Rutte fietst

Rutte fietst. En het beeld van Rutte die fietst, zegt dat hij ‘een van ons is’, lees ik in het gratis krantje de Metro. De imagodeskundigen zijn het met elkaar eens: het beeld van een fietsende Rutte doet het geweldig in deze crisistijden. Of het een bewuste meesterzet is, durven ze niet te zeggen. Het kan een mix zijn. Een beetje van jezelf en een beetje van Maggi. Het is nu eenmaal makkelijk om met dit weer op de fiets te stappen. Tegelijkertijd weten de premier en zijn naasten donders goed dat dit goed is voor het imago van de eerste onder zijns gelijken.

Maar meer dan een poging om te laten zien dat Rutte ‘een van ons is’, lijkt mij dit vooral bevestigen wat wij al van Rutte weten: dat hij een jongen is die de eenvoudige dingen des levens op waarde weet te schatten. Hij woont nog op z’n studentenkamer, laat zijn moeder de was doen en gaat elk jaar met moeder en zus op vakantie in Bakkum. En als het mooi weer is, dan gaat hij op de fiets naar zijn werk.

Met andere woorden: een fietsende Rutte is een Rutte die zichzelf is. Een fietsende Charlie Aptroot zouden de mensen niet pikken. Om over een fietsende Ton Elias nog maar te zwijgen. Een fietsende Mark Rutte pikt men wel. Want een Mark Rutte die fietst, is geen Mark Rutte die wanhopig bezig is de vermeende kloof tussen de politiek en het volk te slechten, maar een Mark Rutte die zichzelf is. En dat is in deze tijden het belangrijkste. Belangrijker dan die aansluiting bij het volk. Pim Fortuyn liet zich rondrijden in een Jaguar Daimler. En juist hij vond aansluiting bij het volk. Het volk prikt genadeloos door al te opzichtige opzetjes heen. Het is zaak om geloofwaardig te blijven.

Overigens, Rutte rijdt op een damesfiets. Wat we daaruit moeten concluderen, weet ik nog niet. Of Rutte heeft bewust een damesfiets aangeschaft, omdat hij het vermoeiend vindt om op een herenfiets op te stappen. In dat geval interesseert imago hem echt niks. Of Rutte heeft helemaal geen fiets en heeft, speciaal om elke dag naar het Catshuis te kunnen fietsen, de fiets van zijn moeder geleend. Of alles is echt volledig doordacht en men heeft er bewust voor gekozen om Rutte op een damesfiets te laten rijden. Maar wat de reden daarvan precies zou kunnen zijn, durf ik niet te zeggen.

Reclamegigant P.J. Kleverman is oprichter van MVK en schrijft hier.

P.J. Kleverman

24 Reacties

 1. Rutte fietst op een damesfiets, omdat hij geleerd heeft van Balkenende. Wij herinneren ons diens pogingen om te skateboarden en te basketballen. Te ingewikkeld voor mensen met een beperkte motoriek. Hetzelfde geldt voor het opstappen op een herenfiets. Dat stukje wegsteppen, gevolgd door het over bagagedrager en zadel slingeren van het rechterbeen, ondertussen het stuur rechthouden en ‘cool and collected’ blijven overkomen, dat is net te veel gevraagd. Rutte verbergt op deze manier dat hij eigenlijk niet kan fietsen.

 2. Je zou ook kunnen zeggen dat Rutte zijn beperkingen kent, zich bij die beperkingen neerlegt en dus heeft geleerd van eerder gemaakte fouten. Want het zou mij niets verbazen als Rutte inderdaad meerdere keren genadeloos op zijn bek is gegaan omdat zijn broekspijp bij het over het bagagerek slingeren van zijn rechterbeen achter het spatbord bleef hangen. Kortom, Rutte geeft blijk van voortschrijdend inzicht en een flexibele houding. Geen slechte eigenschap voor een politicus. En dat hij zich niet schaamt voor zijn beperkingen valt ook te prijzen. Die damesfiets is een meesterzet.

 3. Sorry alvast, ik werd in de verbeterstand wakker: Het flesje met het bruine goedje is van Maggi. En Fortuyn’s auto was een Daimler.

 4. Dank je Rigo, dit hele stuk rammelt idd als een oude fiets waarop het nooit geleerd is.

  Het is een ambtelijke dienstfiets waarmee Mark pendelt tussen Binnenhof en Catshuis. (Bevinden zich beide in Den Haag, een (rand)stad ±60 km ZW buiten de ring)
  Met de auto is het 20 minuten stoplichtrijden, met de fiets door het (Haagse) bos kost 15 minuten.

  Aangezien de meeste ambtenaren tegenwoordig van vrouwelijke kunne zijn is de herendienstfiets bij de vorige ronde wegbezuinigd.

  1. Dank voor het warme onthaal. Dank ook voor de subtiele sneer richting het gilde der Amsterdamse navelstaarders. Ik voel me, als u het niet erg vindt, niet aangesproken. Maar Den Haag ken ik inderdaad voor geen meter. Ik ben blij dat u enige hiaten in mijn kennis heeft kunnen vullen.

   De keuze om te gaan fietsen, is dus een puur praktische. De keuze om op een damesfiets te gaan rijden ook.

    1. Ha nog een buitenringer. Het Catshuis ligt in de wijk Zorgvliet van het Haagse stadsdeel Scheveningen, net zoals het Vredespaleis (Peace Palace).

     Scheveningse ligt uitspraaktechnisch moeilijk bij de buitenlanders dus werd het: Haagse Vredespaleis, net als de bijbehorende bosjes.

     Er is zelfs een knooppuntenroute tussen Torentje en Zorgvliet: start bij 29 Lange Voorhout (moeten Duitsers altijd zo om lachen) en vlak voor 37 middenin de {Scheveningse} Haagse bosjes linksaf naar de Adriaan Goedkooplaan en tot slot linksaf bij Intrum Justitia deurwaarders.

     1. Blauwe lijn is dus de route van het Binnenhof naar het Catshuis. Rechts ziet u het Haagse Bos. ZIET ER TOCH VERDACHT VEEL UIT ALS EEN OMWEG, COLE.

     2. Je vergeet de ministeriële verantwoordelijkheid van Premier Mark, hij moet ook elke dag even langs het Huis in ‘t (Haagse) Bos fietsen ter toetsing van Het koninklijke handelen en nalaten.

 5. Als Mark Rutte nou had gekozen voor de Segway, dan was er geen pobleem geweest. Of zijn die nog in verschillende kleuren?

  1. O ja, die bijzondere fiets uit Arnhem was dat toch? Dat ongebruikelijke, vernieuwende ontwerp? Dat geeft ook een signaal af, maar of dat het signaal is dat de spindoktoren achter Rutte willen afgeven?

 6. Nee, ongebruikelijk en vernieuwend, dat zou hem een hoop stemmen kosten. Maar zo’n fiets heb ik niet, dat was iemand anders.

     1. Misschien heeft die veel boodschappen voor zijn moeder in van die zijtassen, dan is een damesfiets wel handig. Tenzij die gast een soort Bruce Lee is ofzo.

 7. op krapuul staan tweets waarin getweet wordt dat werd gezien dat markje de auto verruilde voor 500 meter fietsen. het volk wordt doorlopend belazerd door de grinnikslang cs, en laat zich ook belazeren natuurlijk.
  vraag WAAR ZIJN DE FOTO”S VAN DIT MOMENT????

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *