Zzp’er is de klos

Het zit me toch niet lekker dat het juist de werkgeverskoepel is die een lans brak voor betere sociale zekerheid voor zzp’ers (met andere woorden: dat de overheid beter zorgt voor hun arbeidsongeschiktheid, pensioen etc.). Edele motieven? Of eigen belang?

Ik ga voor het tweede.

Het is in het belang van werkgevers dat werknemers van vaste dienst naar zelfstandigheid gaan. De sociale lasten van personeel in vaste dienst zijn niet om op te hoesten. Hoe duur is personeel eigenlijk? Laten we dat netto-bruto onzin varen, want daar lijkt de werkelijkheid niet op. De bruto-salarissen die je te overal genoemd ziet zijn namelijk niet het hele bedrag dat een werkgever voor een werkgever moet ophoesten. Een voorbeeld (afgeronde getallen):

– werknemer verdient netto 2.200,00€ per maand

– bruto 40.000,00€ per jaar

– werkgevers totaal kostenplaatje > 50.000,00€ per jaar.

Wat de werkgever betaalt is dus meer dan het dubbele van wat de werknemer op zijn bankrekening ontvangt. Natuurlijk willen bedrijven het liefst al hun personeel als zzp’ers inhuren!

De wet probeert dit te voorkomen. Bijvoorbeeld door een minimaal aantal opdrachtgevers te eisen. De verantwoordelijkheid ligt bij de werkgever: bereikt de werknemer het quotum van minstens 3 opdrachtgevers niet, dan betaalt de werkgever alsnog de sociale premies, met terugwerkende kracht. Moet hij zelf maar controleren of dat zo is. Door elk jaar een verklaring genaamd de VAR op te vragen bij werknemer. Die VAR wordt verstrekt door de belastingdienst en vormt het bewijs dat het ondernemerschap van werknemer goedgekeurd is door de overheid. Deze regel is een struikelblok voor de werkgevers: met meerdere opdrachtgevers kun je je personeel niet voltijds (en vaak ook niet vast) indelen. De bedoeling was dat voor hen personeel in vast dienstverband aantrekkelijker zou blijven.

Helaas blijken grote bedrijven hier geen last van te hebben. Ze manoeuvreren zich om deze regel heen door deals te sluiten met de belastingdienst om de enige opdrachtgevers van zzp’ers te mogen zijn. Fase 2 is het structureel ontslaan van vast personeel om ze weer in te huren als zzp’ers, die zelf voor hun inkomstenbelasting, pensioen, en wat dies meer zij moeten zorgen. Lekkere winst voor die bedrijven.

De kleine bedrijven zijn de klos.

Nu heeft de overheid ontdekt dat zzp’ers de schatkist teveel kosten. Zzp’ers, moet u weten, genieten belastingvoordeeltjes zoals startersaftrek en zelfstandigenaftrek. Een eenvoudige rekensom leert dat die voordelen voor de zzp’er zelf in het niets vallen vergeleken bij de berg aan sociale premies, verzekeringen en ondernemersrisico die ze nu zelf moeten ophoesten, maar daar heeft de overheid niets aan. Dus wil de overheid die douceurtjes afschaffen.

De zzp’er is de klos.

De grote bedrijven incasseren dikke winst, die naar aandeelhouders gaat. Tel daar de extra winstgevende robotisering en automatisering die ook niet terugstroomt naar de burger erbij op en het plaatje is compleet: het grootbedrijf lacht in zijn vuistje.

 

links:

Deals met de belastingdienst: http://sargasso.nl/deals-met-de-belastingdienst/

Plan van overheid omtrent zzp’ers: https://www.google.nl/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=4&cad=rja&uact=8&ved=0CEEQFjAD&url=http://fd.nl/economie-politiek/900370/kamer-schrikt-van-zzp-plannen-kabinet&ei=KkhbVOPEB42u7AaJ0YDwCQ&usg=AFQjCNF85M3RDkkZKnI0Q3pFBhKUs732mg&sig2=Micx5vZVRncGLIC1xedt3w

Vergelijking uurtarief werknemer/zzp’er http://www.nu.nl/zakelijk-opinie/2828085/uurloon-versus-uurtarief-appels-en-peren.html

Oud Zeikwijf
Beroepsbrokkenpiloot. Vloog nochtans op haar achtste reeds rakelings langs bergkammen om berggeitjes en bergmarmotjes te tellen. Is tot haar eigen verdriet gemodelleerd naar haar vader, een onbehouwen Italiaanse charmeur met een groot hoofd en een passie voor even belachelijke als tijdrovende hobby’s. Komt oorspronkelijk uit Frankrijk. Heeft in Japan gewoond. Woont sinds begin jaren ’80 in een boomhut op het Waterlooplein in ‘Magies Centrum Amsterdam’, van waaruit ze haar schrijfsels via rooksignalen aan de redactie doorseint. Ze schrijft ook voor AT5, Sargasso en voor Kutbinnenlanders. En op haar eigen stukje internet: oudzeikwijf.com.

1 reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *