VUmc opnieuw in opspraak: loodgieter loopt mee in doktersjas

Het VU medisch centrum is opnieuw in het nieuws. Ditmaal omdat loodgieter Gert Koedam in een witte doktersjas meeliep op de afdeling cardiologie. Koedam deed mee aan een uitwisselingsproject. Een woordvoerder van het VUmc:

De loodgieterij en de cardiologie kennen veel overeenkomsten. In wezen is een open hartoperatie niet heel anders dan de reparatie van een lekkende spoelbak. Een hartinfarct is in feite gewoon een verstopte toe- en afvoerbuis. Dotteren verschilt niet zo heel erg veel van een ontstoppingsveer door die buizen raggen. Wij hoopten het een en ander van elkaar op te steken.

Vanochtend heeft het VUmc aan Koedam echter laten weten dit project “in ieder geval tijdelijk” ‘on hold’ te zetten en opnieuw te kijken naar de voorwaarden waaronder dit project plaatsvindt. Zo zou de loodgieter bijvoorbeeld inzage hebben in patiëntendossiers.

Ons credo is: wij kijken naar de complete patiënt. Het gaat misschien om het hart, maar het hart is onderdeel van een groter geheel. Je kunt het hart wel repareren, maar als de rest kapot is, dan ben je water naar de zee aan het dragen. Dat geldt in de loodgieterij natuurlijk ook. Onze cardiologen die een dagje met Koedam hebben meegelopen, kregen  volledige inzage in de problematiek rond de huizen die zij bezochten. Daar werd niet moeilijk over gedaan.

Vorige week donderdag volgde Koedam een arts in zijn werkzaamheden. Hij liep met de arts mee naar de IC die daar een ernstig zieke patiënt moest behandelen. Tijdens dat meelopen droeg Koedam een witte doktersjas met daarop een bordje ‘stagiaire’. Het VUmc verdedigt zich door te zeggen dat Koedams aanwezigheid door flyers en gesprekken op de afdeling cardiologie is toegelicht.

Vooraf worden afspraken gemaakt met de loodgieters over geheimhouding, verklaart het VUmc.

Het onderdeel ‘Arbeiders op de afdeling’ is geen nieuw verschijnsel binnen het VUmc. Eerder liepen dakdekkers en stratenmakers mee in het ziekenhuis.

Molovich
Erkend miskend genie. Motto: succes is voor losers.

12 Reacties

    1. Als landelijk erkend fecaliën verwijderingsexpert, heb ik dit met genoegen gelezen. Nu nog even doorstuderen om in de gynaecologie, mijn vaardigheden met de plopper te kunnen demonstreren.

      1. Dat de loodgieterij en de medische wereld zoveel voor elkaar kunnen betekenen! Zonde dat VUmc het project stopzet, enkel en alleen omdat ze onder vuur liggen. Paniekvoetbal. Heel jammer.

      1. Het goede antwoord, Jaap! Wij Hoogeboomen zorgen er tenminste voor dat de wereld weer wat sneller om zijn as draait. Daar kunt u zichzelf niets om verwijten, het is puur een kwestie van kunde. Téchnische kunde!

  1. Hoe heette dat vroeger ook alweer, op Bicat? Kiersen? Hè verdomme, nou schiet het me te binnen en is het stom om alsnog deze reactie te plaatsen, want iedereen weet dat ik het nu gewoon kan googelen om het te checken en dan hoef ik het niet meer te vragen hier. Shit.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *