Kerry ontmoet Chinese president Xi op een ‘kritiek moment’

wc-papierDe Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry had vanochtend in Peking een ontmoeting met de Chinese president Xi Jinping. Volgens Kerry vond de ontmoeting plaats op een “kritiek moment”. Hij refereerde aan de precaire situatie van de Chinese president op het moment dat ze elkaar zagen.

“Jinping schuifelde door de kamer met zijn broek op de hielen”, vertelt Kerry. “Eerst kon ik de situatie niet goed inschatten, maar toen ik een blik wierp op zijn achterste begreep ik de ernst van de zaak.” De Chinese president was zonder wc-papier komen te zitten op het presidentiële toilet. Nu was hij op weg naar de badkamer van zijn vrouw.

Kerry aarzelde geen moment. Hij pakte Xi vast en tilde hem horizontaal de kamer uit. Vastberaden liet hij de Chinese president op het tweede toilet zakken. “Als ik dat niet had gedaan was het waarschijnlijk een smeerboel geworden”, legt Kerry uit. “Ik moest snel handelen, voor overleg was geen tijd.” Toch voelde de Chinese president zich volgens Kerry geenszins in zijn eer aangetast. “We staan de laatste tijd voor grote uitdagingen. Dat brengt dan misschien veel gedoe met zich mee, het heeft ons wel dichter bij elkaar gebracht. We weten precies wat we van elkaar kunnen verwachten.”

Eerder vanochtend had Kerry al gesprekken met premier Li Keqiang en de Chinese minister van Buitenlandse Zaken Wang Yi. Het belangrijkste doel van Kerry’s bezoek aan Peking is het verminderen van spanningen.

Bron: nrc.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *