Goed Volk

Een keurig bebaarde krullenbol kijkt mij aan vanaf de stationsposter. Vriendelijke gelaatsuitdrukking. Donkere, stijlvolle winterjas. Overduidelijk een ruimdenkend, beschaafd jongmens. ‘Goed Volk schreeuwt niet’, lees ik in het Volkskrant-lettertype.

Behalve niet schreeuwen schijnt goed volk tegen een grapje te kunnen, niet snel bang te zijn, altijd meer te willen weten, een open geest te hebben, benieuwd te blijven, etc.

Goed volk. Dat zeg je tegen de hond van de buren als ie begint te blaffen. In de hoop dat ie je niet in de kloten bijt. Er is een cartoon van Kamagurka waarin een man voor een herberg staat. De herberg heet ‘In Den Stinkende Roede’. Ter hoogte van het kruis van de man heeft Kama stankwalmpjes getekend. ‘Goed volk’, roept de man naar binnen. Goed volk zeg je om aan te geven dat je geen kwaad in de zin hebt. De Volkskrant echter gebruikt goed volk om een schifting te maken. Tussen mensen die deugen en mensen die niet deugen. Dubieus.

[Dit stukkie verscheen op Sargasso.]

Molovich
Erkend miskend genie. Motto: succes is voor losers.

8 Reacties

  1. hmmm.. ’n campagne waarbij de Godwins, als je even met je ogen knippert, je om de oren vliegen..
    de term ‘Goed volk’, immers, doet vermoeden dat er ’n tegenhanger zou kunnen zijn, ‘Slecht volk’.

  2. Of zoals Gerard Reve in een plagerige bui de dichtbundel ‘De slechtvalk’, van Ida Gerhardt steeds zeikerig benoemde als: slecht volk.

  3. De tekening met de man voor herberg ‘In den stinkende roede’ is niet van Kama maar van Gummbah en gepubliceerd in de Volkskrant.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *