Sinterklaas 2.0

“Kippfest,” vragen mensen mij vaak, “Waarom ben jij tegen het afschaffen van Zwarte Piet? Ben jij racistisch ofzo?”
Nou ja dat zowieso, hoewel dat hier weinig mee te maken heeft (ik ben namelijk zo gillend hardcore racistisch dat ik Zwarte Piet eigenlijk niet vind kunnen omdat hij zwart is. “Ja maar…” denkt u nu, maar nee. OMDAT hij zwart is) en omdat ik al duizend keer heb gezegd: ik ben zo racistisch dat het niet meer racistisch is. Ik heb een pestpleurishekel aan ALLES en iedereen op basis van alles. Huidskleur, geloof, een bril, een stom irritant loopje, katteneigenaren of hondeneigenaren, ach, hou op, schijt uit. Alles. Rot op.

He, maar ik heb ook een greintje beschaving in me flikker, dus probeer ik al die gedachten van “IK WIL JOU GODVERDOMME IN DE BRAND STEKEN, TERING(vul hier een zwaar beladen term in voor wat dan ook. Als het maar pijn doet)” een kleeeeein beetje terug richting onderbuik te duwen zodat het verstand zelf een beetje kan bepalen of iemand de moeite waard is er normaal mee om te gaan of niet. Lukt vooralsnog prima! Ik ken zelfs allochtonen die ik niet eens als zwaar minderwaardig aan mij beschouw! Applaus voor mezelf!!! Ik geef toe, het is verdraaid taai om bij een discussie over een kinderfeest niet keihard “KANKERNIKKERS!!!!” te gillen naar iemand die wel zijn vraagtekens zet bij de correctheid van zwarte piet, maar ha, dat kennen we vast en zeker allemaal wel, niet?

Maar wat dan, vraagt u zich vast af, als je zo je best doet te doen alsof je beschaafd bent, wat is dan je bezwaar tegen Zwarte Piet afschaffen? (“Nee Kippfest,” zeggen ze dan, “Niet afschaffen, maar veranderen.” ja ok kom ik zo wel op terug ok?)
Nou, deels omdat ik zo reactionair als de pleuris ben. Pavloviaans. Als iemand zegt “Boehoehoe ik voel mij gekwetst dus moet jij…” IK MOET HELEMAAL NIKS SLAPPE KANKERHUILDWAAS, AFKANKEREN MET JE EISENDE KANKERGEJANK nou dat dus, dus dat helpt niet mee aan meewerken, zeg maar, niet.

Wat ik dan wel weer leuk en leerzaam vind, op zich. Want nu ik me eige achterlijke lompe kutgeloof zit te verdedigen (“Zo bedoelen we het allemaal niet”) begrijp ik eindelijk waarom die moslims zo overspannen reageren op Wilders met zijn “Joh verander gewoon die lompe koran joh hee.”
En nou begrijp ik dat de wereld vooral bestaat uit domme reactionaire types (zoals ik, he, mea culpa en alles) en domme figuren zoals Geert Wilders en Quincy Gario wiens idee van een issue oplossen het in de brand steken is. Hee, en al dat begrip maakt me toleranter ook, dus helpt die ongein nog ook! Goed gedaan hoor! Klap klap klap!

Deels is het ook dat ik het geen racisme vind. NOU. Dat heb ik geweten. De cognotieve dissonanties en white priviliges en “Hij heeft zeker kroeshaar en rode lippen van de schoorsteen”s vlogen me links en rechts om de oren. Mijn favoriet was het pseudogoedmakende “Je bent geen racist als je het Zwarte Piet ok vind! Je bent alleen een racist als je Zwarte Piet ok blijft vinden.”
Want snap ik niet dat. Nee, antwoordden ze zelf al voor mij, dat snap ik niet, want ik kan het als blanke niet snappen.
Ah ja, de drogredenen! Voor wie daarvan houdt was deze discussie een waar feestje. Ik heb er minstens twee nieuwe weten te ontdekken:

Argumentum ad Zwaksteschakelliam (die kwijlende debiel vind wat jij vind, en de onzin die hij roept bewijst dus mijn gelijk)

en natuurlijk de:

Reductio ad Drogredenium (in plaats van de focus op het onderwerp te houden alleen focussen op andermans gebruik van drogredenen)(zei hij inderdaad met licht knipogend gevoel voor ironie. Ik vind het trouwens best gaaf hoe het benoemen van deze drogredenen in deze discussie beide drogredenen zijn van dezelfde soort! Fok ik ben of echt geniaal of dit is echt de domste discussie ooit.)

Sterker nog, als je echt een feestje wil beleven, moet je het jezelf eens flink moeilijk maken: zoek de argumenten in deze discussie op die GEEN drogredenen zijn.
“Impliceer je daarmee dat dit moeilijk of misschien zelfs onmogelijk is?? Kippfest???” vragen de mensen mij dan geschokt. Nou ja, het zal me logisch lijken. Omdat deze hele discussie niet logisch is. WE HEBBEN HET OVER ZWARTE PIET MENSEN. Een discussie daarover is ongeveer net zo zinvol (en logisch) als een theologische discussie over de bijbel. Laten we daar maar de moeder van alle drogredenen voor verzinnen:

Drogoorzaak (een compleet belachelijke stelling als basis van je discours houden, zoals “God wil eigenlijk dit en niet dat” of “Zwarte Piet is racisme”)

Dus hop jongens, angels terug in de broek, iedereen rustig gaan zitten en BEK HOUDEN. EN LUISTEREN. Kippfest legt het wel ff uit:

Is Zwarte Piet racisme?

Nee.

Is een neger uitschelden voor Zwarte Piet racistisch?

Ja.

Is het idee van Zwarte Piet als een domme negerkarikatuur racistisch?

Ja.

Is het idee dat Zwarte Piet donker is door de schoorsteen racistisch?

Nee. Dat is gewoon kankerdom.

Is het concept van Zwarte Piet als hulpje van Sinterklaas racistisch?

Wat jij wilt.

Maar is Zwarte Piet bedoeld als racistisch karikatuur?

Ja. In 1850 naar alle waarschijnlijkheid wel, ja.

Ja maar nu dan?

Nee. Nu waarschijnlijk niet meer, nee. In zijn hele groffe algemeenheid brutaal gezegd.

Ja maar nu ben ik in de war.

OMDAT JE KANKERDOM BENT. Echt, wat is hier moeilijk aan? Zwarte Piet is een ABSTRACT BEGRIP. Een minstens 150 jaar evoluerend CONCEPT. Dat is zo racistisch als je zelf wilt dat het is. Veranderd met de tijden, veranderd met context, is NOOIT en voor niemand OOIT hetzelfde. HET IS NIET ABSOLUUT! En je maakt het ook niet absoluut door te zeggen “Het gaat niet om hoe het bedoeld is, het gaat om hoe het ervaren wordt door mij” Echt pleur op lik me poepgat. NUANCE. CASE BY CASE.
“Ja maar Zwarte Piet is altijd een domme knecht” JA NEE SINTERKLAAS IS EEN LICHT. Hee weet je waarom al die gasten dom zijn? Omdat domme mensen “grappig” zijn. En dat hele kankerfeest “grappig” moet zijn. Ach fuck op nou word ik alsnog meegezogen in die non-discussie. Wil je een zinvolle discussie over het Sinterklaasfeest? Hou het eens bij deze stelling:

– Is het terecht dat Zwarte Piet als racistisch wordt ervaren?

Antwoord: hee racisme? Racisme is slecht! We gaan eens juridisch toetsen of het racisme is, via de rechterlijke weg, in plaats van 20 jaar lang irritatie opwekkend blaaablaaablaaaa over heen en weer. Is het antwoord “Ja, duidelijk, racisme want…” nou DAN VERANDER JE DIE PIET. Is het antwoord “Nee” of “Nou ingewikkeld” weet je wat dan? Dan gun je elke gek lekker zijn of haar mening, en probeer je er elkaar niet mee lastig te vallen. He, we zijn mans genoeg om te zeggen “Joh Christen laat jij je onschuldige kinderen maar lekker doodrotten aan de mazelen, moet je lekker zelf weten het zijn JOUW kinderen.” Daar staan we ook niet voor de poorten van de bible belt te schreeuwen om verandering. Op gepaste afstand doen we dat. Zoals het hoort. Als beschaafde mensen. Op interpersoonlijk niveau bepalen we wat we daarmee doen (rekening mee houden (elke gek immers zijn gebrek) of dddooeeeiiii zeggen, op landelijk niveau DOEN WE GEWOON FUCKING RELAXED. Ok? Ok. Ik heb een kankerhekel aan kerst en halloween en oud en nieuw, dat ga ik ook niet voor iedereen verpesten dan. Dat vier ik lekker op me eige aparte manier. Als je rekening met alles en iedereen moet houden als samenleving dan HEB je geen samenleving. Dan heb je een verzameling zich aan elkaar irriterende individuen. Leven en laten leven, sukkels. Niet opdringen aan elkaar.

Maar, dit is allemaal deels. Waarom ik Zwarte Piet niet wil veranderen/afschaffen? OMDAT ALLE VERANDERINGEN DEBIEL ZIJN. Ja nee paarse piet. Ja nee REGENBOOGPIET. PISWOEDEND WORDT IK VAN DIE ONZIN. Pleur op met je veranderingen. De enige goeie veranderingen zijn verbeteringen. Molovich had een paar intens goeie, en laatst op feestboek kwam iemand met het idee door Zwarte Piet te vervangen door kruidnoot schietende vechtrobots. Kiiiiiijjjjjk dan praten we. Zwarte Wie? Tradiwat? En daarna kwam de heer van Densen nog even met de room op de taart: DRONES.

“Nee maar think about it. Drones die spioneren voor het boek. Pepernoten strooien is ook een eitje. Huizen binnendringen, check. Qua privacy statement en up to date brengen van het feest is dit ook machtig mooi: Sinterklaas, de enige die meer van u weet dan Obama (oeps, ik bedoel daar geen ondergeschiktheid mee MENSEN). En dat de drones in dienst staan van de Sint, daar hoeft ook niemand aan te twijfelen, totdat plots de AI voor zichzelf gaat denken op Judgement Day en dan is het aaaaaaaagh blgghgrrhhhll piew piew piew woef woef kaiiiie piew piew oke ik sla door.” – René van Densen, 2013

Nuff said. Focus je op belangrijke dingen. Sinterklaas cool maken.

10 Reacties

 1. Bedankt, eindelijk eens ’n fatsoenlijk stuk over de pietenkwestie en dat werd tijd ook want de zaak begint gierend uit de klauw te lopen. Ik was dit jaar betrokken bij het ‘casten’ van de nederlandse zwartepieten en daar kwamen dus ook zwárte jongeren op af en die moet je dan zeggen dat ze afgewezen zijn omdat ze zwart zijn en alleen blanken in aanmerking komen die daarna zwart geschminkt worden. En dat blánke zwartepieten al bijna niet meer door de beugel kunnen dus zwárte zwartepieten helemáál niet. En dan krijg je dus van ‘Huh, oewat is dat nou voor een flauwekeul?’ en inderdaad, ga het ze maar eens uitleggen! Want de vetzakken – pardon: obesitaspatiëntjes – die je naar huis stuurt kun je nog wel wijsmaken dat een piet in staat moet zijn een galopperende schimmel bij te houden, maar dat je zwarte jongeren moet discrimineren om racisme te voorkomen of zoiets, dat gaat er bij niemand in, zelfs niet bij een zwarte jongere. Kippfest, je hebt helemaal gelijk. Het Sinterklaasfeest met alles wat daar bij komt kijken is gewoon wat het nú is, wat het gewórden is in de loop der tijd en moet gewoon blijven zoals het is ook al doe ik er zelf niet aan. En verder geen gezeur over vroeger. We gaan toch ook niet voorstellen om het werkwoord ‘negeren’ af te schaffen omdat de oorsprong daarvan.. o shit, ik moet geen slapende honden wakker maken..

 2. Op auto radio was een spokesperson die vond dat het slavernij was. Tenminste, het deed hem denken/herinneren aan vroeger. Want slavernij was gisteren afgeschaft. Dus BOE!!! TRAUMA VOOR LEVENDE PERSONEN!!! FCUK KINDERFEESTJES EN DIE ENGE BLANKE MANNEN (clowns).

  1. Fuck ook stropdassen, want jeweetoch, symbool voor de rijke onderdrukkende Romeinse machthebbers. VERBOTEN! Of weet je wat, stel je niet aan als een kleine baby en vier je eige feestje en slik als een dapper baasje dat anderen het feestje anders vieren. Kanker toch op met dat zielige gezeur. “Mweh mweh mweh verander, verander verander” nou dan verander je het. “Mweh mweh mweh jij moet het ook veranderen.” OPKANKEREN! Man ik snap niet eens het verband tussen “dom” en “neger”. Wie de fuck is er dan de racist?
   “Hee valt het jullie ook zo op dat goblins lijken op joden, met die haakneuzen en demonische uitstraling en lust voor geld, wat een schande!”
   (http://eu.battle.net/wow/de/forum/topic/2393920248)
   Wie is er dan de racist?

 3. quincy gario vuile aidsaap.
  die nikkerterrorist moet gedeporteerd worden net als insayno,prem en al die andere jankzwarten.
  elke neger die zch morgen misdraagt moet gedeporteerd worden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *