Wellness

 

Ik ben snipverkouden. “Ja duh, natuurlijk ben je verkouden” zult u roepen “dat komt door de kou dinsdag op de Valreep.” Maar, waarde lezer, ik heb de hele winter niets anders gedaan dan feesten aflopen bij de Valreep, met -15 zelfs, en heb het allemaal glansrijk overleefd. Dinsdag stuiterde ik rond in mijn t-shirt. Op een feest heb ik het niet gauw koud. Ik drink dan een pils of 2 en dans als een bezetene. Nee. Verkouden word ik steevast ALS IK MET NAT HAAR NAAR BUITEN GA. Ja. Elke. Keer.

Dus niet het partyen in een kraakpand maar het bezoeken van een chique oord de dag erna heeft me dit keer de das om gedaan. Om mij in stijl te laten bijkomen van de vermoeienissen rond het Blogbal had vriendin B. mij uitgenodigd bij de Zwaluwhoeve, bij Harderwijk in de buurt. Ik ben nog van de tijd van sauna’s in kraakpanden (de Binnenpret, weten jullie dat nog?), nu zijn het “Wellness Resorts”. Je zou denken dat met de upgrade van de naam een evenredige shifting naar een bekakter publiek zou optreden maar niets is minder waar. In de jaren ’80 was de sauna nog iets van de avant garde. Nu is het van gansch het volk. Net als met vliegreizen.

Ik keek er van op. Ik had me een oase van rust voorgesteld, bezocht door ladies die bedachtzaam schoven in smetteloze witte badstofgewaden, hun hoofd gewikkeld in dito cornetto’s. Ik had dan ook, puberaal tegendraads als ik meestal ben, mijn tijgerbroek van het Blogbal van onder het bed geplukt en aangetrokken, nog vies van het zweet, het rond het kampvuur zitten en het poepen op gore toiletten. Die broek stak ik in mijn dagelijkse laarzen. Ik dacht opzien te baren te midden van al die rijke dames met hun gepoetste designers-schoenen. Bij de ingang openbaarde zich mijn vergissing in al haar weemakende splendeur: de brede hal voor de vele incheck balie’s stond tjokvol plebs, stuk voor stuk en ongeacht hun formaat in skinny jeans gestoken, bontkraagjassen uit de Zeeman en laarzen van Van Haren.

Diezelfde meute kwam je vervolgens overal tegen, in dit vierkante kilometer labyrint van gangen, deuren, douches, eetzalen en buitenplaatsjes. De plattegronden waren op, waardoor wij de hele middag voornamelijk in diezelfde gangen hebben rondgedwaald, ons een weg banend tussen walrussen in bonte badjassen. Het is dat mijn vriendin met mij was, anders had ik nimmer enige sauna bereikt. Ik heb namelijk het oriëntatievermogen van een bacterie.

Wij hebben wel een paar sauna’s, hot tubs en nog meer zulke warme dingen bereikt. Ons viel voornamelijk op dat je fantastisch opknapt na zo’n middag. Niet alleen door de aquatieke weldaden, maar vooral door het aanschouwen van al dat lelijke vlees om je heen. Ben je behept met enige minderwaardigheidscomplex rond je omvang? Ben je, verblind door je dagelijkse uurtjes op het Wonderlijke Wereldse Web of de televisie, ervan overtuigd dat elke vrouw een 25 jarige prima donna is met pronte boezem, strakke billetjes en ferme dijen? Ga dan een middag in de Zwaluwhoeve te Hierden. Je komt huiswaards met een onwrikbaar gevoel van tevredenheid. De duizenden gasten die tegelijkertijd dit oord op een dag bezoeken zetten de proporties terug in de werkelijke verhoudingen: 1 mooie meid op de 100. Hooguit. De rest zeult met zijn overtollige kruiwagens blubber, sjokt met hangende borsten of ballen, te kleine penis, spaarzaam haar en lelijke smoel. Je vindt ze echter stuk voor stuk blakend van levensgeluk in één van de jacuzzi’s, zwetend in de sauna’s, wekend in de hot tubs. Ze zitten er niet mee. Waarom zou jij?

Oud Zeikwijf
Beroepsbrokkenpiloot. Vloog nochtans op haar achtste reeds rakelings langs bergkammen om berggeitjes en bergmarmotjes te tellen. Is tot haar eigen verdriet gemodelleerd naar haar vader, een onbehouwen Italiaanse charmeur met een groot hoofd en een passie voor even belachelijke als tijdrovende hobby’s. Komt oorspronkelijk uit Frankrijk. Heeft in Japan gewoond. Woont sinds begin jaren ’80 in een boomhut op het Waterlooplein in ‘Magies Centrum Amsterdam’, van waaruit ze haar schrijfsels via rooksignalen aan de redactie doorseint. Ze schrijft ook voor AT5, Sargasso en voor Kutbinnenlanders. En op haar eigen stukje internet: oudzeikwijf.com.

11 Reacties

 1. @ Spencer Skinny jeans zijn spijkerbroeken die zo smal zijn dat je moet gaan liggen om ze aan te trekken. Je moet ze centimeter voor centimeter over je te dikke bovenbenen trekken, net zo lang je voelt dat het kruis op een dusdanige wijze in je kruis zit dat je ietwat wijdbeens moet lopen om überhaupt nog te kunnen lopen. Ik zeg je, want voor mij geldt dit niet. Ik woon in een skinny spijkerbroek en draag ‘m alle dagen met een ongekende elegance. Men treft mij dan ook nooit in een sauna.

  1. Dus gewoon spijkerbroeken zoals mijn zusje die 35 jaar geleden al ruggelings enz?
   Ik was even bang dat het iets nieuws was.

   1. Van de buitenkant zien ze er nagenoeg hetzelfde uit idd (tevens dank voor de reminder, ik heb die ondingen zelf ook 35 jaar geleden gedragen maar was die volkomen vergeten). Het nieuwe zit m erin dat ze tegenwoordig *stretch* zijn. Een stukkie draagcomfort zeg maar.

 2. Met plezier gelezen, leuke beelden, vlot en stijlvol geschreven.
  Geheel overeenkomstig eigen sauna ervaringen. je staat versteld wat er allemaal met een mensenlichaam kan gebeuren in de loop der jaren.

 3. tjsa.. de zwaluwhoeve.. bekend om de vele goedkope aanbiedingen en het verstouwen van grote massa’s bakvee.. niet doen zou ik willen zeggen, maar helaas, te laat

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *