Nick Cave en de vloek van de smartphone

Wij wilde Nick Cave eigenlijk in de Heineken Music Hall zien, maar dat was uitverkocht. Dus werd het Düsseldorf. Een dag nadat ik mijn kaartjes voor Düsseldorf had gekocht, bleek dat Nick Cave een extra concert in De Heineken Music Hall gaf. Wij bleven bij onze keus.

Wij stonden zo’n vijf meter van het podium vandaan. Maar zodra Nick Cave bij ons in de buurt kwam hieven de mensen die voor ons stonden hun smartphones boven hun hoofd om Nick Cave te filmen. Zodat wij gedwongen waren om via een schermpje naar Nick Cave te kijken. De mensen met de smartphones keken ook via het schermpje naar Nick Cave. 

Nick Cave vond het maar niks. Geregeld paste hij al zingend zijn teksten aan om de iPhone te vervloeken. In het nummer Stagger Lee voert Cave een seriemoordenaar op die in café The Bucket of Blood onder andere de barman en de duivel himself naar z’n moer helpt. “And in came the devil with an iPhone in his hand”, gromzingt Nick Cave naar iemand met een iPhone in z’n hand. De iPhoner blijft stug door iPhonen. Of het interesseerde hem niet of hij lette niet op.

Dat laatste is goed mogelijk, want als je filmt, dan concentreer je je op het filmen. Je bent bezig om Nick Cave zo scherp mogelijk in beeld te brengen, niet om te luisteren naar zijn muziek. Ik zag het ook tijdens een op tv uitgezonden concert van Adèle in de Royal Albert Hall. De camera die achterin de zaal gepositioneerd was, registreerde talloze oplichtende smartphones. Zo voor de neutrale toeschouwer had het wel iets, al dat witblauwe licht. De smartphone als vervanger van de aansteker. Maar je vraagt je wel af waarom die mensen dat doen. Het lijkt me niet dat ze die opnames nog vaak zullen terugzien. Zouden ze alles op YouTube gooien? Gezien de ‘ongeveer 2820 resultaten’ die Nick Cave Dusseldorf 2013 oplevert, vrees ik van wel. En wat heb ik daaraan? De beelden zien er niet uit en het geluid is kut. Er is vast wel een Franse postmodernist die er iets ingewikkelds over kan zeggen.

Na afloop van Nick Cave in Düsseldorf vormden de Duitse opruimers een soort menselijk lint dat zich over de gehele breedte van de concertzaal uitspreidde. Zoals je met z’n allen door het water waadt, op zoek naar een drenkeling, zo waadden ze door de concertzaal. Binnen het kwartier was de zaal leeg en schoon. Geef die Duitsers een gemeenschappelijk doel en ze gaan ervoor.

Molovich
Erkend miskend genie. Motto: succes is voor losers.

10 Reacties

 1. Ze doen dat alleen maar om later te bewijzen dat ze ‘erbij waren’ en dus totaal hip zijn. Telefoonfilmers willen vooral opscheppen: “kijk, gisteren was ik bij Nick Cave en o ja, vorige maand was ik op Ibiza bij Armin”.

  1. Het is vast een statusdingetje, net zoals die mensen die in september nog rondlopen met een Lowlandspolsbandje. Ik zou al wel blij zijn als zou gelden: een filmer is geen kletser. Dat het stomme filmers zijn.

 2. Maar je zou zeggen: één klein stukje film bewijst genoeg. Maar ze staan het hele concert met hun handen omhoog. Straks blijven ze erin.

 3. Ergens heb ik nog een live-opname van een concert van Nick Cave, uit het pre-mobieltjestijdperk, gok ik. Hij wil het nummer The Shipsong inzetten, maar eerst heeft hij een verzoek aan het publiek:’before we play the next song, I have a request, we want to make a deal with you, will you be so kind NOT to wave with lighters during the next song? Do we have a deal? Om dan te besluiten met: And if you see anyone with a lighter, you know what to do (kleine pauze)… kick the fuck his head in!

 4. Read this and choke on it:

  http://xkcd.com/1314/

  Citaat:
  If ‘other people having experiences incorrectly’ is annoying to you, think how unbearable it must be to have a condescending stranger tell you they hate the wa you are experiencing your life at just the moment you’ve found something to remember.

 5. Kijk, van mij mogen ze zoveel foto’s en video’s maken van Nick Cave als ze willen. Het probleem is vooral dat ze mij dwingen naar Nick Cave te kijken zoals ze zelf naar hem kijken, namelijk via het schermpje dat ze boven hun hoofd houden. Terwijl hij verdomme recht voor me staat, kon ik ‘m niet zien.

 6. Om even een voorbarige reactie op de iPad of smartfone te geven: Je hoeft misschien zelfs niet eens meer een echte autist te wezen om preoccupaties te bezitten omdat de gemiddelde doorsnee mens ook overal aan verslaafd kan raken, of het nou om fantasie of de werkelijkheid gaat, waaronder ook het gebruik van smartfones.
  Ik deed in 2016 in de Efteling, waar toen een compleet leger bezoekers overal daarmee op Pokemon-jacht ging, niettemin zelf niet eens mee aan dit gedoe omtrent Pokémon (ik voel me niet echt tot dit figuur aangetrokken) omdat ik zelf geen smartfone of iPad bezit en verder ook niet eens nodig heb en ik bezit persoonlijk talloze preoccupaties die ik liever niet altijd deel met anderen al weten enkelen op Nurks dat eventueel wel.
  Recent geleden zag ik op youtube in 2016 een tekenfilm van ‘The New Adventures from Peter Pan – Stuck’ waarin de hoofdpersoon, na zijn vele bezoeken aan de Darlings in Londen, op zijn beurt verslaafd raakte aan computers, smartfones en een iPad om, tot grote ergernis van John en Michael Darling, eveneens computerspelletjes te gaan spelen al ging Peter Pan vast niet op Pokémon-jacht.
  Zijn vriendinnetje Wendy Darling daartegen besloot om in Neverland op jacht te gaan naar een magische sextant (navigatie-instrument). Wendy riep daarvoor de hulp in van haar vier vriendinnen; Cynthia, Tiger Lily, Maia, Meera (allemaal stoere jongedames en grotendeels gekleed in jeans) en van haar rivale, het elfje Tinkerbell.
  Deze sextant bevond zich echter in handen van kapitein James Haak, de aartsvijand van Peter Pan, en de meiden dachten dat ze deze gemakkelijk beet konden nemen en vlogen toen naar zijn schip toe. Helaas praatte de domme Tinkerbell haar mond over de sextant voorbij waarna de zes jongedames meteen waren uitgejaagd en door de piraten werden overmeesterd!
  Hierna werden Wendy, Cynthia, Tiger Lily, Maia, Meera en Tinkerbell allemaal opgesloten in het ruim met hun handen op de rug gebonden! En toen beseften de zes meisjes opeens dat de jacht op bepaalde “magische” dingen helaas vaak anders uitpakken dan men toch verwacht!
  Gelukkig wisten ze in het geheim Peter Pan, John en Michael te waarschuwen waarna dezen als een soort dappere ridders (?) op jacht gingen naar Haak om de zes domme “jonkvrouwen” uit diens handen te redden en als Haak een smartfone zou hebben gehad dan kon hij daarop beter op zijn aartsvijand, de monsterlijke krokodil, gaan jagen in plaats van op Peter Pan of Pokémon!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *