‘De oplossing: een graduele afpoetsing van Zwarte Piet’

Als krant kan je niet achterblijven bij alle ontwikkelingen in uitgeversland. Al mijn concullega’s hebben wel een online stek, en ook wij moeten mee in de vaart der volkeren. Tot onze wonderboy Fulco het Hunderts Nieuwsblad Online af heeft, hebben wij onderdak gevonden bij de jonge honden van Nurks Magazine. Via twitter kwam ik in contact met Max Molovich, en ik kan wel zeggen dat het onmiddellijk klikte. Een man naar mijn hart. Hem vertrouw ik, was mijn eerste gedachte. En dan kan het snel gaan. Dus nu, het opiniestuk van onze eigen Ruud Baljon op het onvolprezen Nurks. Veel leesplezier! – Evert Strobrand, hoofdredacteur en columnist Hunderts Nieuwsblad

Ruud Baljon is cultureel antropoloog en als zodanig verbonden aan de Volksuniversiteit Berclum.

In het Hunderts Nieuwsblad van 29 september riep drs. Van Ravenzwaaij (‘Tijdig discussiëren’) op tot een discussie over de kleur van Zwarte Piet. Hoewel ik blij was met zijn vroege aanzwengeling, en het vraagstuk dit jaar in ieder geval lang genoeg op tafel ligt, ben ik het hartgrondig met de drs. oneens.

Waar Van Ravenzwaaij betoogt dat er niets mis is met Zwarte Piet (‘en anders komt het doordat hij altijd door de schoorsteen gaat’) ben ik juist van mening dat hier sprake is van een allang niet meer te verantwoorden vorm van racisme. En vele deskundigen zijn het inmiddels met me eens. Zelfs het weinig gevoelige shockblog Geenstijl is dit jaar een actie gestart voor de directe afschaffing van het roodgelipte klauterfenomeen.

Een hervorming van het huidige systeem is dan ook onvermijdelijk. Toch lijkt mij de onmiddellijke afschaffing van Zwarte Piet zoals die nu wordt bepleit, niet de juiste oplossing. De gelovige kindertjes zijn aan de huidige afspraken gewend en zij mogen er op vertrouwen dat de Goedheiligman niet te veel aan het bestaande stelsel zal tornen, laat staan morrelen. Kort en goed: bestaande gelovertjes moeten koste wat het kost worden ontzien. U merkt misschien al waar ik heen wil: de graduele afpoetsing van Zwarte Piet.

Toen ik de plannen voor de inperking van de hypotheekrenteaftrek onder ogen kreeg, was het idee al snel geboren. En het is even simpel als doeltreffend. Grosso modo geloven kinderen tussen hun derde en achtste levensjaar. Dat zijn vijf actieve geloofsjaren. Door de maximale zwartepietgekleurdheid gedurende deze vijf jaar af te bouwen van 100% (pikzwart) naar uiteindelijk 20% (roetzwart), zouden we na ommekomst van die termijn met slechts enkele vegen uit de schoorsteen kunnen volstaan. Geen kind zal het opmerken en met een beetje goede wil zijn we in 2017 voor altijd van deze vermaledijde discussie verlost. Dan maar een Piet zonder atletisch vermogen.

4 Reacties

  1. Racisme, wat een onzin, ieder kind in zijn 8ste levensjaar weet dat op het noordelijk halfrond de Von Luchan huidskleurindex omgekeerd evenredig is met de breedtegraad ven herkomst.

    Met de onwetenschappelijk geponeerde 20%s-norm en het vermeende cultureel wetenschappelijke verschil tussen roetzwart en pikzwart wordt tevens voorbijgegaan aan de belangrijkste functie van het zwarten van de blanke huid op de 51,498-ste breedtegraad. Voor cultureel antropologen die de afgelopen 162 jaar alleen de ogen hebben willen uitwrijven voor een sterk nakende negerin van 18º BB vatten we nog even kort samen: buurman Ruud speelt Sinterklaas en zn hoogblonde hockeybit-dochie Eva doet zwartepiet en houdt tevens het makke manegepaard van 3 straten verderop voor vader in toom.
    Opdat de 5e tot 8e levensjaren niks doorhebben maakt Eva de gezichtshuid zwart en trekt een afropruik over de blonde manen. Knappe Ruud die zn dochter nu nog herkent.
    Ruud trekt wat afdankertjes van meneer pastoor aan en plakt een pak watten op zn gezicht. Er is proefondervindelijk vastgesteld dat blanke 51º NBs elkaar niet meer herkennen bij gezichts- & hoofdbedekking > 45 %. Het is dus zaak om zo snel mogelijk alle cultureel antropologen terug te zenden naar Niger en Negeria en een gedegen ß-wetenschappelijk onderzoek te starten naar de relatie tussen de Von Luchan huidskleurindex en de herkenbaarheid van blanke autochtonen op 51º NB.

      1. Je kunt je de moeite en kb’s besparen sinds ik door jullie mevrouw oudzuidwijf ijskoud bij het oudzuil in de zeik ben geloosd met koraalkobaltrood-loze nominatiebeloftes voor de Glanzkobalten CommentCanjerCarbonkel.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *