Het Witte Kippenplan

[vervolg op Het Van Heutsz monument]

Jasper: [Bij het Van Heutsz monument] Ik wil daar niet te veel in organiseren dus ik probeer dat met ideeën te spreiden dus ik heb gezegd tegen Auke Boersma die naast me stond: “Zeg, moet je horen, we moeten wachten tot zonsopgang en dan pas lopen we heel plechtig naar het overkant en gaan ons handen wassen in het water van het Van Heutsz monument. Ook al was d’r geen ene kip, ook al was d’r geen ene politie agent die daar de wacht stond te houden met een sabel of een knuppel, dan nog blijven we wachten tot de zon opgaat. Dat is het ritueel.

OZ: En toen?

Jasper: En hij, was geïnteresseerd in het woord KIP. Ik zeg: “Ja, kip, dat is een oud Amsterdams schelwoord voor politie-agent. Een kip, die loopt zijn wijk, en die loopt zo met zijn handen op zijn rug, die loopt als een kip door zijn wijk en dat is het woord kip vandaan. En het politie-bureau is het KIPPEHOK. Oud Amsterdams schelwoord voor politie-bureau: kippehok.

OZ: In het Frans ook: poulet.

Jasper: Dus Auke vond het een prachtig woord. En Auke, die hadden we ontmoet op uitnodiging, in het begin van Provo was er een aardsreactionnaire studenten vereniging Thomas. Thomas, een katholieke studentenvereniging, die had het Provo-klupje uitgenodigd om een avond te verzorgen met hun ideologieën. En daar was uit die meute van aardsreactionnaire studenten was Auke Boersma die was naast ons gaan zitten achter op het podium en die had zich bij Provo geschaard. Auke Boersma. En Auke Boersma, die ging dus niet meer studeren, die was dagelijks steeds enthousiaster bij Provo. Hij ging ook blowen: hasjiesj. Zijn familie, zijn academisch gevormde familie, die maakte zich ongerust over Auke, want die was bij die Provo’s. Want niet alleen dat hij niet meer studeerde maar hij werkte ook niet. Hij moest toch een baan hebben? Hij moest toch zijn brood verdienen? Dan was de broer van Auke, die had een hele hoge positie bij een industrie, die exporteerde kippen naar het buitenland. En dus werd, via de broer, een baan gezocht voor Auke, die kon mee, als employé van die kippenexportfirma, op een trein reis met allemaal goederenwagons vol met levende kippen. En daar hoefde hij alleen maar die kippen een beetje te voeren, en af te leveren en stempels te halen en dat soort onzin. En Auke die was al bij Provo, en die had al hasjiesj, en die heeft ergens met die transport van duizenden, duizenden levende kippen in hokken, rennend in goederenwagons ergens op een station in Noord-Italië, had ie wat geblowed, ’s morgens vroeg, de hele nacht door gewaakt, had hij een vreselijk medeleven gekregen met al die kippen. En toen heeft hij gedacht:

“Nou die kippen… Ik ben een concentratiekampbeul. Ik begeleid deze kippen naar hun dood. Ik moet die kippen de vrijheid geven.”

Dus die heeft op een station, Ha! Ha! Ha!… Ha!…Ha!… Ha!… Hokken… Noord-Italië… Trein stond een tijdje stil… Een heleboel kippen, honderden kippen laten ontsnappen…

OZ: Dus al die treinen konden niet meer komen, want al die kippen waren daar…

Jasper: Nee, die Italianen, daar, die waren zo [go..?] die dachten: “Nou, kip!”, zo onder hun jas, wat nou kip?

OZ: En was het heel verkeer ontregeld?

Jasper: Nee, daar is in de mythe geen sprake van. Wat wel is gebeurd, dat Auke Boersma sindsdien zichzelf tot `Witte Kippen Magiër’ ging gedragen. Hij kwam in een euforie. Hij was bezetten van `Witte Kippen Plan’. Hij had nu eindelijk zijn werkelijke beeld van inspiratie als kunstenaar of wat dan ook gevonden, of anarchist of hoe je het noemt, `het Witte Kippen Plan’… Dus hij is toen een waanzinnige kippenterreur begonnen.

OZ: Hi! Hi! Hi! Hoe dan?

Jasper: Nou bij voorbeeld: hij ging allerlei politiebureau’s af. En hij ging al die politiebureau’s af als een gekke malloot, driftig pratend, want hij verkeerde in euforie, en hij had keurige pas geslachte kersverse dooie kippen. En dat gaf ie daar voor de mannen in de wacht…(?) “Ja… Ja! U krijgt ook een kippetje…Bla Bla…”.

Maar ik was inmiddels in een depressie geraakt. En ik zag alleen maar angst, angst, angst. Straks, ho! Ho! Het is allemaal symbolen. Een dooie kip, dat is een dooie politie agent. Dus wat voor een revolutie roep je op? Begrijp je wel? Maar hij was bezeten. En ik niet. Ik was alleen maar steeds banger en banger aan het worden. Bij het Witte Kippen Plan.

OZ: Maar dus het Witte Kippen Plan kwam na de Witte Fiets en de Witte zus en de Witte zo, hij heeft niet het begrip `Wit’ uitgevonden.

Oud Zeikwijf
Beroepsbrokkenpiloot. Vloog nochtans op haar achtste reeds rakelings langs bergkammen om berggeitjes en bergmarmotjes te tellen. Is tot haar eigen verdriet gemodelleerd naar haar vader, een onbehouwen Italiaanse charmeur met een groot hoofd en een passie voor even belachelijke als tijdrovende hobby’s. Komt oorspronkelijk uit Frankrijk. Heeft in Japan gewoond. Woont sinds begin jaren ’80 in een boomhut op het Waterlooplein in ‘Magies Centrum Amsterdam’, van waaruit ze haar schrijfsels via rooksignalen aan de redactie doorseint. Ze schrijft ook voor AT5, Sargasso en voor Kutbinnenlanders. En op haar eigen stukje internet: oudzeikwijf.com.

1 reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *