De Oprichting van Provo (2)

In de SERIE GESPREKKEN MET ROBERT JASPER GROOTVELD

OZ: Maar ik heb nog een vraag, in het begin had je het over Roel van Duijn en Rob Stolk, waren die alleen met dat pamflet bezig of hadden ze kornuiten?

RJG: Ja, er waren al een paar kornuiten, Hans Korteweg, maar die hebben al heel snel afgehaakt.

Thea: Hoe groot was het clupje dat het idee had om een blad te beginnen? Een stuk of vier, vijf?

RJG: Ja, een stuk of vier, vijf, hooguit.

OZ: En toen zijn er alleen maar die twee overgebleven?

RJG: Nee, daar kwamen weer anderen. Heel snel kwamen d’r steeds meer mensen maar ook waren d’r weer allerlei mensen die het allemaal te vaag en te chaotisch vonden.

OZ: Ik bedoel ermee: daarna zijn er allemaal figuren in de schijnwerpers geweest, die er dus niet bij het begin waren. In het begin waren er dus voor figuren waar we later van hebben gehoord: Roel van Duijn, Rob Stolk en jij.

RJG: Ja.

OZ: En de rest, dat is allemaal later gekomen, dus Bernhard de Vries, Luud Schimmelpenninck, Auke Boersma en…

RJG: Auke Boersma, dat is wel vrij in het begin geweest.

T: Ik dacht dat ie al bij de happenings was van jou of niet?

RJG: Nee, ik zal het je gaan vertellen. Er was, in het allereerste begin van Provo, toen er dus publiciteit kwam, toen kwamen d’r ook uitnodigingen voor spreekbeurten. En d’r was een roomskatholieke studentenvereniging Thomas, de leden werden `Tomaten’ genoemd, Thomas, die had Provo uitgenodigd, afijn, er was een soort bestuurstafel, daar moesten wij gaan zitten.

T: Wie waren `we’?

RJG: Eh… Ja, wie waren d’r bij… In ieder geval weet ik dat in de zaal, bij die studenten, was Auke Boersma.

T: Want Luud Schimmelpenninck was er al vanaf het begin bij want toen heb jij de spreuk bedacht: `EEN FIETS IS IETS, BIJNA NIETS’, toen was Luud Schimmelpenninck daarbij.

RJG: Die was er ook al bij betrokken, ja.

OZ: Maar hoe vroeg?

T: In het allereerste begin toen Jasper contact…

RJG: Maar wij hebben het nu eventjes niet over Luud Schimmelpenninck maar over…

OZ: Luud Schimmelpenninck was met Jasper voor dat de Provo’s kwamen.

T: Nee, met Rob Stolk en Roel.

RJG: Die was er al gauw bij, niet in het allereerste begin maar wel een paar weken daarna was Luud Schimmelpenninck, die zag er wel wat in. Maar niet bij de eerste oprichting van het blad of het pamflet, daar was hij niet bij betrokken. Maar een paar weken daarna, bij die katholieke studentenvereniging, ik heb daar een toespraak gehouden, en ik weet niet wat er nog meer is gebeurd maar op het gegeven moment ging d’r uit die zaal van die studenten, en moet je je voorstellen, die studentenvereniging had de naam vreselijk reactionnair te zijn, katholiek, het waren katholieke studenten, in de studentenwereld toen waren ze rechts, want ze waren katholiek. En daar ging een van die studenten, die ging naast ons zitten aan tafel. Schaarde zich aan onze zijde. Nou, die is toen meegekomen, en die is ook gauw met zijn studie gestopt: Auke Boersma. Auke Boersma, die wou ook zelf iets doen.

[wordt vervolgd]

[U kunt de complete print outs van de Serie Gesprekken met Jasper Grootveld bestellen bij oudzeikwijf@gmail.com. 8 euro+zendkosten]

Oud Zeikwijf
Beroepsbrokkenpiloot. Vloog nochtans op haar achtste reeds rakelings langs bergkammen om berggeitjes en bergmarmotjes te tellen. Is tot haar eigen verdriet gemodelleerd naar haar vader, een onbehouwen Italiaanse charmeur met een groot hoofd en een passie voor even belachelijke als tijdrovende hobby’s. Komt oorspronkelijk uit Frankrijk. Heeft in Japan gewoond. Woont sinds begin jaren ’80 in een boomhut op het Waterlooplein in ‘Magies Centrum Amsterdam’, van waaruit ze haar schrijfsels via rooksignalen aan de redactie doorseint. Ze schrijft ook voor AT5, Sargasso en voor Kutbinnenlanders. En op haar eigen stukje internet: oudzeikwijf.com.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *