Rookbom

Peter Bronkhorst en Rob Stolk bereiden het antigeschenk voor Beatrix en Claus


Jasper: Al voor dat de rookbommen, de trouwerij…

Thea: Van Beatrix en Claus…

Jasper: Waren er al maanden lang, in de winter van ’65 op ’66 geruchten in de stad. Geruchten waren bijvoorbeeld, dat buitenlandse pers wou zo graag weten wat of de Provo’s wel zouden gaan doen, want het waren toch anarchisten? Dat was in het buitenland al bekend dat in Amsterdam was een nieuwe anarchistische beweging ontstaan. En wat gingen die dan wel doen als al die koningen en prinsen en keizers zelfs daar in die kerk zouden zitten, wat zouden die dan wel doen? Want inmiddels…

OZ: Want er kwamen er allemaal keizers van andere landen kijken?

Jasper: Er kwamen allerlei mensen van andere landen kijken en ja, die waren, die vermoedden al dat er iets zou gaan gebeuren.

OZ: Nu besef ik pas de ampleur van die rookbommen, natuurlijk daar was de hele buitenlandse…

Jasper: … pers was daarbij. Het is iets dat over de hele wereld is uitgezonden.

OZ: Al die monarchen, daar had ik niet bij stil gestaan. Elizabeth van Dinges die komt kijken… Het is allemaal familie van elkaar. En ook de prinsen uit Arabië en al dat soort streken kwamen daar ook?

Jasper: De Sjah van Persië, al dat soort figuren.

OZ: Wat goed!

Thea: Die kwamen allemaal het huwelijk bijwonen.

OZ: En daar zien ze rookbommen. Trouwens, Kees zegt altijd dat er maar een rookbom was.

Jasper: Eh… Het is niet waar… Één rookbom is…

Thea: … in de publiciteit gekomen,

Jasper: Grootscheeps in de publiciteit maar diezelfde dag zijn er wel tientallen van die rookbommen afgegaan in andere delen van de stad.

OZ: Maar hij zweert bij hoog en bij laag dat er maar een rookbom is geweest.

Jasper: In de Raadhuisstraat. Hij zal bedoeld hebben gewoon toen het er werkelijk op aan kwam op 10 Maart 1966, toen zijn er die dag tientallen rookbommen aangestoken maar dat haalde niet zoveel aandacht als datgene wat op de televisie was geweest en dat was uitgezonden in tal van landen, in de wereld hebben mensen dat kunnen zien die rookbom, en dat was er maar eentje, dat was een tasje, een damestasje vol met rookpoeier…

OZ: Die hadden ze op de boot van Kees gemaakt.

Thea: Als het archief nou beter beheerd zou worden, natuurlijk zou, hoe heet die man ook weer, Tjebbe van Tijen, die zou natuurlijk moeten kijken,vragen van `wat herinner je je nog, hoeveel waren daar, wanneer is het ongeveer geweest’, Rob Stolk ’s bellen `weet jij nog ongeveer’, bellen naar de Italiaanse televisie of wat dan ook, Japan, kijken of daar nog materiaal van is, als je nou toch een Provo archief beheert, dan moet je daar toch actief in zijn. Zou je moeten kijken: zijn er nog beelden van, van wat er voor interviews met al die mensen is geweest. Ik heb ooit ’s een interview van Jasper gezien, en ja, een soort Noorse trui…

Jasper: Het was van de Zweedse televisie. De Zweedse televisie die heeft toen ’s een keer een aantal mensen geïnterviewd en die heeft daar een heleboel film materiaal doorheen gemonteerd. Dat heeft in Scandinavische landen heeft dat heel veel bekijks gehad. Toen ik in de winter van ’65 op ’66 in Kopenhagen kwam, toen was ik in Kopenhagen beroemd.

Thea: Je zegt: in de winter van ’65 op ’66, dat was dus VOOR het huwelijk

Jasper: Oh, wacht even! Sorry, sorry hoor, goed dat je het zegt. ’66 op ’67.

OZ: Ja, want het was net toen je terug kwam dat je besloot Provo te likwideren.

Oud Zeikwijf
Beroepsbrokkenpiloot. Vloog nochtans op haar achtste reeds rakelings langs bergkammen om berggeitjes en bergmarmotjes te tellen. Is tot haar eigen verdriet gemodelleerd naar haar vader, een onbehouwen Italiaanse charmeur met een groot hoofd en een passie voor even belachelijke als tijdrovende hobby’s. Komt oorspronkelijk uit Frankrijk. Heeft in Japan gewoond. Woont sinds begin jaren ’80 in een boomhut op het Waterlooplein in ‘Magies Centrum Amsterdam’, van waaruit ze haar schrijfsels via rooksignalen aan de redactie doorseint. Ze schrijft ook voor AT5, Sargasso en voor Kutbinnenlanders. En op haar eigen stukje internet: oudzeikwijf.com.

1 reactie

  1. Ik was pas 9 maar kan me de geruchten nog herinneren: er zou heel wat gaan gebeuren. Maar alleen maar een paar rookbommetjes..

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *