebben. Dan denk je: ‘die zou minder make-up moeten dragen zeg, dat ziet er toch niet uit.’ Ten tweede is het dom dat je ervoor zorgt dat je er zo anders uitziet met make-up dat je bang bent dat iemand je zonder make-up niet herkent, of opeens lelijk vindt. Als je in de eerste instantie niet eens begint met veel make-up op je gezicht smeren, zal niemand het merken als je een dagje zonder naar school komt, of gaat zwemmen, of met iemand gaat logeren. Doe je dat wel, dan zit je vast. Mensen zullen dan wel opkijken als je een keer niks op je gezicht hebt. Ze zullen je vergelijken met hoe je er uitzag toen je wel make-up op had. Maar is het erger als mensen meteen weten hoe je eruit ziet, of is het erger als mensen denken dat je er zo uitziet en vervolgens moeten wennen aan de verandering? Wordt je dan opeens niet lelijk gevonden? Kom je door je gezicht vol te smeren met cosmetica dichter bij perfectie?

Zo veel mensen streven naar perfectie terwijl perfectie een begrip zonder betekenis is. Iedereen heeft zijn eigen mate van perfectie. Veel meisjes van mijn leeftijd zien perfectie als geen oneffenheden in je gezicht, een lichaam zonder vet, maar wel met een grote kont en grote borsten met precies de goede vorm, volle wenkbrauwen en lippen en een neus die precies in goede verhouding staat ten opzichte van de rest van je gezicht. Als je niet voldoet aan de eisen van ‘perfectie’ moet je jezelf veranderen. Jezelf veranderen, dat klinkt toch hartstikke naar? Hoe dat gebeurt is meer dan naar. het kan oplopen van wat concealer op je gezicht smeren tot eetstoornissen en daardoor komen er weer depressies. De constante behoefte om perfect te zijn maakt je onzeker over jezelf. Het maakt je ongelukkig. En dan, wanneer je jezelf eindelijk over je onzekerheden heen hebt gezet, wordt je afgezeikt omdat je te veel zelfvertrouwen hebt. Dan ben je weer te arrogant.

Ik vind het naar. Naar dat het voor jongeren belangrijker is om perfect te zijn dan gelukkig. Naar dat we onszelf moeten accepteren en moeten blijven zoals we zijn, terwijl er van alle kanten wordt gezegd dat we dingen moeten veranderen. Naar dat de lat voor het goed genoeg zijn zo onwijs hoog ligt dat sommigen daardoor dood willen.

5 Reacties

 1. Dat zijn zeer wijze woorden! Niettemin een kleine misvatting: mode is al zo oud als de mensheid. Evenals ijdelheid trouwens, het is een onverbrekelijk duo. Misschien ken je als gymnasiast deze: ‘Vanitas vanitatum, omnia vanitas’. Die komt uit het Oude Testament…

  1. en toch vind ik dat ze een punt heeft. In mijn jeugd was het straatbeeld toch radicaal anders in Amsterdam, in tegenstelling tot Parijs. In Parijs was het toen al zoals nu in Amsterdam: de truttigheid alom, mode mode mode, glossy’s bij de vleet met steevast het afslankkuurtje op de voorpagina, focus op uiterlijk. Als jong meisje was het een verademing om te ontdekken dat het anders kon. In de Scandinavische landen (waar ik gevoelsmatig NL bij betrek) en de Anglosaxische landen was het toen niet zo. Meisjes volgden de mode niet, en waren niet geobsedeerd door hun gewicht of uiterlijk. Het was dan ook veel leefbaarder voor meisjes. Ik heb het met lede ogen zien veranderen in De Grote Truttigheid vanaf de jaren ’90 en ben het daarom 100% eens met dit meisje.

 2. Ik ben de ijdelheid zelve en ga graag goed gekleed. Daar ga ik verder niet onder gebukt overigens. Truttigheid is inderdaad een plaag, maar zelfs die is van alle tijden. Waar ik zelf meer moeite mee heb is ‘het oordeel’. Iemand oordeelt dat je er niet zou bijhoren, omdat je anders gekleed gaat.
  Voorts valt het mij op dat de meeste vrouwen een gevoel houden voor ‘het mooie’, al kan dat per persoon en smaak verschillen. Mannen zijn wat dat betreft veel rommeliger.

 3. Niettemin zijn er zelfs een aantal meiden in Nederland die dan nog niet eens ijdel zijn maar die zichzelf al verzuipen maar dan in de vorm van alcohol terwijl hun lichaam daar helemaal niet op is ingesteld! Lees maar eens dit artikel op 25 oktober 2019 hierover:

  Politie treft twaalf 12 dronken meiden (14 tot 17 jaar) aan bij busstation Waalwijk, bus Arriva zit vol met braaksel

  Op vrijdagavond 25 oktober kreeg de meldkamer van de politie de melding binnen, dat er een jonge meid de bus zou zijn uitgezet op het Vredesplein in Waalwijk. Deze jonge meid zou namelijk stomdronken zijn. Hierop zijn de agenten ter plaatse gegaan.

  Bij aankomst op het busstation bleek het echter niet om één meid te gaan, maar om 12 jonge meiden! Zij waren blijkbaar allemaal dronken, de één wat meer dan de ander. Sommigen lagen languit op de grond.
  Zij varieerden in de leeftijd van 14 tot 17 jaar oud. Eén van de meiden moest zelfs worden nagekeken door ambulance personeel. En die zullen zich ongetwijfeld rot geschrokken zijn dat deze tieners zo losbandig omgingen met alcohol door middel van comazuipen!?

  De ouders van alle meiden zijn hierna in kennis gesteld. Zij kwamen onmiddellijk hun “ijdele” en domme kroost ophalen. De meiden kwamen voornamelijk uit Oost-Brabant. Daarvoor hadden de 12 meiden zichzelf stevig ingedronken en ze waren op weg naar een feest in ‘s-Hertogenbosch.

  Arriva zat uiteindelijk met een stinkende en vieze bus door al het braaksel! Alle meiden zullen uiteindelijk aangemeld worden bij bureau HALT. Mogelijk dat zij bij vervoersbedrijf Arriva een aantal uren de bussen kunnen gaan schoonmaken…. Een goede les voor de meiden!!

  Het was zelfs nog beter geweest als al die 12 meiden allemaal een flink pak voor hun broek hadden gekregen en alle rotzooi uit hun eigen spaarpot moesten afbetalen! Die ouders zullen namelijk dit ziekmakende gedrag van hun kroost niet kunnen accepteren en dat is dan weer de straf voor de softe opvoedingen van de laatstgenoemden!
  Ijdele meisjes, die bovendien zichzelf haast opzettelijk dronken voeren tijdens het uitgaansleven , lijken me inderdaad verre van slim en ontzettend dom daar ze de gevolgen van hun losbandigheid vaak niet eens konden inschatten!
  Wat een domme ganzen eigenlijk toch ook, die 12 dronken meiden! Want vroeger was er zelfs een slogan die men haast lijkt vergeten te zijn en luidde: “Een slimme meid is op haar toekomst voorbereid!”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *