Geachte heer Butkevicius,

Met plezier geef ik gehoor aan uw verzoek een stukje over Litouwen te schrijven naar aanleiding van de invoering van de euro aldaar per 1-1-2015:


Litouwen

Eerlijkheidshalve moet ik bekennen dat de rol die Litouwen in mijn leven gespeeld heeft alleen maar uiterst marginaal genoemd kan worden. Ik overdrijf niet als ik beweer dat Litouwen op geen enkele wijze ooit voor mij van enig belang is geweest. Dat begon al in mijn kindertijd. Bij ons thuis waren er allerlei landen en streken waarover niet of nauwelijks gepraat werd. Zo kan ik me niet herinneren dat Ivoorkust, Botswana, Ligurië of Anatolië ooit ter sprake kwamen, hoewel het mogelijk eens gebeurd is. Maar ik weet echt honderd procent zéker dat niemand het ook maar één keer over Litouwen heeft gehad. En dat was niet alleen bij ons thuis zo, maar ook bij vrienden, kennissen, buren en familie. Het leek wel of Litouwen volledig non-existent was. Zelfs landen en streken waarvan we wisten dat ze niet eens bestonden, zoals Midden-Aarde en Luilekkerland genoten in mijn omgeving meer bekendheid dan Litouwen. In die tijd voelde ik soms een raar soort leegte in me, net alsof ik iets miste. Het is nu niet meer te achterhalen, maar het kan best Litouwen geweest zijn, wie zal het zeggen? Via via hoorde ik eens over een middelbare scholier die bij een geschiedenisproefwerk zich geconfronteerd zag met de volgende opdracht: ‘Vertel alles wat je weet over de Perzen.’ Hij had opgeschreven: ‘De Perzen staan vooral bekend om hun tapijten, de zogenaamde Pérzische tapijten.’ Dat was alles. Maar als mij een dergelijke ‘vraag’ met betrekking tot Litouwers zou zijn voorgelegd, was het antwoord nog veel korter uitgevallen. Eigenlijk weet ik niet eens zeker of er in Litouwen Litouwers wonen en geen Litouwezen of Litourianen. Want bij ‘Litouwers’ moet ik eerder aan een Nederlandse zanger denken. Maar goed, Litouwen krijgt nu dus de euro. Dat lijkt me geen slechte zaak, want in Rotterdam, toevallig de woonplaats van eerder genoemde zanger, staat een euromast van wel 185 meter hoog. En die zet je er, lijkt me, toch niet neer als je ontevreden over de euro bent. Tot slot: misschien zou Litouwen iets aan zijn onbekendheid kunnen doen. Maken ze in Litouwen geen tapijten?

Spencer Brandsen

7 Reacties

  1. Hij is fijn! Ik kon ook alleen maar op Lee Towers komen. Was die pedofiele crechemedewerker geen Litouwer? Nee, dat was een Let. Net als z’n moeder, dat was ook al zo’n Let.

  2. Towers is in dit geval een vrije vertaling van Huijzer. Leendert Huijzer dus. Of Leendert Huijzert, zoals ze in Rotterdam vermoedelijk zeggen. Zoals ze vermoedelijk ook Lee Towerts zeggen.

  3. Na de eeuwwisseling was Leendert van plan met zijn zuster te gaan optreden als de Twin Towers, maar dat is toen niet doorgegaan.

  4. Litouwen had zich overigens, net als Estland en Letland, NOOIT bij de akelige EU moeten aansluiten of aan die gehate euro moeten beginnen! Ze hebben daar zelfs een deel van hun bossen in de uitverkoop gedaan voor biomassacentrales en ik hoop dat ze in de Baltische Staten dan ook weer HEEL snel uit de EU stappen!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *