Nu vooruit

Wetmatigheid: Als het aantal kiezers dat het spoor bijster is en het echt niet meer weet toeneemt, stijgt D66 in de polls. Dat is begrijpelijk want D66 weet het namelijk ook niet. Wat wil D66? Een beetje van dit en een beetje van dat en van zus en van zo, met als resultaat een egaalgrijze soep zonder ballen. Vlees noch vis [ Hun enige onderscheidende programmapunt is dat ze per se een gekozen burgemeester willen maar hoe belangrijk is dat? In de VS hebben ze gekozen burgemeesters en gaat het daar dan soms beter? Nou dan ]. Deze nietszeggende onbepaaldheid heeft de partij perfect op haar verkiezingsaffiche tot uitdrukking weten te brengen met de slogan ‘Nu vooruit’.

Want laten we deze kreet eens aan een kritisch onderzoek onderwerpen: Eerst ‘nu’. Nu. Ja, wanneer anders? Gisteren, overmorgen, volgend jaar? Kan in de prullenmand. Blijft alleen ‘vooruit’ over. Maar wat zijn de alternatieven? Achteruit wil niemand en links en rechts zouden wegvoeren van het veilige kleurloze midden, dus [om met Kees van Kooten te spreken]: Wat rest er dan anders aan je overblijfsel dan ‘vooruit’? Ik vind het knap: slechts twee woorden en toch drie keer niks. En om ze te bedenken waren niets eens spindoctors, pr-goeroes of dure reclameburo’s nodig. Want heel lang gelee – ons land was toen nog bijna zee – had iemand deze poster al gemaakt: http://www.geheugenvannederland.nl/?/en/items/RA01:30051001444105. Tel uit je winst.

Kunnen we uit het voorgaande concluderen dat D66 weinig voordeel zal hebben van het gebruik van hun jongste slogan? Dat zou voorbarig zijn. Want ooit was er een Amerikaan die president wilde worden en een verkiezingstoespraak eindigde met de woorden: ‘Landgenoten, ik zal u iets vertellen over uw toekomst! Uw toekomst ligt vóór u!’. Hij kreeg een staande ovatie.

3 Reacties

  1. Het zou toch aardig zijn als D66 dan, om z’n vleesch noch visch imago eens te onderstrepen, niet ‘NU VOORUIT!’ maar ‘HEDEN MOSSELEN’ als verkiezingsslogan zou hebben.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *