Multitasken…?

Sinds kort is Gerard Schaapman plaatsvervangend hoofdredacteur van De Dirkswoudenaer. Omdat de hoofdredacteur, de heer Van Emmen, deze week op reis is naar Hamburg, waar een congres van hoofdredacteuren wordt gehouden, schrijft Gerard Schaapman voor het eerst de rubriek Een week in Dirkswoud, een rubriek die normaal door de heer Van Emmen wordt geschreven.

‘Het was deze week zeer rustig in ons dorp, op een vechtpartijtje bij café Amperzat na. De daders zullen nog in hun kladden gegrepen worden. Wat blijft er dan over voor dit stukje? Bezinning. Plus de oproep aan alle Dirkswoudenaren om eens een stukje te schrijven, en dat stukje te sturen naar De Dirkswoudenaer, t.a.v. de plv. hoofdredacteur G. Schaapman. Snelt u toe, want dan kunt u later aan uw kleinkinderen nog vertellen dat u een rol heeft gespeeld in de plaatselijke journalistiek.

Bezinning waarover? Over de mode van het – sorry, ik neem even de telefoon op – over de mode van het multitasken. Zoals het in de jaren zestig en zeventig een grote mode was om met z’n allen te gaan brainstormen over bijvoorbeeld een nieuwe reclamecampagne of over een manier om uit de rode cijfers te komen, een proces dat slechts gemiddelde ideeën oplevert, omdat de goede ideeën democratisch worden weggestemd of niet eens worden bekeken omdat ze te gewaagd zijn. Zoals het, zei ik, toen een mode was om te gaan brainstormen, zo is het nu een mode om multi te gaan tasken.

Men bedoelt met dat multitasken overigens: twee taken (en vooral niet meer dan twee) tegelijk vervullen, want men kan wel bedenken dat méér dan twee taken niet tegelijk vervuld kunnen worden. Tegelijk hout hakken, een stoel bekleden, de boekhouding doen en luisteren naar Bach, dat gaat nu eenmaal niet, tenzij men totaal amusisch is, maar dan zet men Bach ook niet op.

Ik geloof dat een mens niet meer dan één taak tegelijk kan uitvoeren. Bij het schrijven van dit stukje moet het bijvoorbeeld stil zijn om mij heen. Hoezeer ik ook van Bach houd, er moet geen muziek van hem gedraaid worden, want die muziek leidt mij af van het schrijfwerk. Ook de tv staat niet aan, en ik denk eigenlijk dat het bij iedereen zo gaat. Wil je iets goed doen, dan moet je je op die ene taak richten.

Dat neemt niet weg dat na een vraag van mijn dochter, mijn vrouw vorige week antwoordde: ‘Dat moet je je vader vragen. Hij is de gordijnen aan het multitasken.’

3 Reacties

  1. Ik geloof dat een mens niet meer dan één taak tegelijk kan uitvoeren. schrijf je. Maar dat moet natuurlijk zijn: Ik geloof dat een man niet meer dan één taak tegelijk kan uitvoeren…
    Waarbij ik dan ook nog m’n wenkbrauwen wat frons (en tegelijkertijd typ!), bij de frase ‘één taak tegelijk’ – dat kan natuurlijk niet.

    1. Ik zal je commentaren op de burelen van De Dirkswoudenaer deponeren, ten pleziere van de heer Van Emmen.

  2. Multitasken bestaat helemaal niet, dat is allang aangetoond. Niet dat het veel zal helpen: er wordt tegenwoordig meer gebrainstormd dan in de jaren 60 en 70..

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *