Lijstje

Ik las laatst een lang lijstje
vol onwijs grijze wijsjes
over meisjes met ijsjes
en reisjes vol eisjes

van die wijven met lijven
waarmee ze alles verkrijgen
die verwijzen naar wijzen
van blijzijn en venijn

en ze vissen naar prijsjes
tussen visjes en vijsjes
slaken koddige krijsjes en
verzoeken vrolijke wijsjes

over meisjes met ijsjes

René van Densen
René van Densen is schrijver, blogger, dichter. Hij treedt veel op in Gent, woont in Tilburg. Hij is de auteur van zeven bundels. Deze zijn tijdelijk allemaal gratis online te lezen via zijn website, RenevanDensen.nl. Verder is René de hoofdredacteur van Kutbinnenlanders.nl sinds de oprichting in 2008. In het verleden richtte hij Nachtburgemeesters.nl op (inmiddels ter ziele), was hij voorzitter van Stichting Clickburg (tbv het medium webcomics) en was hij hoofdredacteur én tekenaar van webcomics community Probeersel.com (bestaat nog altijd).

1 reactie

 1. De Egyptische farao Thoetmosis II, die het joodse volk ten tijde van Mozes onderdrukte, was niet bang voor vrouwen en meisjes en hij liet vooral joodse jongens doden opdat ze hem niet konden bedreigen. Wie weet kennen sommige leden van IS ook het verhaal over de rechtse Jakobijnse leider Jean-Paul Marat (1743-1793), een architect van de Terreur tijdens de Franse Revolutie en een vriend van Maximilien Robespierre.
  Marat was ooit bijna zelf eens veroordeeld geweest door het beruchte Revolutionary Tribunal maar toch vrijgesproken wat hem zijn leven uiteindelijk niet kon redden. Hij werd namelijk in zijn bad, Marat leed aan huidziektes en hij ging daarvoor in een schoenachtig bad met geneeskrachtig water zitten, door Charlotte Corday, een lid van de linkse Girondijnen, doodgestoken omdat zij hiermee wilde voorkomen dat Marat de Girondijnen zou uitroeien en ze zei hierna triomfantelijk: “Het is volbracht; het monster is dood!”
  Corday moest hierna voor dezelfde rechtbank terecht staan als Marat en ze voelde niets dan minachting voor de rechters die haar veroordeelden. Op een spotprent van dit proces hebben deze rechters een soort apengezichten of reusachtige lippen als van primitieve inboorlingen!
  En toen ze naar de guillotine werd gestuurd, tijdens een hevig onweer, liet Corday zelfs haar minachting voor de beruchte beul Charles-Henri Sanson blijken toen deze haar wilde beletten dat zij de valbijl zou waarnemen. Charlotte Corday zei tegen Sanson: “Meneer, u kunt mij niet beletten naar dit apparaat te kijken daar ik het volste recht heb het te zien!”
  Na haar onthoofding werd haar hoofd geschonden door een beulsknecht die daarvoor de gevangenis werd ingegooid en Robespierre zei later al dat vrouwen gevaarlijker waren dan men dacht al was zijn zus Charlotte Robespierre evenmin een katje om zonder handschoenen te pakken!
  De Duitsers hadden echter tijdens WO II vaak ook een gruwelijke afkeer van Russische vrouwelijke soldaten en scherpschutters en dezen werden vaak zonder pardon opgehangen, gefusilleerd, levend verbrand, opgehangen, verkracht enz. en de meest bekende Russische partizane, Zoja Kosmodemjanskaja (1923-1941), werd door de nazi’s gemarteld nadat zij Duitse schuren in brand stak en veroordeeld tot ophanging.
  Voor ze stierf aan de galg riep Zoja tegen de Duitsers: “U kunt in geen eeuwigheid alle 190 miljoen Russen gaan ophangen!”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *