Humphrey

Kent u de serie Yes, Prime Minister? Zo niet, bekijk eerst dit exemplaar alvorens verder te lezen.

Zo. U heeft kennis gemaakt met Humphrey.

Toen ik hem ontmoette, was ik heel benieuwd wie zijn pendant was in het Nederlandse kabinet. Wie was de belangrijkste ambtenaar van Nederland? Wie was eigenlijk de báás van Nederland? Want dat het land geregeerd wordt door ministers of minister-president, een kind weet dat dat niet zo is. Die wisselen om de paar jaar. Hoe wil je een land besturen binnen zo’n kort termijn? Je hebt amper de tijd te leren wie je ambtenaren zijn laat staan wat er (werkelijk) speelt.

Nee, dat besturen, dat doen de hoge ambtenaren, de zo geheten secretarissen-generaal al dan niet samen met de top van de AIVD. Ministers, die zijn hun puppets. Ze houden een schijn van democratie op om het volk zoet te houden (zoals veel van wat de hoge regionen kenbaar maken gedaan wordt om ons zoet te houden). Om ons de illusie te geven dat onze mening er toe doet, dat we de bestuurders werkelijk kiezen. Van die secretarissen-generaal is er één voor elke ministerie. De belangrijkste zijnde die van het ministerie van Algemene Zaken, die tegelijk führer van de AIVD is, u leest het goed.

Onze Humphrey bleek een vrouw te zijn. Kajsa Ollongren. Een stoot.

Jonkvrouw Karin Hildur Ollongren, telg van de Finse (en later Nederlandse) adel, geboren in Nederland, doctoraaltje geschiedenis aan de UvA, daarna even op de ENA geweest. In Frankrijk is dat een onverbiddelijke must voor elke overheidsdienaar qui se respecte (aldaar geen havist op een ministerpost, dus. Die Franse ministers praten ook allemaal met hetzelfde afwijkend accent, dat ze bij de ENA opdoen, let maar op, en als ze dat niet doen, tellen ze niet mee). Wat Karin daar deed en hoelang, blijft op haar CV onvermeld. Misschien heeft ze het een maandje uitgehouden. Hoewel het behalen van de kick ass concours d’entrée al voor zich moet spreken. Bij ons was ze tot voor kort ‘voorzitter van het wekelijks overleg van secretarissen-generaal, coördinator inlichtingen- en veiligheidsdiensten en hoofd van het kabinet van de minister-president.’ En moeder van twee kinderen.

Kajsa feminisme-is-voor-mietjes Ollongren. Onze Humphrey.

Maar nu niet meer. Onze huidige Humphrey, sinds augustus 2014, dat is Paul Huijts. Kajsa koos voor Amsterdam, waar ze naast wethouder Alles (Economie, Lucht- en Zeehaven, Monumenten, Kunst en Cultuur, Lokale Media, Deelnemingen en Stadsdeel Centrum), ook locoburgemeester is. Van het regeren van het land naar het regeren van de hoofdstad, de stap is niet zo gek als het klinkt. In deze tijd van vergaande globalisering en veronachtzaming van landsgrenzen (voornamelijk door machtige bedrijven) zijn het de burgemeesters van megapolen die de belangrijkste stukken worden op het schaakbord dat wereld heet.

Het kon ook niet lang duren eer wij, het domme volk, kruimels toegeworpen kregen van wat zoal bediscussieerd wordt op het stadhuis. Van een voormalige Humphrey verwacht je niet minder, niet waar, dan dat zij met gezwinde spoed het ene spectaculaire proefballonnetje na het andere de lucht in laat. Naast onspectaculaire kwesties moeten we het voorlopig doen met het plan voor de free zones. Regelvrije gebieden waar bedrijven vrij spel hebben.

Inzake onze (ex-)Humphrey ben ik ergens reuze blij dat het een vrouw is, en een moeder. Waarom? Een beetje misplaatste trots dat zij van hetzelfde geslacht als ik is, waarvan ik uit ervaring weet dat het je het moeilijker maakt om je te handhaven op de apenrots. Maar uit de overtuiging dat hoe meer moeders die apenrots bestijgen hoe makkelijker het voor hun opvolgers zal zijn.

Daarnaast ben ik vreselijk benieuwd wat zij in petto heeft en hoe dit werkelijkheid zal worden. Maar bovenal hou ik mijn hart vast.

 

http://www.algemenebestuursdienst.nl/organisatie/inhoud/algemene-bestuursdienst
http://www.algemenebestuursdienst.nl/organisatie/inhoud/topmanagementgroep
Secretaris-generaal van het ministerie van Algemene Zaken
Kajsa Ollongren: http://www.amsterdam.nl/gemeente/college/individuele-paginas/kajsa-ollon-gren/
CV Kajsa Ollongren: http://www.amsterdam.nl/gemeente/college/individuele-paginas/kajsa-ollon-gren/cv-kajsa-ollongren/
jkvr. drs. Karin Hildur Ollongren(1967), wethouder en loco-burgemeester Amsterdam.
De Ollongrens: http://nl.wikipedia.org/wiki/Ollongren
Yes, Prime Minister: https://www.youtube.com/watch?v=gmOvEwtDycs
Concours ENA: http://en.wikipedia.org/wiki/%C3%89cole_nationale_d%27administration#Recruitment_and_exit_procedures
Les Énarques:http://en.wikipedia.org/wiki/Énarque
Free zones: http://www.parool.nl/parool/nl/30700/OPINIE/article/detail/3781720/2014/11/03/De-gemeente-moet-bewoners-betrekken-bij-plan-vrije-zones.dhtml
Paul Huijts: http://www.algemenebestuursdienst.nl/actueel/nieuws/2014/07/04/paul-huijts-benoemd-tot-secretaris-generaal-bij-het-ministerie-van-algemene-zaken
Paul Huijts: http://www.algemenebestuursdienst.nl/organisatie/inhoud/wie-is-wie/k-2000-00067

Oud Zeikwijf
Beroepsbrokkenpiloot. Vloog nochtans op haar achtste reeds rakelings langs bergkammen om berggeitjes en bergmarmotjes te tellen. Is tot haar eigen verdriet gemodelleerd naar haar vader, een onbehouwen Italiaanse charmeur met een groot hoofd en een passie voor even belachelijke als tijdrovende hobby’s. Komt oorspronkelijk uit Frankrijk. Heeft in Japan gewoond. Woont sinds begin jaren ’80 in een boomhut op het Waterlooplein in ‘Magies Centrum Amsterdam’, van waaruit ze haar schrijfsels via rooksignalen aan de redactie doorseint. Ze schrijft ook voor AT5, Sargasso en voor Kutbinnenlanders. En op haar eigen stukje internet: oudzeikwijf.com.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *