Shownieuws

Er was afgelopen week echt Geen.Bal.Op.Tv. Behalve Shownieuws, maar kijken mensen daar echt bewust naar?

Een tijdje geleden hoorde ik op de radio dat een of andere topman van Google een kritisch boek had geschreven over China. Hij zou harde noten hebben gekraakt over de manier waarop de Chinese overheid de internetvrijheid van haar burgers beperkte.

Ik stelde me zo voor dat China zich nog eens omdraaide en verder snurkte. Maar het zette me wel aan denken. Er was immers nogal wat kritiek toen Google haar diensten aan de Chinezen ging aanbieden. Om deze diensten aan te mogen bieden in het enorme land moesten ze immers tegemoet komen aan de eisen van de Chinese overheid. Ze moesten concessies doen die ze gezworen hadden nooit te doen. ‘Don’t do evil,’ was immers hun motto. Als argument om toch de Chinese markt te verkennen, zei Google dat een beetje vrijheid beter is dan helemaal geen vrijheid.

Maar nu het boek van de Google-topman was verschenen, werd me duidelijk dat er nog een argument was om het te doen. Immers, door concessies te doen aan de Chinese overheid, mag je de Chinese markt verkennen, waardoor je een uniek kijkje achter de schermen krijgt. Waarna je er harde noten over kan kraken. Wellicht zou Google dat nu bij de CIA kunnen doen. Ons precies vertellen op wat voor manieren de CIA mijn gegevens gebruikt. Zou ik wel sympathiek vinden. Is het minste wat een bedrijf dat ‘don’t do evil’ als motto heeft voor ons kan doen.

Wat dat betreft is Facebook eerlijker. Die komt er tenminste voor uit dat ze hun reet afvegen met mijn privacy. Weet je meteen waar je aan toe bent. Al mijn gegevens worden doorgesluisd naar partijen die er baat mee hebben om te weten wat ik eet, drink, draag, kijk, koop, waar ik naartoe ga en met wie ik afspreek. Zo’n Amerikaanse overheid kan er ook nog wel bij. Het past volledig in Zuckerbergs filosofie dat privacy niet meer bestaat. En niemand die er moeilijk over doet.

Wat dit allemaal met televisie te maken heeft? Nou, ja, niks eigenlijk. Behalve dan dat ik hierover zat na te denken tijdens het kijken naar SBS6 Shownieuws. Met Bridget Maasland die daar een beetje de halfdronken ijskoningin staat te wezen, naast twee nichterige sidekicks die heel weinig te melden hebben. Collega Beau van Erven Dorens was weer eens de gracht in gesprongen om een boekje te promoten. Dit keer samen met drie van zijn vier zonen. Het boekje gaat over jonge vaders. Dan was er nog een SBS6-programma dat net was afgelopen, getiteld ‘Bloed, zweet en tranen’, waarin dé volkszanger van Nederland was gekozen. Er werden wat outfits van bekende mensen besproken. Béyonce had iets heel ergs gedaan door een sweater te dragen. En Angelina Jolie had geen borsten meer, maar droeg toch een mooie jurk. En dan was er nog iemand in de studio die samen met Barbra Streisand op het podium had gestaan. Barbra bleek doodsbenauwd voor bomaanslagen.

Afijn, ik kon me moeilijk voorstellen dat er mensen zijn die hier bewust op afstemmen.

 

 

[Dit stukkie verscheen op Sargasso]

Molovich
Erkend miskend genie. Motto: succes is voor losers.

6 Reacties

  1. Ik wil me liever niet voorstellen wat die 592.000 mensen gedaan zouden hebben als ze NIET naar schownieuws hadden gekeken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *