Game of Thrones, Jeroen Krabbé en de badmuts van Zwolle

Wil je de nieuwe Game of Thrones bekijken, blijkt het Memorial Day te zijn. Dan maar even naar De Wereld Draait Door. Waar Jeroen Krabbé zat. Altijd leuk.

Vaste prik op de maandagavond. Mijn vrouw is nog niet thuis. Ik sluip heimelijk naar wat louche krochten op het internet. Zo ook gisteren. Ik tik Game of Thrones s03e09 in het zoekscherm. Geen resultaat. Ik tik enkel Game of Thrones in. Aan weerszijde van de resultaten word ik verlekkerd aangekeken door zogenaamd oudere vrouwen die mij willen neuken. Bovenin een banner waar op ik lees dat ook lelijke wijven behoefte hebben aan een lul.

Maar de nieuwste Game of Thrones die zijn opwachting in de resultaten maakt, is episode 8 van seizoen 3. Geen spoor van episode 9. Ik  merk een lichte trilling in mijn handen. Ik ga naar de officiële site van Game of Thrones. De hoofdrolspelers op de voorpagina zitten in hun eigen wereld. Ze beleven stuk voor stuk duistere tijden en hebben zo hun eigen problemen.

Problemen die in het niet vallen met mijn probleem: dat ik de nieuwe aflevering niet kan downloaden. Op het forum van Game of Thrones schrijft iemand dat het hem geen reet kan schelen dat het een ‘holiday weekend’ is. Navraag op Twitter leert dat het de dag ervoor Memorial day was. De Amerikanen eren hun soldaten. Op Wikipedia lees ik dat er op die dag vaak sportieve evenementen worden georganiseerd, zoals de Indy 500. Waarom dan wel brullende motoren en geen rinkelende zwaarden?

Dan nog maar even kijken of De Wereld nog steeds Door Draait. Blijkt Jeroen Krabbé er te zitten. Mooi. Jeroen Krabbé maakt mij altijd bijzonder vrolijk. De man die valse bescheidenheid tot kunst heeft verheven. Hij denkt zelf dat hij schilder slash acteur slash regisseur is. Maar zijn werkelijke kunst is de valse bescheidenheid. Het begint al meteen goed. Jeroen Krabbé heeft een kindertekening van zichzelf meegenomen. Op de achterkant heeft zijn vader geschreven wat de kleine Jeroen, amper vier jaar oud en drie turven hoog, over zijn eigen tekening zei. ‘Dit is wel een beetje gênant’, introduceert Jeroen Krabbé zijn kleuter-ik die aan zijn vader had verteld dat de tekening Leonardo da Vinci en een spinnenwiel voorstelde. Vintage Jeroen Krabbé. Glunderend vertellen dat je het heel gênant vindt dat je een wonderkind was.

De tentoonstelling van Jeroen Krabbé over zijn kindertekeningen zal te zien zijn in Museum de Fundatie te Zwolle, waar ik woon. Dit museum heeft een nieuwe vleugel. Of eigenlijk een nieuw dak. Met twee nieuwe verdiepingen. Dit nieuwe dak is een gigantische, uit kleine tegeltjes bestaande, champignonvormige puist, die staat te schitteren op een gigantisch lelijk zandkleurig staaltje neoclassicisme. Een gedrocht op een gedrocht. Fantastisch! Bijna dagelijks fiets ik door de straat waar het museum staat en zie ik het lichtblauwe gevaarte tussen de huizen opdoemen. Als een ruimteschip. Het gevaarte verdient een bijnaam, bedacht ik me laatste. Het Stedelijk Museum heeft ‘de badkuip’. Museum de Fundatie heeft ‘de badmuts’.

 

[Dit stukkie verscheen op Sargasso]

Molovich
Erkend miskend genie. Motto: succes is voor losers.

5 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *