Aanpassingen

Aanpassingen

Met de Sint in aantocht en de hevige commotie rond de legitimiteit van Zwarte Piet vindt de CCI, de Commissie Culturele Integratie, het tijd worden om ook enkele randverschijnselen van het feest aan te passen aan de veranderende maatschappelijke omstandigheden.
Zo bepleit ze het afschaffen van de rijmdwang tijdens het voorbereiden van de surprises. Veel niet westerse allochtonen missen de taalbeheersing die het rijmend sinterklaasvers verlangt. Daarom wordt met ingang van dit jaar een nieuwe verordening uitgevaardigd die het mogelijk maakt om ook gedichten te schrijven waarin men Piet op toppie of cadeau op taai taai laat rijmen.
Ook traditionele lekkernijen dienen een meer multi-cultureel karakter te krijgen. Zo wordt het de banketbakkerijen aangeraden om de marsepeinen varkens in de etalage te vervangen door geitjes en schapen van hetzelfde ( halal) ingrediƫnt. Mits ze ritueel worden aangesneden.
Tevens dient er op te worden toegezien dat de zak van Sinterklaas is vervaardigd uit Fair Trade jute uit daartoe aangewezen ontwikkelingslanden en dat te strooien pepernoten klimaat neutraal zijn gebakken. Als supplement verschijnt in een later stadium de canon van correcte Sinterklaasliederen waarin bijvoorbeeld regels als ‘ kom maar binnen met je knecht’ en ‘zijn knecht staat te lachen’ het woord knecht vervangen zal worden door ‘persoonlijk assistent’.

Dat tijdens het aanbieden van het eindrapport de eerste ruiten van het
secretariaat werden ingegooid ziet de Commissie als een bewijs van
de urgentie en het nationale belang van haar activiteiten.

2 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *