Stof (8)

Mijn aanname was niet helemaal juist. Ze hadden geen schepper, maar een beschermer nodig. Een beschermer tegen de natuur, maar ook tegen de andere kampen en nederzettingen. Alles wat ze maakten stond onder dreiging van verwoesting of plundering. Het dorp pag er nu goed bij, maar dat gaf geen garantie voor morgen of de dag erna.

Hugo begon over het boek, over wat ik gelezen en geleerd had. Theorie was één, maar de praktijk bleek van een heel ander niveau te zijn. Hij zette een schaal op de tafel voor mij. In die schaal zette hij een stammetje. Hij vroeg mij het in brand te steken. Zonder hulpmiddelen. Ik dacht aan het boek, aan de verhalen die er in stonden, maar ook aan de instructies. Ik legde mijn hand op het stammetje en concentreerde mij. Ik beelde mij in hoe het begon te vonken en vervolgens in brand vloog. Ik opende mijn ogen. Hugo keek mij aan, het stammetje stond nog, maar ik lag naar het plafond te staren.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *